Ylen päätoimittaja sai murhaavan palautteen – Atte Jääskeläinen suosinut eliittiä ja rajoittanut sananvapautta

Professori Olli Mäenpää esittää, että Ylen painostaminen kriminalisoitaisiin Yle-laissa.
Kotimaa 15.5.2017 16:43
Yle:n linkkitorni 15. toukokuuta 2017. Edessä puiden oksia.
Yle:n linkkitorni 15. toukokuuta 2017. © HEIKKI SAUKKOMAA / Lehtikuva

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään Yle-selvitys on tiukkaa luettavaa Ylen johdosta ja siitä, kuinka se johtaa Ylen uutistoimintaa.

”Yleisarvosanana” Mäenpää toteaa, että Yle toimii ”riippumattomasti”, mutta sitten alkaa professorin selvitystyön vyörytys.

Mäenpään mielestä Ylessä ongelmia ilmenee siinä, että sen johto korostaa oikeudellista rikosvastuuta journalistisen vastuun sijasta.

Mäenpää muistuttaakin Ylen johtoa toimittajien perustehtävästä ja suosittelee, että jatkossa Yle uskaltaisi tehdä journalismia.

”Vahvempaa ja rohkeampaa vallan vahtikoiran roolia, mutta edelleen luotettavaa ja samalla yleisölle vastuullista journalismia”, Mäenpää suosittelee.

Mäenpää haastatteli selvitykseensä 48 henkilöä, jotka ovat pääasiassa Yleisradion henkilöstöä. Mäenpää kuuli myös useita muita yleläisiä ja yleisön edustajia, jotka ottivat professoriin yhteyttä selvitystyön aikana.

 

Mäenpään mielestä Ylen johdon journalistinen johtaminen esimerkiksi Terrafame-tapauksessa oli poikkeuksellista.

Professori listaakin liudan syntejä, jossa journalistista ohjausta on kohdistettu erityisesti Terrafame-asian käsittelyyn.

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen harjoitti ”mikromanagerointia yksittäistapauksessa”, vaikka jutun sisällössä ei ollut olennaisia virheitä. Juttu oli pääosin Kansan Uutisten skuupin taustoittava jatkojuttu.

Mäenpään mielestä pääministeri Juha Sipilän (kesk) sähköpostivyöry, juttujen hyllyttäminen ja jo julkaistun jutun muuttaminen ja ”korjailu” horjuttivat Ylen luottamusta.

Myös Julkisen sanan neuvosto päätyi jo aiemmin siihen, että päätoimittaja Atte Jääskeläinen luovutti ulkopuoliselle journalistista valtaa Ylen Terrafame-uutisoinnin yhteydessä, kun hän muutti juttuja, vaikkei niissä ollut olennaisia virheitä.

”Salliva tai neutraali suhtautuminen suoriin vaikutusyrityksiin voi horjuttaa luottamusta Ylen riippumattomuuteen. Ongelma myös median vapauden ja sananvapauden turvaamisen kannalta”, Mäenpää kirjoittaa.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.  © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

 

Mäenpää huomauttaa, että palaute ja kritiikki ovat välttämättömiä ja palautemenettelyn pitää olla avointa, myös Ylessä.

Tällä viitataan pääministeri Sipilän toimittaja Salla Vuorikoskelle lähettämiin kiukkuisiin sähköpostiviesteihin, joista Vuorikoski aikoi myös uutisoida. Päätoimittaja Jääskeläinen kielsi Vuorikosken jutun edistämisen.

Professori Mäenpään mielestä Ylen johdon on ”irtauduttava maan tavasta”, joka suhtautuu ”melko neutraalisti” suoraan vaikuttamiseen.

Ylen riippumattomuutta pitäisikin seurata ja arvioida vuosittain. Ylen tulisi myös uutisoida suorat vaikuttamisyritykset.

”Valtiovalta, järjestöt tai taloudelliset toimijat eivät saa puuttua Ylen journalismiin”, Mäenpää vääntää rautalangasta.

Mäenpää ehdottaa, että selkeä riippumattomuuden määritelmä kirjattaisiin Yle-lakiin. Myös poliitikoista koostuvan hallintoneuvoston asema pitää arvioida uudelleen. Nyt hallintoneuvostoa johtaa kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps), ja neuvostossa on 21 jäsentä.

Sipilän hallitus kaavailee uuteen Yle-lakiin pykälää, jonka mukaan jatkossa hallintoneuvosto päättää Ylen strategiasta, koko yhtiötä käsittävistä suurista linjoista.

 

Ylen hallitus luottaa edelleen Ylen vastaavaan päätoimittajaan Atte Jääskeläiseen ja toimitusjohtaja Lauri Kiviseen.

Suomen Kuvalehdelle ”vankkumatonta” luottamuskuviota avaa Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson.

”Hallitus totesi yksimielisesti, että luotettava, faktapohjainen ja riippumaton journalismi ovat Ylen journalismin kulmakivet ja että vastaavilla toimittajilla on tämän tehtävän toteuttamisessa hallituksen luottamus”, Wilhelmsson sanoo.

Miten näet oman asemasi ja Ylen hallituksen roolin?

”Tämä on luottamustoimi, johon valitaan vuodeksi kerrallaan. Helppo vaihtaa, jos ei olla toimintaan tyytyväisiä.”

Eliitti on saanut Ylen uutisoinnissa erityiskohtelua. Miksi näin?

”Kenenkään ei tule saada Ylen uutisoinnissa erityiskohtelua. Panama-papereitten penkomisesta saatu merkittävä palkinto on yksi viimeaikainen esimerkki merkittävästä Ylen tutkivien journalistien saavutuksista.”

Ylen Lauri Kivinen ja Atte Jääskeläinen.

Ylen Lauri Kivinen ja Atte Jääskeläinen.  © Markku Ulander ja Vesa Moilanen / Lehtikuva