”Antakaa anteeksi suomalaiset, me tuhosimme Viipurin” – Harvinaisia syytöksiä Venäjän mediassa

Viipuri kuolee kuin hiekkalinna sateessa, eikä sitä voi pelastaa, sillä villit ja barbaarit ovat ratissa, kirjoittaa suosittu blogisti.

arkkitehtuuri
Teksti
Anne Kuorsalo

Tunnettu venäläinen blogisti Ilja Varlamov kirjoittaa vierailustaan Viipurissa radioasema Eho Moskovan sivuilla. Teksti on otsikoitu venäläisittäin hyvin poikkeuksellisella tavalla: ”Antakaa anteeksi suomalaiset, me tuhosimme Viipurin”.

Viipurissa voisi Varlamovin mukaan kuvata toista maailmansotaa eikä tarvittaisi lavasteita, sillä koko kaupunki on lavastus: raunioita, raunioita, raunioita.

Varlamov käyttää ilmaisua toinen maailmansota eikä Venäjän virallista muotoa suuresta isänmaallisesta sodasta.

Blogisti kertoo, miten kävi 15 vuotta sitten Viipurissa osana arkkitehdin opintoihin kuuluvaa piirtämisen kurssia. Silloin hän ajatteli kaupungin kehittyvän turistikeskukseksi.

Nyt 15 vuotta myöhemmin hän tunnustaa olleensa hölmö. Mikään ei ole muuttunut – tai paremminkin on muuttunut: tuolloin vielä pelastettavissa ollut on nyt raunioina.

Ilja Varlamov ei valmistunut Moskovan arkkitehti-instituutista vaan ryhtyi yrittäjäksi ja perusti mainostoimiston. Nyt hänet tunnetaan valokuvaajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Varlamovin päälle heitettiin Stavropolissa 26. huhtikuuta samaa vihreää mönjää, jota on saanut kasvoilleen myös opposition Aleksi Navalnyi.

Korruptiota vastaan taistelevan Navalnyin kohdalla sekoitus oli niin vahvaa, että silmä vaati hoitoa Espanjassa.

”Barbaarien ja Viipurin välillä on kuilu.”

Blogisti aloittaa kuvauksensa Viipurissa rinnastuksella, mitä tapahtuisi, jos Tesla päätyisi villi-ihmisten käsiin. Samalla hän muistuttaa, ettei hänellä ole mitään uuden ajan autoa tai villi-ihmisiäkään vastaan.

Oleellista on villien ja Teslan välinen kuilu: barbaareilla ei ole teknologiaa, ja heiltä puuttuu käsitys, miten sitä käytetään. Varlamov katsoo, että villit tekisivät Teslasta tuvan, työvälineitä ja astioita.

Sitten kirjoittaja selvittää, miten Viipuri on ollut venäläisillä 188 vuotta. Hän korostaa, ettei ota laskelmaan mukaan Suomen suurruhtinaskunnan kautta eli 106 vuotta.

Päätelmänään Varlamov toteaa, että kaupunki kuolee kuin hiekkalinna sateessa eikä sitä voi pelastaa, sillä villit ja barbaarit ovat ratissa.

Blogiin liittyy laaja kuva-aineisto Viipurin tuhosta.

Kirjoittaja toteaa muistavansa talot 15 vuoden takaa. Hänestä rauhan ajan menetykset ovat kuin sodan ajan tuhoja.

”Valtaan päässeet barbaarit eivät ymmärrä, mitä tekevät. Heidän ja Viipurin välillä on kuilu.”

On häpeällistä, että Viipuri on hävitetty rauhan aikana.

Ilja Varlamov vertaa Viipuria myös 50 kilometrin päässä olevaan Lappeenrantaan, josta hän esittelee niin ikään laajan kuva-aineiston. Hän toteaa, ettei Lappeenranta ole täysin oikea rinnastuskohde, mutta se näyttää, miten rajan toisella puolella suhtaudutaan kulttuuriperintöön.

Blogisti lainaa vielä Viipurin nykyisiä asukkaita, joiden mukaan hellävarainen suhtautuminen Viipuriin loppui Neuvostoliiton hajoamisen myötä.

Varlamovin mukaan on outoa, ettei rikkaalla, terrorismia vastaan Syyriassa taistelevalla ja suuria kansainvälisiä urheilutapahtumia järjestävällä maalla ole varaa säilyttää historiallista perintöä.

Jälleen verrataan Lappeenrantaan. Sieltä ei raunioita löydy ja linnoitus on samanlainen kuin 200 vuotta sitten. 

Varlamov toteaa, että raunioita löytyy Suomestakin, jos niitä etsii. Kuitenkin erona on se, että niitä täytyy etsiä.

Varlamovin mielestä on häpeällistä, että Viipuri on hävitetty rauhan aikana. Hänestä selitys on tyhmyydessä ja arkipäiväisessä varastamisessa, kun mittaamattoman arvokkaat arkkitehtuurin muistomerkit on tuhottu.

Kuvernööri: Ilja, tule talkoisiin Viipuriin!

Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Droždenko on suuttunut Ilja Varlamovin kommenteista.

Droždenko on leimannut kirjoittajan tyhjänpuhujaan viittaavalla sananlaskulla ja kehottanut tulemaan talkoisiin Viipuriin.

Jatkokirjoituksessaan Varlamov viittaa myös korruptioon ja Andrei Kolomoiskin kirjoituksiin. Niissä viipurilaistoimittaja on paljastanut, miten remonttirahat katoavat eikä tuloksia tule.

Tällä hetkellä Viipurin linnan tornin ja kellotornin ympärillä ovat rakennustelineet ja molempia korjataan.

Varlamov oli mukana pääministeri Vladimir Putinin matkoilla vuosina 2010–2011. Niistä Varlamov kirjoitti kuvauksia blogiinsa, ja jotkut kutsuivat häntä ”Putinin henkilökohtaiseksi blogistiksi”.