Verinen isku juuri olympiakisojen alla järisytti Kiinaa

Kiina
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Peking 040808

Kiinassa 16 poliisia sai surmansa ja saman verran loukkaantui maan luoteisosan uiguurialueella tehdyssä iskussa maanantaina. Olympiakisat avataan perjantaina.

Kiinalaispoliisi partioi olympia-areenan lähettyvillä Pekingissä 4.8.2008.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan poliisit olivat aamulenkillä Sinkiangin (Xinjiang) maakunnassa sijaitsevan Kashgarin kaupungin poliisikasarmin ulkopuolella, kun kaksi hyökkääjää ajoi paikalle kuorma-autolla. Miehet alkoivat heitellä ilmeisesti omatekoisia räjähteitä poliiseja päin ja iskivät näitä veitsillä.

Xinhua kertoi, että 14 poliisia kuoli välittömästi ja kaksi menehtyi matkalla sairaalaan. Jos tiedot kuolleiden määrästä pitävät paikkansa, kyseessä oli tähän asti verisin isku Sinkiangissa.

Molemmat hyökkääjät saatiin kiinni tapahtumapaikalta. Paikallisen poliisin mukaan hyökkääjät olivat uiguureja.

Kiina pitää hyökkäystä
terroritekona

Kiinan viranomaiset ilmoittivat pitävänsä iskua terroritekona.

Kiina on kertonut aiemmin hajottaneensa toistakymmentä uiguurialueen terroristiryhmää varotoimena ennen perjantaina alkavia olympialaisia.

Maanantain iskun yhteyttä kisoihin selvitetään.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan Sinkiangin turvallisuusviranomaiset olivat saaneet vihjeitä siitä, että alueella toimiva Itä-Turkestanin islamilainen liike on suunnitellut terrori-iskuja olympialaisten avajaisviikolle.

Kiina ja Yhdysvallat pitävät liikettä terroristijärjestönä, mutta jotkut asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet koko ryhmän olemassaolon.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kiinaa islaminuskoisen uiguurivähemmistön sortamisesta terroriepäilyjen varjolla. Arvostelijoiden mukaan Sinkiangin 8,3 miljoonaa uiguuria joutuu kärsimään siitä, että Kiinan hallinto niputtaa heidät kaikki itsenäisyyttä tavoitteleviksi ääriseparatisteiksi.

Turkinsukuiset uiguurit asuvat Kiinassa pääasiassa entisen Itä-Turkestanin alueella sijaitsevassa Sinkiangissa. Alue on ollut Kiinan hallinnassa vuodesta 1949, kansantasavallan perustamisesta, lähtien.

Maailman uiguurikongressin mukaan Kiinan miehityspolitiikka ajaa ihmisiä väkivaltaan.

“Monet uiguurit eivät enää jaksa alistamista”, sanoi tiedottaja Dilxat Raxit.

Teksti
STT-AFP-DPA-R

Kuva
Timo Jaakonaho / Lehtikuva