Diilien tekijät

Liikemiehet Timo Nieminen ja Arto Autio pyörittävät yhtiöitä poliitikkojen ja julkkisten kanssa, mutta he itse ovat pysytelleet poissa parrasvaloista.

Nuorisosäätiö
Teksti
Jarno Liski Salla Vuorikoski
Kuvitus
Vesa Lehtimäki

Kiinteistönvälittäjän ja tv-juontajan Jethro Rostedtin 40-vuotissyntymäpäiviin kului paljon rahaa. Ehkä yli 100 000 euroa, Ilta-Sanomissa arveltiin.

Vieraina oli lehdistä tunnettuja kasvoja kuten ravintola-alan vaikuttaja Seppo ”Sedu” Koskinen ja liikemies Stefan Therman, joka esitellään yleensä reality-ohjelmista tutun Martina Aitolehden puolisona.

Kansanedustaja Harry Harkimo (kok) saapui juhliin viinipullo kainalossaan. Juhlaa vietettiin myös Hooligan-jahdilla, joka on suosittu jatkopaikka julkisuuden henkilöiden juhlissa. Sitä on käyttänyt myös Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmo tempauksissaan.

Sankarin rinnalla juhli veneen isäntä Timo Nieminen. Hänestä suuri yleisö ei ole kuullut.

”Timolle on tosi tärkeää kalliit kellot ja autot. Ja se, että hänen veneensä on isoin. Julkisuutta hän karttaa”, kertoo Niemisen pitkäaikainen tuttava.

 

Lehdissä kirjoitetaan ”Sedun ravintoloista”. Harva tietää, että niitä rahoittaa Nieminen. Puhutaan ”Jethron kiinteistönvälitysyhtiöstä”, josta yli kolmanneksen omistaa Nieminen. ”Martinan Stefan-rakkaan” luksuskellokaupastakin puolet omistaa Nieminen.

Laajasti verkottuneen miljonäärin muut liiketoimet kiinnostavat nyt Helsingin poliisia, joka tutkii laajaa Nuorisosäätiö-rikosvyyhtiä.

Säätiön uusi johto arvioi, että julkisella tuella suomalaisnuorten hyödyksi hankittua omaisuutta on hävitetty kymmeniä miljoonia euroja.

Säätiön haaskalla on ollut monta nokkijaa. Kaikki säätiölle vahingollisista kaupoista hyötyneet eivät välttämättä ole syyllistyneet rikoksiin, eikä ketään ole tuomittu rikoksista.

Säätiö teki marraskuussa 2018 poliisille tutkintapyynnön Timo Niemisen tonttikaupoista Hollolassa.

Nuorisosäätiö pyytää poliisia selvittämään, onko joku kauppoihin liittyvistä yhdestätoista henkilöstä tai kymmenestä yrityksestä syyllistynyt rikoksiin.

Säätiön nykyjohto käy läpi myös muita Niemisen yhtiöiden kanssa tehtyjä sopimuksia.

Säätiön sotkuun kytkeytyy myös toinen yleisölle tuntematon liikemies, Arto Autio. Hän on Timo Niemisen pitkäaikainen yhteistyökumppani. Poliisi epäilee Autiota rahanpesurikoksista Nuorisosäätiö-jutussa.

Suomen Kuvalehti selvitti, miten Niemisen ja Aution yritysimperiumit ovat syntyneet – ja mitä heidän lehtien palstoilta tutut liikekumppaninsa ajattelevat kaksikon toimista.

Nuorisosäätiön uusi johto teki marraskuussa 2018 Arto Autiosta (vas.) ja Timo Niemisestä tutkintapyynnön poliisille.

Autio ja Nieminen olivat 1990-luvun lopulla parikymppisiä.

Autio asui kerrostalossa Helsingin Pohjois-Haagassa ja työskenteli vartijana Maunulan ostoskeskuksessa. Vuonna 1999 hän siirtyi myyntipäälliköksi toimitiloja välittäneeseen Kanrakiin. Kanrak oli ollut julkisuudessa, sillä yhtiötä pyörittäneellä Arto Merisalolla oli takanaan vankilatuomio talousrikoksista.

Pian Autio itse perusti Comreal-nimisen toimitilavälitysyhtiön toisen Kanrakin nuoren työntekijän Ilari Hassisen kanssa.

Työssään Autio tutustui vaikutusvaltaisiin suomalaisiin. Häneltä kiinteistöjä osti muun muassa keravalainen miljonääri Eero Lehti, joka myöhemmin nousi kokoomuksen kansanedustajaksi.

Kun Autio rakensi uraa kiinteistöalalla, Timo Nieminen luotsasi siivousalan yhtiötä. 1990-luvun lopussa perustetun Hansalaiset Oy:n liikevaihto kasvoi rivakasti.

Välillä asiakassuhteita hoidettiin kovin ottein. Esimerkistä käy vuonna 2004 tehty myöhäinen vierailu sairaalaan, joka oli Hansalaisten asiakas.

Sairaalayhtiö oli saanut kilpailevan tarjouksen toiselta siivousyritykseltä. Nieminen halusi tietää, mitä tarjous piti sisällään. Paikalla ollut siivooja ei ollut suostunut urkkimaan paperia, mutta päästi pomonsa tiloihin.

Nieminen kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa tapaus liittyi entisen työntekijän kanssa syntyneeseen riitaan.

Oikeuden pöytäkirjan mukaan yritysvakoilusyyte peruttiin, koska sitä ei saatu toimitettua Niemiselle määräajassa. Oikeuteen Nieminen päätyi myös urkittuaan työntekijän sähköposteja, siitä hän sai sakkotuomion salassapitorikoksesta.

 

Timo Nieminen ja Arto Autio tunsivat toisensa kiinteistöbisneksen kautta: Niemisen siivousyhtiö oli Aution toimitilayhtiön asiakas.

Miehet pystyttivät yhdessä Lease Deal Oy:n. Vuonna 2006 perustetusta yhtiöstä tuli Niemisen laajan yritystoiminnan pohja. Juuri Lease Deal tuli myöhemmin Rostedtin kiinteistövälitysliikkeen ja Thermanin luksuskellokaupan omistajaksi sekä Koskisen ravintoloiden rahoittajaksi.

Kaupparekisteritietojen mukaan Lease Deal osti kiinteistöjä eri puolilta maata.

Keskellä kansainvälistä pankkikriisiä Niemisen yhtiö kasvoi vauhdilla. Raskaalla velkavivulla aloittanut Lease Deal teki pian miljoonatulosta ja tase paisui voitoista.

Kaksikon toinen liikemies Arto Autio toimi lukuisissa yrityksissä. Yksi niistä omisti Lease Dealia.

Tämä sijoitusyhtiö teki yhteensä satojen miljoonien eurojen liikevaihdon vuosina 2006–2008. Viivan alle ei jäänyt juuri mitään.

Mistä rahat tulivat ja minne ne menivät? Tilinpäätöksessä häkellyttäviä lukuja selitetään arvopaperikaupalla. Myös Aution toinen yhtiö pyöritti kymmeniä miljoonia euroja.

Kolmas Aution yhtiö joutui verottajan hampaisiin. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan verotarkastuksessa havaittiin yli puolentoista miljoonan euron edestä tekaistuiksi katsottuja konsulttimaksuja vuosina 2006–2008. Verottaja ei tehnyt asiasta tutkintapyyntöä poliisille.

Vuonna 2008 Aution toimitilayhtiö Comreal ajautui vaikeuksiin. Toinen perustajaosakas Ilari Hassinen oli jo jättänyt yrityksen, kun Autio myi Comrealin veljelleen ja muutti Viroon. Autio jätti myös Lease Dealin, joka jäi Timo Niemisen omistukseen.

 

Vuonna 2011 Nieminen tienasi miljoonia euroja vanhan siivousyhtiönsä myynnistä.

Hänen yhtiönsä Lease Deal jatkoi kasvamistaan. Konserniin oli hankittu myös Vaunula-autokauppaketju.

Niemisen Lease Deal tarjosi työpaikan myös Arto Merisalolle, Arto Aution entiselle työnantajalle ja kiinteistöalan oppi-isälle.

Merisalosta oli tullut vaalirahakohun myötä etusivun uutinen. Merisalon Nova Group oli kaatunut konkurssiin tuhlattuaan rahaa johtajiensa leveään elämään ja poliitikkojen vaalikampanjoihin.

Kun Merisalo aloitti Niemisen Lease Deal -konsernissa toimialajohtajana, poliisi epäili häntä raskaista talousrikoksista Nova-jutussa.

 

Suomenlahden toiselle puolelle siirtynyt Arto Autio löysi kumppanikseen Virossa konkurssisotkuista tunnetuksi tulleen kiinteistösijoittajan nimeltä Veljo Kuusk. Yhdessä he perustivat Brave Capitalin.

Kapital, mis ei tunne hirmu”, kuului mainos. ”Pääomaa, joka ei tunne pelkoa.”

Kuusk uhosi mediassa tuovansa Viroon sadan miljoonan euron edestä kiinteistösijoituspääomaa pääasiassa Skandinaviasta.

Arto Aution työ ostoskeskusvartijana oli jäänyt kauas taakse. Piirit olivat nyt suuremmat. Pian Autiolle aukeaisivat myös Viron pääministerin ovet.

 

Kun vaalirahoittaja Merisalo oli vuonna 2013 istunut vankeustuomionsa Nova Groupin konkurssirikoksista, käynnistyi Nuorisosäätiö-kuvio, josta kehkeytyi yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista.

Kuviossa oli roolit myös Timo Niemiselle ja Arto Autiolle.

Kaikki alkoi Nuorisosäätiön johtajien kylpyläkaupoista.

Kesällä 2013 hallituksen jäsen Perttu Nousiainen ja toimitusjohtaja Aki Haaro ostivat iisalmelaisen Runnin kylpylän.

Kaksikon visiot eivät kantaneet, ja kylpylä upotti heidät raskaisiin velkoihin. Niistä piti päästä eroon. Ratkaisu löytyi vankilasta juuri vapautuneen Merisalon lähipiiristä.

Merisalo työskenteli jälleen kiinteistökonsulttina. Tällä kertaa hän teki tiivistä yhteistyötä lahtelaisen Mika Wileniuksen Salpausselän Rakentajien kanssa.

Wileniuksen yritys aloitti kylpylässä mittavan remontin.

Elokuussa 2014 Nuorisosäätiö solmi Salpausselän Rakentajien kanssa sopimuksen: säätiö sitoutui vähintään kymmenien miljoonien eurojen hankkeisiin yhtiön kanssa.

Yksi kalleimmista oli Lahden paraatipaikan kerrostalo, jonka kattokerroksen luksusasunnoista Timo Nieminen varasi kaksi. Kaupat peruttiin myöhemmin.

Seuraavana keväänä säätiön johtajat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen myivät kylpylänsä Ilari Hassiselle. Velat huomioiden hinta oli reilun miljoonan.

Kylpyläremonttia ohjasi Arto Merisalo. Lasku paisui miljooniin.

Nuorisosäätiön Haaro ja Nousiainen pääsivät eroon murheenkryynistään, mutta kaksikon omille yrityksille jäi miljoonavelat.

Poliisi epäilee, että näitä velkoja hoidettiin myöhemmin Nuorisosäätiön rahoilla.

Rahaa virtasi rakennusliikkeelle tonttikaupoista ja urakoista. Niitä taas maksettiin edelleen Arto Aution yhtiöille konsulttipalkkioina.

Virosta konsulttipalkkioiksi ja lainoiksi merkittyjä rahoja kulki poliisin selvitysten mukaan monimutkaisia reittejä takaisin Suomeen, muun muassa Wileniukselle sekä Haaron ja Nousiaisen yhtiölle.

Uusitun Runnin kylpylän avajaisia juhlittiin lokakuussa 2015. Liikemiesten yhteiskuntasuhteet olivat kunnossa.

Kunniavieraana oli Aution ja Merisalon vanha tuttu, kansanedustaja Eero Lehti.

Lehti toi juhliin jopa tasavallan presidentin tervehdyksen. Sen Merisalo oli pyytänyt Sauli Niinistöltä.

© Vesa Lehtimäki

 

Liikemieskaksikko Autio ja Nieminen pääsi tapaamaan Viron pääministeriä.

Korkean tason suhteita vaalittiin myös Tallinnassa joulukuussa 2015, kun suomalainen delegaatio tapasi Viron silloista pääministeriä, reformipuolueen Taavi Rõivasia.

Mukana oli liikemieskaksikko Arto Autio ja Timo Nieminen.

Pääministerin puheille saapuivat myös kansanedustaja Eero Lehti vaimoineen sekä Nuorisosäätiön Perttu Nousiainen, Salpausselän Rakentajien Mika Wilenius, tämän virolainen luottomies Gaido Kentem ja Wileniuksen käyttämät verokonsultit Marko ja Sanna Nokka.

Viron television Pealtnägijä-ohjelmassa marraskuussa 2018 entinen pääministeri kuvasi tilaisuutta tavanomaiseksi: suomalaiset olivat kiinnostuneita Virosta liiketoimintaympäristönä.

Mielenkiintoisen seurueen jäseniä yhdistivät moninaiset ja mutkikkaat liiketoimet.

Aution Brave Capital hoiti niin Lehden, Wileniuksen, Niemisen kuin Nuorisosäätiönkin yhtiöitä Virossa. Lehti myös hieroi Keravalla tonttikauppaa Wileniuksen rakennusliikkeen kanssa.

Pääministeritapaamista seuraavana vuonna Eero Lehti, Timo Nieminen ja Mika Wilenius hankkivat yhteisen yrityksen Suomessa.

Niemisen mukaan tarkoituksena oli ostaa liikekiinteistö, mutta hanke jäi kesken.

Niemisen yhtiöt myivät Wileniuksen rakennusliikkeelle autoja, vuokrasivat sille tiloja ja tarjosivat rahoitusta.

Nuorisosäätiön tuoreen tutkintapyynnön kohteena olevissa tonttikaupoissa Wilenius puolestaan lainasi Niemiselle rahaa, jolla Niemisen yritys osti tontin Hollolasta. Sen hän myi Ylen MOT-ohjelman mukaan eteenpäin satojentuhansien eurojen voitolla vain viikkoja myöhemmin.

Säätiön nykyjohdon mukaan Niemisen pikavoiton mahdollisti se, että Haaron ja Nousiaisen johtama säätiö vuokrasi tontin 80 vuodeksi jopa neljä kertaa markkinatasoa korkeammalla hinnalla.

Haaro, Nousiainen ja Wilenius ovat poliisin tutkiman Nuorisosäätiö-jutun pääepäiltyjä.

Haaron ja Nousiaisen viimeisenä vuonna Nuorisosäätiön johdossa Niemisen kanssa tehtiin vielä kaksi suurta sopimusta.

Kesällä 2017 suurin osa Nuorisosäätiön asukaspysäköinnistä ulkoistettiin Timo Niemisen yhtiölle.

Se nosti välittömästi pysäköintihintoja kymmeniä prosentteja, mikä aiheutti valitusten tulvan Nuorisosäätiön asiakaspalveluun.

Niemisen Lease Deal ja hänen kellokauppakumppaninsa Stefan Thermanin sijoitusyhtiö ostivat helmikuussa 2017 Nuorisosäätiöltä kaksi kerrostaloa Helsingistä.

Säätiön johto tutkii nämäkin kaupat kaiken varalta vielä kerran.

 

Virossa Arto Autiosta tuli julkkis. Hän osti pääministeripuolue keskustan toimitilat Tallinnasta loppuvuonna 2017.

Pealtnägijä-ohjelma paljasti marraskuussa 2018, että samana kaupantekopäivänä Tallinnan keskustalainen pormestari teki Arto Autiolle edullisen kaavapäätöksen.

Korruptioepäily on myrkkyä Viron keskustalle, joka on yrittänyt pestä kasvojaan aiempien sotkujen jäljiltä.

Kesällä Viron verottaja vaati Aution yhtiön omaisuutta takavarikkoon veronkiertoepäilyjen vuoksi.

Nieminen taas on tehnyt miljoonakaupat Suomen hallituksen kanssa.

Keväällä 2018 hänen yhtiönsä osti valtiolta raskaiden ajoneuvojen korjaamiseen erikoistuneen Raskone Oy:n 7,7 miljoonalla eurolla.

Aution ja Niemisen imperiumien palaset näyttävät olevan jälleen liikkeessä.

Aution Brave Capitalissa omistuksia on siirretty yhtiöltä toiselle. Myös Nieminen on irtautunut reilun vuoden aikana kymmenistä vastuuasemista eri yhtiöissä.

© Vesa Lehtimäki

Timo Niemisen yhtiö on tänä keväänä ostanut valtionyhtiön.

 

Mitä Timo Niemisen ja Arto Aution julkisuudesta tunnetut tuttavat ajattelevat siitä, että heidän liikekumppaninsa ovat kytköksissä Nuorisosäätiön sotkuihin?

Jethro Rostedt ja Nieminen ovat olleet liikekumppaneita vuodesta 2013.

Silloin Aninkaisten Kiinteistövälitys osti Lease Dealilta toimitilavälitystä tehneen yhtiön, jossa Merisalo oli työskennellyt.

Samalla Lease Deal osti 35 prosenttia Aninkaisten Kiinteistövälityksestä.

Sittemmin Rostedt on lähtenyt mukaan myös politiikkaa uudistamaan pyrkivän Liike Nytin toimintaan.

Liikkeen perustaja, kansanedustaja Harry Harkimo kertoo, että Jethro Rostedt ei ole ehdolla tulevissa eduskuntavaaleissa.

Myös Harkimo on Rostedtin liikekumppani. Hän osti keväällä 2017 osuuden Rostedtin Ruutukasi Oy -nimisestä asuntosijoitusyhtiöstä.

Virosta löytyy samanniminen yritys, jo tammikuussa 2016 perustettu Ruutukasi Oü. Sen omistajaksi on merkitty – Arto Autio.

Harkimo kertoo, ettei tiedä Viron-yrityksestä. Arto Autio ja Timo Nieminenkään eivät ole tuttuja.

”En ole koskaan tavannut”, Harkimo sanoo.

Rostedt kertoo puhelimessa, että kyse on yrityksestä, jonka hänelle tuntematon taho on perustanut Viroon hänen toimeksiannostaan.

”En tiedä yhtään, siellä on Virossa joku firma, joka näitä perustelee. Se tuli sieltä [Timo] Niemisen kautta.”

Arto Aution nimi on Rostedtin mukaan hänelle vieras.

”Semmoisella ei kyllä oo meidän kanssa mitään tekemistä. En kyllä tiedä.”

Viron yhtiön tarkoitus ei puhelussa selviä.

”Nyt sul tulee niin vitusti kysymyksii, laita ne sähköpostilla, niin rauhoitut hieman”, Rostedt pyytää.

Sähköpostitse hän tarkentaa, että tietää Aution julkisuudesta, mutta ei ole ollut koskaan tekemisissä hänen kanssaan. Rostedt myös korostaa, ettei hänellä ole mitään tekemistä Nuorisosäätiön kanssa.

Viron yrityksen tarkoitus oli hänen mukaansa ”ei mikään” eikä se ole tehnyt mitään.

”Siihen aikaan puhuttiin paljon yrityksen perustamisesta Viroon ja niinpä minäkin iloisena poikana sellaisen halusin perustaa.”

 

Rostedtin lisäksi Liike Nytin toinen tunnettu kasvo on ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen.

Myös hänen ravintolabisneksissään Timo Nieminen on mukana. Koskinen ei vastannut Suomen Kuvalehden soittoihin tai viesteihin.

Kansanedustaja Eero Lehti korostaa, ettei ole ollut ”missään tekemisissä Nuorisosäätiöön liittyvissä asioissa”.

Hänestä tuli kuitenkin Runnin kylpylän toinen pääomistaja kesällä 2016. Lisäksi Lehden huviloita Virossa omistava yhtiö oli pitkään merkitty Arto Aution nimiin.

”Autio hoitaa omistamani yrityksen asioita. Hän valvoo, että tilitoimisto tekee kirjanpidon ja veroilmoitukset ajallaan”, Lehti kertoo.

Autio ei reagoinut Suomen Kuvalehden yhteydenottopyyntöihin. Kiireisiinsä vedonnut Timo Nieminen vastasi sähköpostilla ja kertoi, ettei poliisi ole kuullut häntä rikoksista epäiltynä.

”Olen ollut Nuorisosäätiön kanssa tekemisissä kuten monet muutkin kiinteistöalalla, mutta en ole tehnyt mitään väärää tai rikollista.”

”Olen todella hämmästynyt, jos näistä jutussa mainitusta liiketoimista nostetaan minua vastaan syytteitä.”

Nieminen kertoo väistyneensä yritysten vastuuasemista ajanpuutteen ja ulkomailla asumisen takia.

 

Lease Dealin päämaja on teollisuusalueella Helsingin Metsälässä. Osoitteeseen on rekisteröity runsaasti yrityksiä, joukossa myös Rostedtin kiinteistönvälitysyhtiö ja Thermanin kellokauppa.

Timo Nieminen on kertonut olevansa tuona päivänä Suomessa. Kysymme, olisiko häntä mahdollista jututtaa.

Aulatyöntekijän mukaan hän ei ole paikalla.

”Hän ei ole lainkaan Suomessa tällä hetkellä”, hän arvelee.

Myöhemmin selviää, että Nieminen aloitti toimistolla neuvottelun Nuorisosäätiön nykyjohtajien kanssa vain viisitoista minuuttia käyntimme jälkeen.