Päivän kuva: Näin Yhdysvaltain sotilaat surmasivat siviilejä Irakissa – sota kuin peli

Juho Salminen
Ulkomaat 6.4.2010 14:11
Ruutukaappaus helikopterista kuvatusta videosta. Lentäjien keskustelua juuri ennen ampumista. Kuva AP / Lehtikuva.

Sotaa kuin simulaattorilla käytynä. Näin voisi luonnehtia Wikileaks-sivustolla julkitullutta videota, jossa Yhdysvaltain armeijan sotilaat surmaavat siviilejä Apache-helikopterista Bagdadissa heinäkuussa 2007.

Videon voi katsoa tästä linkistä. Se sisältää väkivaltaisia kohtauksia. Yhdysvaltain armeija on myöntänyt, että tallenne on aito.

Wikileaksin julkaisemalle videolle on lisätty jälkikäteen tunnisteita siitä, keitä henkilöitä kuvissa esiintyy ja mitä he kantavat mukanaan. Videolta voi tehdä tulkinnan, että sotilaat luulevat valokuvaajan kameraa aseeksi. He myös epäilevät nähneensä singon, ja tämän jälkeen avaavat tulen väkijoukkoon. Videolla näkyy myös, kuinka helikopterista tulitetaan autoa, joka saapuu noutamaan kuolleita ja haavoittuneita.

Kyseessä on tapaus, jossa sai surmansa ainakin kaksitoista ihmistä ja kaksi lasta haavoittui. Se, miksi juuri tämä tapaus on noussut julkisuuteen, johtuu journalistien osallisuudesta. Iskussa sai nimittäin surmansa kaksi uutistoimisto Reutersin palkkalistoilla ollutta irakilaista. Reutersin edustajat ovat kertoneet nähneensä nyt julkaistun videon jo kerran aiemmin epävirallisessa tapaamisessa Yhdysvaltain armeijan kanssa.

Irakin sodassa arvioidaan kuolleen satojatuhansia siviilejä vuodesta 2003. Wikileaksin videolta paljastuu maailma, jossa sotilaat vaikuttavat kärkkyvän pienintäkin syytä ampua, ja toisaalta nauttivat työnsä tuloksista (”Oh, yeah, look at those dead bastards. Nice.”). Sodan arkea on jo pitkään ollut, että taisteluissa on entistä vähemmän kohtaamisia ”mies miestä vastaan”. SK:n (19/2008) reportaasissa Mosulin kaduilta Irakista on kuvattuna vastaavanlainen tapahtuma: Yhdysvaltain armeijan partio surmaa irakilaisen, jonka se näkee ainoastaan ruudun välityksellä panssarivaunustaan.

Tekniikan kehittyminen on mahdollistanut varsinkin Yhdysvalloille entistä kliinisemmän sodankäynnin. Tästä kertoo myös Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa käyty ”lennokkisota”. Lue SK:n juttu Pakistanin salaisesta lennokkisodasta pdf-tiedostona.)

Vuosi 2007 oli Irakissa erityisen veristä aikaa – iskut ja räjähdykset surmasivat paljon sekä siviilejä että sotilaita.

Mikä Wikileaks?

Wikileaks on sivusto, joka julkaisee nimettömien lähteiden antamaa arkaluontoista tietoa hallitusten ja muiden merkittävien organisaatioiden sisältä.

Vuonna 2007 Wikileaks vuoti julkisuuteen Guantanamo Bayn vankileirin henkilöstön toimintaohjeet. Dokumenteista kävi ilmi, että osa vangeista pidettiin visusti poissa Punaisen Ristin tarkkailijoiden silmistä.

Wikileaks on herättänyt ristiriitaisia tunteita siitä asti, kun sivusto perustettiin vuonna 2006. Jotkut tahot pitävät sitä tulevaisuuden tutkivan journalismin lippulaivana, toiset taas suurena uhkana. Sivustoa on yritetty ajaa alas oikeustoimien avulla useampaan kertaan.

Viime kuussa Wikileaksin vetäjä Julian Assange julkaisi Yhdysvaltain tiedustelupalvelusta peräisin olevan dokumentin, jonka mukaan Wikileaks uhkaa Yhdysvaltain armeijaa. Maan hallitus myönsi myöhemmin dokumentin oikeaksi.

Kuka tahansa voi lähettää Wikileaks-sivustolle tietoa nimettömänä, mutta julki päätyvät vain tiukan seulan läpäissyt informaatio.

Sivustolla kerrotaan, että se ”hyväksyy julkaistavaksi poliittista, diplomaattista tai etnisesti merkittävää ja salaiseksi luokiteltua, sensuroitua tai muuten rajoitettua materiaalia”.

Lähteet: AP, Reuters, Wikileaks, BBC

Keskustelu

Kapitalistit tappamassa viattomia irakilaisia siviilejä. Eivät ymmärrä, että kyse on oikeista ihmisistä. Hävetkää. USA ja Kiina, ihmiskunnan häpeäpaalut

Entä sitten?

Aivan oikea päätös ammattisotilailta. Iso joukko miehiä kyttää taistelualueella nurkan takana asetta muistuttavan putken kanssa. Videolla erottuu, että kameramiesten lisäksi seurueen muut jäsenet kantavat aseita muistuttavia esineitä mukanaan. Omaa tyhmyyttään kameramiehet menivät työntämään itsensä vaaran tielle, kyllä niitä kuvia turvalliseltakin paikalta saa ottaa.

Ja mitä tulee sotilaiden keskusteluun: kyllä ammattilainen saa ylpeillä työnsä jäljellä. Ammattimiehiä hekin ovat, siinä missä ahtaajat ja lehtimiehetkin. Ei kukaan moiti maalaria joka ylpeilee työnsä jäljellä, miksi sotilasta pitäisi moittia ammattiylpeyden esittämisestä?

Ja vielä viitsitään paheksua nykyajan sotatekniikkaa, ettei taistella enää mies miestä vastaan. Jaloja kaksintaisteluita ei ole nähty sitten ritariajan, eivätkä nekään historian kirjoitusten perusteella niin jaloja olleet. Romantiikka pois, nyt on kyse sodasta!

Tässä tehdään kärpäsestä härkänen. Sota on julmaa ja siviilejä kuolee.

”Tässä tehdään kärpäsestä härkänen. Sota on julmaa ja siviilejä kuolee.”

Kaikki eivät näköhään tajua miksi video julkaistiin: kyse on tapahtumien peittelyn paljastamisesta, ei siitä etteikö sodassa tulisi siviiliuhreja.

Kumma kun ei sadistinen ampuja naureskellut enää kun huomasi ampuneensa lapsia.
Tuosta keskustelusta: ”Their own fault for taking kids to the battle”
ffs. Mikäs taistelu se on kun menee pelastamaan haavoittuneita ja apache ampuu taivaalta 30 mm:llä.
Hyväksyttävää ylpeilyä?

Mina kun luulin etta sotilaan ammattiylpeys tulee saantojen noudattamisesta, siviilien saastamisesta, haavoittuneiden kunniottamisesta ja auttavan henkiloston koskemattomuudesta. Olen ilmeisesti palvellut eri armaijassa kuin Matos Luulin myos etta sotaa kaydaan sotilaita eika lapsia ja reporttereita vastaan.

Muutenkin nayttaisi etta jenkkiarmeija on laittanut tappolistalle ne reportterit jotka haluavat raportoida itsenaisesti.
http://www.infowars.com/targeting-journalists-in-iraq-is-pentagon-policy/

Matots: Eli voin tulla ja tappaa sinut, ajaa tankilla päältäsi sekä kehuskella siitä sitten foorumeilla koska elämä on raakaa ja sillä siisti? Järjen käyttö on sallittua.

Tohon mennessä oli irakin sotaa käyty jo neljä vuotta, joten tilanne ei varmasti enää niin paha ollut, että jokaista liikkuvaa olisi tarvinnut ampua. Kyllä helikopterimiehistö vaikutti haluavansa saada vain tappaa ihmisiä hienolla pyssyllään ja sai vielä luvankin siihen.

Ei ihan käynyt meikäläiselle selväksi, että oliko joku maassa oleva amerikkalainen sotilas nähnyt aseita väkijoukossa vai olivatko havainnot vain helikopterista, Jos maassa oleva sotilas oli nähnyt aseen on kyllä valitettavasti sanottava, että helikopteri miehistö teki lienee oikean ratkaisun. Täysin murhan puolelle kyllä menee auttamaan tulleen auton ampuminen. Varoituslaukaus olisi varmasti ollut paikallaan ennen auttajien ampumista.