Korruptio, rautatiet, ja poliittinen suhmurointi uhkaavat Viipurin kunnostamista

Vielä pari vuotta sitten tilanne näytti hyvältä, nyt lehdistö naureskelee alueen tuhoutumisesta huolestuneille.

Monrepos
Teksti
Anne Kuorsalo

Viipurin raunioituneen vanhan keskustan kunnostushanke on pysähtynyt. Projektista vastannut Venäjän apulaiskulttuuriministeri Grigori Pirumov pidätettiin maaliskuussa epäiltynä väärinkäytöksistä eikä uutta vastuuhenkilöä ole nimetty. Asiasta kertoo Pietarin talouslehti Delovoi Peterburg dpa.ru, jolle tiedot on vahvistanut Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko. Venäjällä on luvattu käyttää Viipurin kunnostukseen lähivuosina neljä miljardia ruplaa, noin 57 miljoonaa euroa ja 15 vuoden aikana peräti 34 miljardia ruplaa.

Lehden mukaan töitä on valmisteltu aktiivisesti kulttuuriministeriössä vuodesta 2014 lähtien, mutta nyt jarruksi on tullut apulaisministerin pidätys. Kuvernööri Drozdenko kertoo kääntyneensä toukokuussa kulttuuriministeri Vladimir Medinskin puoleen ja uhanneensa valittaa presidentille, ellei projektille nimetä uutta vastuuhenkilöä.

Talouslehden mukaan Leningradin alueen budjetista on tarkoitus ohjata Viipuriin miljardi ruplaa, noin 14,2 miljoonaa euroa ja lisäksi vielä kulttuuriministeriön budjetista 1,1 miljardia niin ensi vuonna kuin seuraavanakin.

Kunnostettava alue on 20,8 hehtaarin kokoinen ja siitä 6,6 hehtaaria lasketaan tuhoutuneeksi. Tässä Viipurin vanhassa sydämessä on 17 valtakunnalliseksi muistomerkiksi luokiteltua rakennuskohdetta, 81 alueellisesti merkittävää kohdetta ja vielä 166 muuta arvorakennusta.

Kuvernöörin mukaan kunnostustöihin tarvitaan mukaan yksityisiä yrityksiä. Hän vilauttaa, miten raunioituneita kohteita voitaisiin myydä jopa ruplalla, jos ostaja sitoutuu korjaamiseen.