Ex-päätoimittaja Jääskeläinen ramppasi eduskunnassa juuri ennen Ylen rahoitusratkaisua: ”Kävin kutsuttuna”

Kansanedustaja Arto Satosen (kok) työryhmän rahoituspäätös oli lopulta iloinen uutinen Ylelle.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan entinen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen joutui toukokuussa 2017 lähtemään tehtävästään kuukausia jatkuneen Yle-kohun seurauksena.

Jääskeläistä arvosteltiin julkisuudessa muun muassa siitä, että päätoimittajan ja rahoituslobbarin roolit olivat menneet sekaisin.

Eduskunnassa Jääskeläinen vieraili Suomen Kuvalehden hallussa olevan aineiston mukaan yhteensä yhdeksän kertaa. Tapaamiset liittyivät Ylen rahoitusta pohtineen Arto Satosen (kok) ryhmän työhön ja Ylen hallintoneuvoston kokouksiin.

Atte Jääskeläinen.
Atte Jääskeläinen.

Jääskeläisen eduskunta­vierailuista suuri osa sijoittui Ylen rahoitus­ratkaisun kalkki­viivoille. Eduskunnassa vieraili tuolloin myös Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Hänelle vierailukertoja kertyi kuitenkin puolet vähemmän kuin Jääskeläiselle.

Jääskeläinen kommentoi eduskuntavierailujaan lyhyesti.

”En ole ollut eduskunnassa muuta kuin kutsuttuna kuultavaksi työhöni liittyvissä asioissa.”

 

Ylelle Satosen työryhmän rahoituspäätös oli lopulta iloinen uutinen. Työryhmä ei ehdottanut muutoksia nykyiseen Ylen rahoitusjärjestelmään, joka perustuu Yle-veroon.

Ylen sisällä työryhmän linjausta juhlittiin torjuntavoittona, sillä työntekijät olivat pelänneet kymmenien miljoonien eurojen suoria vähennyksiä Ylen budjettiin. Se olisi tarkoittanut merkittäviä leikkauksia henkilöstöön.

Satosen työryhmän tuloksena Ylen indeksikorotukset kuitenkin jäädytettiin vuosiksi 2017–2019. Tätä pidettiin Ylessä pienempänä pahana.

Alkutalvella 2017 mediassa kirjoitettiin myös Ylen hallintoneuvoston kokouksista, kun neuvoston muutamat perussuomalaiset edustajat olivat kritisoineet Ylen sisältöjä. Tuolloin päätoimittaja Jääskeläinen vakuutteli mediassa, ettei hän kokenut neuvoston keskusteluja milloinkaan painostukseksi.

Atte Jääskeläinen toimii nykyään Oxfordin yliopiston Reutersin journalismi-instituutin vierailevana tutkijana. Hän on myös perustanut johdon konsultointiin keskittyvän Attencion Oy -nimisen yrityksen.

 

Lue myös: