Nuorisosäätiö lahjustutkinnassa

Keskustataustaisen säätiön johtajat ovat saaneet veroparatiisien kautta satojatuhansia euroja rakennuskonsernilta, joka on saanut miljoonaurakoita säätiöltä.

Aki Haaro
Teksti
Jarno Liski

Vuoden 2007 eduskuntavaalien vaalirahoituskohusta tutuksi tullut Nuorisosäätiö ehti olla pois julkisuuden valokeilasta vuosikausia. Keskustanuorten 1960-luvun alussa perustama säätiö on kasvanut julkisilla tuilla merkittäväksi vuokra-asuntojen tarjoajaksi ja rakennuttajaksi vuosikymmenten aikana.

Raha-automaattiyhdistys on pelkästään 2000-luvulla antanut säätiölle tukea kymmeniä miljoonia euroja, vaikka rahahanat umpeutuivat lähes kokonaan vaalirahoitusskandaalin seurauksena muutamia vuosia sitten. Tuolloin Nuorisosäätiön useita keskustalaisia johtohenkilöitä epäiltiin ja osa – kuten säätiön hallituksen jäsen Aki Haaro ja säätiön hallituksen puheenjohtaja, nykyinen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen – tuomittiinkin vaalirahoitukseen liittyvistä rikoksista.

Vaalirahaskandaalin seurauksena kohun keskiöön joutunut keskustan hallintopäällikkö Aki Haaro siirtyi päivätöistään puoluetoimistolta Nuorisosäätiön toimitusjohtajaksi ja asiamieheksi vuonna 2010. Sitä ennen Haaro oli toiminut jo vuosia säätiön hallituksessa.

Eturivin keskustalaisten joukossa ei ollut tämän vuosikymmenen alussa enää tunkua Nuorisosäätiön vastuuasemiin, kun säätiön asioita penkoivat niin media kuin poliisikin. Tässä tilanteessa säätiön hallituksen johtoon nousi Kuopion kuntapolitiikassa vaikuttanut mutta valtakunnallisesti tuntematon Perttu Nousiainen. Haaro ja Nousiainen tunsivat toisensa, sillä he olivat toimineet 2000-luvun alkuvuosina yhdessä keskustanuorten johdossa.