Sveitsiläispankin salaiset tilitiedot: Loppuuko saksalaisten "kansallisurheilu"?

pankit
Teksti
Jussi Tuormaa
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Wolfgang Schäuble
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble teki kiistellyn ratkaisun ja uhmasi Sveitsin pankkeja. Kuva Gero Breloer / AP / Lehtikuva.

Saksa ostaa sveitsiläispankista laittomasti hankitut tiedot sen asiakkaisiin kuuluvista saksalaisista veronkiertäjistä.

Ratkaisua perustellaan oikeudenmukaisena, vaikka sillä samalla siunataan tietosuojarikkomus ja uhmataan Sveitsin lakeja ja sen hallituksen varoitusta.

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble päätyi kiisteltyyn ratkaisuun liittokansleri Angela Merkelin neuvosta. Saksan hallitus ei uskaltanut katsoa sormiensa läpi valtion verotulojen häviämistä julkisen hallinnon rahoituskriisissä.

Kysymys on anonyymin henkilön rikospoliisille Wuppertalissa 2,5 miljoonan euron hintaan tarjoamasta cd-levystä, jolla pitäisi olla tietoja 1300-1500 HSBC-pankin saksalaisasiakkaasta. Näiltä karhuttavat verosaatavat nousisivat satoihin miljooniin euroihin.

Valtion on pakottanut kovempiin otteisiin talouskriisin muuttama ilmapiiri. Tähän asti veronkiertoon on suhtauduttu ikään kuin pikkurikkeenä tai kansanurheiluna, jossa naapurit kannustavat ja neuvovat auliisti toisiaan.

Tavallisten palkansaajien mahdollisuudet veronkiertoon ovat olleet rajoitetut. Varakkaammat ovat saaneet apua veroneuvojilta ja usein myös pankeilta, joilla on edelleen iso liuta sivukonttoreita Sveitsissä ja veroparatiiseissa.

Tiedoista kiistellään edelleen

Laittomasti hankittujen henkilötietojen hyväksikäyttöön suhtauduttiin Saksassa heti kahdella periaatteellisella tavalla. Varsinkin tietosuojavaltuutetut korostivat, että valtio ei missään nimessä saisi syyllistyä tietosuojarikkomusten siunaamiseen ja rohkaista niihin perustuvan rikollisuuden kehittymistä.

Toisaalta jopa poliisien ammattiliitto korosti, että tarjolla olevia tietoja on käytettävä. Muutoin kansalaisten keskuudessa syntyy käsitys lainkäytön epäoikeudenmukaisuudesta, kun myymälävarkaita rangaistaan ankarasti, mutta suuren luokan huijareita ei uhkaa mikään rangaistus.

Poliittisista puolueista suhtautuivat tietojen ostoon myönteisesti SPD ja vihreät korostamalla, että rahat kuuluvat valtiolle ja että sillä olisi niille käyttöä.

Kielteisesti suhtautuvat tietosuojaan vedoten FDP, CSU ja vasemmisto. CDU jakautui, mutta taipui sitten aikalisän jälkeen tietojen hyväksikäytön puolelle. Liittokansleri Angela Merkel otti vastuulleen myös Sveitsin uhmaamisen. Hän kärjisti siten edellisen hallituksen valtiovarainministerin Peer Steinbrückin (SPD) Sveitsi-kriittistä linjaa.

Saksa on vaatinut Sveitsiltä yhteistyötä veronkierron ehkäisemiseksi. Sveitsi taas haluaa edelleenkin salata pankkiensa veronkierrosta epäiltyjen asiakkaiden tilitiedot. Siksi veronkiertäjien henkilöllisyyden selvittämisessä on jouduttu umpikujaan – tai sitten turvautumaan hämäräperäisiin operaatioihin.

Nykyistä tapausta on verrattu siihen, kun Saksan turvallisuuspalvelu BND osti vuonna 2007 vastaavanlaisen listan Liechtensteinista. Listan avulla onnistuttiin paljastamaan veronkierrosta mm. Deutsche Postin entinen johtaja Klaus Zumwinkel. Syytetyt eivät tällöin nostaneet tietosuojajuttua, ilmeisesti saadakseen näin aikaa ilmoittautua ensin itse ja sen myötä ievemmät rangaistukset.

Nyt on käymässä samoin. Jo ennen kuin valtio on tehnyt kaupat, veronkiertäjät ovat alkaneet ilmoittautua verovirastoihinsa ja ilmoittaa rästeistään.

Teksti Jussi Tuormaa, München