Sota Gazassa: Toimiiko Israel kuin ”roistovaltio”?

Ulkomaat 17.1.2009 11:23

Israelia syytetään vakavista sota-rikoksista Gazassa. Kansainvälisellä oikeudella ei ole keinoja puuttua asiaan. ”En voi kuin ihmetellä, miten pitkään holokaustin varjo estää meitä näkemästä, että tässä on kyse eräänlaisesta roistovaltiosta”, sanoo akatemiaprofessori Martti Koskenniemi.Flares are seen during an Israeli military operation in the northern Gaza Strip as seen from the Israeli side of the border, Friday Jan. 16, 2009. Israel's Security Cabinet will vote Saturday night on an Egyptian proposal for a truce to end the 3-week-old offensive against Gaza's Hamas rulers, a senior government official said.The official said a vote to approve the truce would amount to a "unilateral" cease-fire, though Israeli forces would only leave Gaza after an official declaration that the fighting was over. He spoke on condition of anonymity because he was not authorized to release the information. (AP Photo/Bernat Armangue)

Israelin tulitusta Gazaan 16. tammikuuta 2009. (Kuva Bernat Armangue / AP / Lehtikuva)

Sitä mukaa kuin siviiliuhrien määrä Gazassa kasvaa, maailmalla on ryhdytty yhä äänekkäämmin pitämään Israelin sotatoimia laittomina.

Kolme viikkoa kestäneissä taisteluissa on kuollut arvioiden mukaan jopa yli 1000 palestiinalaista. Heistä siviilejä on nelisensataa. Tuhansia on lisäksi haavoittunut. Israelin puolella kuolleita oli alkuviikon tietojen mukaan 13, heistä siviilejä kolme.

Puolueettomuudestaan tiukasti kiinni pitävä Kansainvälinen Punainen Risti ICRC on arvostellut Israelia poikkeuksellisen kovin sanoin. Siviilejä ei sen mukaan ole kyllin suojeltu sotatoimilta, pelastushenkilökuntaa on estetty pääsemästä haavoittuneiden luo, ambulansseja on tulitettu, Gazan väestöltä on evätty niin juomaveden kuin ruoankin saanti.

Kaikki nämä teot rikkovat Geneven sopimuksia siviilien suojelemisesta sodassa.

Israel ei kunnioita
kansainvälisiä lakeja

Myös EU:n humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Louis Michel sanoi tiistaina haastattelussa, että todisteet puhuvat sen puolesta, että Israel ei kunnioita kansainvälistä humanitaarista lakia.

Viime viikolla Israel tulitti pakolaiskeskukseksi muutettua koulua, jonne oli paennut kymmeniä naisia ja lapsia ja joka oli merkitty selvästi YK:n tunnuksin. 40 ihmistä kuoli.

Israelin armeija esti myös pelastustyöntekijöitä noutamasta raunioista hengissä selvinneitä lapsia, jotka viruivat neljä päivää ilman vettä tai ruokaa kuolleiden äitiensä ruumiiden vierellä.

Armeijaa syytetään suhteettoman suurten ammusten käytöstä alueella, joissa se tietää olevan paljon siviilejä. Israelin väitetään myös käyttäneen fosforiammuksia, pakottaneen palestiinalaisperheitä ihmiskilviksi, tappaneen yhteensä 12 ambulanssimiestä ja järjestelmällisesti surmanneen siviilitehtävissä olleita poliiseja.

Sunnuntaina Israelin ohjusisku tuhosi täysin klinikan, jota Kirkon ulkomaanapu on tukenut vuosia.

Mitä Israelin
toimista seuraa?

Kansainvälisen oikeuden asian-tuntijan, akatemiaprofessori Martti Koskenniemen näkemys on, että vaikka Israelin toiminta on vastoin kaikkea moraalia, uskontoa ja inhimillisyyttä, on epätodennäköistä, että siitä kansainvälisoikeudellisesti seuraisi mitään.

YK:n turvallisuusneuvosto voisi määrätä tutkinnan mahdollisista sotarikoksista ja jopa perustaa erillisen tuomioistuimen niitä selvittämään, kuten on tehty Jugoslavian, Ruandan ja Kambodan kohdalla.

”Mutta Israelin osalta Yhdysvallat estäisi päätöksen YK:n turvallisuusneuvostossa”, Koskenniemi sanoo.

Toinen väline olisi kansainvälinen rikostuomioistuin ICC, mutta koska Israel ei ole liittynyt osapuoleksi sen perussääntöön, ei syyttäjä voi ottaa Israelin alueella tapahtuneita rikoksia käsiteltäväkseen.

Koskenniemi ei myöskään usko, että tuhojen korvaamiseksi perustetaan mitään erillistä kansainvälistä rahastoa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Israelin oma korkein oikeus on itsenäinen tuomioistuin. Koskenniemi pitääkin todennäköisenä, että oikeuden käsiteltäväksi tulee useita kanteluja Gazan tapahtumista.

”Kyse on
roistovaltiosta”

Juridiikkaa enemmän tilanteeseen voi vaikuttaa vallan vaihtuminen Yhdysvalloissa.

”Mikä on Barack Obaman suhtautuminen, jää nähtäväksi. Hänen neuvonantajissaan on vankkoja Israelin ystäviä, mutta liikkeellä on myös tietoja, että hänen hallintonsa olisi valmis neuvotteluihin Hamasin kanssa. Se olisi jo merkittävä muutos Yhdysvaltain linjassa.”

Koskenniemi hämmästelee maailman reaktioita Gazan tapahtumiin.

”Jos mikä tahansa muu valtio syyllistyisi tällaisiin ihmisyyttä vastaan kohdistuviin rikoksiin, niin se olisi täydellisen kansainvälisen tuomion edessä.”

”En voi kuin ihmetellä, miten pitkään holokaustin varjo estää meitä näkemästä, että tässä on kyse eräänlaisesta roistovaltiosta.”

Israelin hallituksen
odotetaan äänestävän tulitauosta

Israel on jatkanut tänäänkin (lauantaina 17. tammikuuta) pommituksia Gazassa. Ilmavoimien koneet aloittivat palestiinalaisalueen pommitukset varhain aamulla, vaikka maan poliittinen johto valmistelee kantaansa taistelut lopettavaan tulitaukoon.

Israelin hallituksen sisäpiirin odotetaan äänestävän lauantai-iltana tulitauosta Gazaan. Samaan aikaan Gazaa hallitseva Hamas ilmoittaa, ettei se huomioi Israelin mahdollisesti yksipuolisesti hyväksymää tulitaukoa.

Israelin ja Hamasin valtuuskuntien on lisäksi määrä jatkaa tulitaukotunnusteluja Egyptin johdolla Kairossa.

YK vaati selvitystä ylläpitämänsä koulun tuhoamiseen Gazan pohjoisosassa. Israelin tykistötulituksessa kuoli kaksi palestiinalaislasta. Aiemmin kuolonuhrien määräksi ilmoitettiin erheellisesti kuusi.

YK:n yleiskokous
vaatii tulitaukoa Gazaan

YK:n yleiskokous vaatii välittömästi kestävää tulitaukoa Gazan alueelle. Yleiskokouksen mielestä YK:n turvallisuusneuvoston viime viikolla hyväksymää päätöslauselmaa on noudatettava. Lauselmassa edellytetään tulitaukoa ja Israelin vetäytymistä Gazasta.

Yleiskokouksen päätös ei ole jäsenmaita sitova. Jäsenmaista 142 äänesti päätöksen puolesta ja kolme vastaan. Yhdeksän maata pidättäytyi äänestämästä, niiden joukossa Yhdysvallat ja Israel.

Yleiskokouksessa käytiin ennen äänestystä pitkä ja kiivas keskustelu, jonka aikana esitettiin myös kovasanaista lausuntoa Israelin toimia vastaan. Israel puolestaan yritti estää yleiskokousta ottamasta mitään kantaa, koska tulitaukoasia on jo turvallisuusneuvoston käsittelyssä.

Iranin Khamenei syytti
arabeja petturuudesta

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei syyttää osaa arabeista petturuudesta Gazan kriisissä, kertoi Iranin uutistoimisto Irna perjantaina.

Hamasin johtajalle Ismail Hanialle osoitetussa viestissä Khamenei sanoo, että Hamasin pyhä sota on paljastanut tekopyhät islamilaisten valtioiden joukosta. Khamenei ei kuitenkaan suoraan sano, mitä maita hän syyttää Gazan palestiinalaisten pettämisestä.

Khamenei kehottaa Hamasia jatkamaan vastarintaansa.

Iran on Gazaa hallussaan pitävän Hamasin vahva tukija, eikä se ole tunnustanut itsenäistä Israelin valtiota. Israel syyttää Irania Hamasin taistelijoiden aseistamisesta.

Teksti
SK netin toimitus
Katri Merikallio
STT
AFP
Reuters

Keskustelu
Mikä rauhoittaisi Lähi-idän?