Verikännykät-dokumentti yhdistää Kongon raa’at armeijat Nokiaan

Ulkomaat 2.11.2010 13:00

Suomalainen Nokia on polttopisteessä, kun tanskalaisdokumentti Verikännykät esitetään Tanskan televisiossa tänään tiistaina.

Kobolttikaivos Kobolttikaivos Kongossa vuonna 2004. Kuva Schalk van Zuydam / AP / Lehtikuva.

Matkapuhelinteollisuus käyttää tuotteissaan muun muassa kongolaista tinaa ja kobolttia. Verikännykät-elokuvassa kuvataan kongolaisen tinakaivoksen järkyttäviä työolosuhteita. Kaivoksen työntekijöistä osa on noin kymmenvuotiaita lapsia.

Mineraalikaivoksia hallitsevat Kongon keskenään taistelevat sotilaalliset ryhmät. Mineraalien ostaminen kaivoksista käytännössä rahoittaa yhtä aikamme julmimmista sodista.

Tanskalaiselokuvan ohjaaja Frank Poulsen halusi selvittää, mitä eurooppalainen yritys voi tehdä konfliktimineraalien käytön valvomiseksi. Poulsen poimi esimerkiksi suomalaisen Nokian, sillä hän halusi tuoda aiheen mahdollisimman lähelle länsimaalaisten arkea. Veritimantit ovat eliitin huoli, mutta kännykkää käytetään päivittäin.

”Minulla on itselläni ollut aina Nokian kännykkä”, hän sanoo.

Poulsenilla oli myös myönteinen kuva Nokian yritysvastuusta. Hän kertoo olettaneensa, että yhtiö osallistuu mielellään dokumentin tekoon ja mahdollisesti ottaa elokuvassa, jos ei sankarin, niin ainakin ongelmien ratkojan roolin. Hän myöntää olleensa naiivi.

Elokuva antaa Nokian viestinnästä ja yhteiskuntavastuusta varsin kummallisen kuvan. Poulsen yritti järjestää haastattelua Nokian edustajien kanssa vuoden ajan, mutta hänen sähköposteihinsa tai puheluihinsa ei vastattu. Tämä soittorumba näytetään elokuvassa.

”Onhan se erikoista, että puhelinvalmistajaa ei tavoita puhelimella!” Poulsen naurahtaa.

Lopulta Poulsen sai muutaman kommentin käymällä kaksi kertaa kolkuttelemassa Espoon pääkonttorin ovea. Nyt yhtiö on antanut lausuntoja ainakin tanskalaismedialle, joten viestintästrategia lienee valmistumassa.

Verikännykät-elokuva on 35-vuotiaan Poulsenin toinen pitkä kansainvälinen tuotanto. Guerilla Girl (2005) seurasi kuinka nuori kolumbialainen Isabel jättää keskiluokkaisen elämänsä ja liittyy sissijärjestöön. Poulsen kertoo etsivänsä aiheita, jotka tekisivät kehitysmaiden asioita tunnetuksi länsimaissa.

”Haluan kertoa elokuvallani kuinka läheisesti olemme kytköksissä kehitysmaihin kuluttamisen kautta. Elämäntapamme vaikuttaa muiden ihmisten elämiin”, Poulsen sanoo Kööpenhaminassa.

Osa yritysvastuun seurantajärjestöistä sanoo, että kongolaismineraaleja käyttävien yritysten boikotti kurjistaisi kaivostyöläisten asemaa entisestään. Frank Poulsen on eri mieltä. Hänen mielestään kongolaisten mineraalien osto pitäisi lopettaa kokonaan.

”Kaivoksella työskentelevien ihmisten elämä oli parempi silloin kun he olivat maanviljelijöitä”, hän väittää. Poulsenin mielestä tinan ja koboltin ostajat pitkittävät Kongon sisällissotaa, koska kun sotilasryhmä saa haltuunsa kaivoksen, sillä on taas varaa uusiin aseisiin.

Verikännykät-elokuvan televisioensi-ilta on tänään Tanskassa kello 19.50 Suomen aikaa. Se nähdään myöhemmin muun muassa Norjassa, Kreikassa, Ranskassa ja prime-time-aikaan Saksassa. Yle esittää dokumenttielokuvan 8. päivä joulukuuta TV1:ssä.

Muualla netissä

Nokia: Verikännykät-dokumenttiin haluttiin yksipuolinen tarina (HS.fi 2.11.2010)

Origin of raw materials (Nokia Corporate Responsibility)

Kongo Nokian blogissa (Nokia Conservations  – The Official Nokia Blog)

Blood in the Mobile -elokuvan kotisivut