Intian vaalit: Taantuman varjossa tulosta on vaikea ennakoida

Ulkomaat 16.5.2009 07:00

Intian jättimäisten parlamenttivaalien tulos ratkeaa tänään. Uuden hallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa.

intian vaalit

Kyläläiset jonottivat vaalihuoneen ulkopuolella Kashtalan kylässä Intian koillisosassa. (Kuva Sucheta Das / AP / Lehtikuva)

Nehru-Gandhi-dynastian kongressipuolue liittolaisineen muodosti Intian edellisten, vuoden 2004 vaalien jälkeen hallituksen kommunistipuolueiden tukiessa sitä alahuoneessa.

Intia on kansanrintaman viiden vuoden aikana välttynyt hindujen ja muslimien vakavilta yhteenotoilta. Edellistä, hindu-fundamentalismin leimaaman BJP:n hallituskautta, varjosti Gujaratin osavaltiossa tapahtunut muslimien joukkosurma. Edes viime vuoden marraskuussa tapahtunut terrorihyökkäys Mumbaissa ei sytyttänyt uudelleen pelättyjä väkivaltaisuuksia.

Intia on koko vaalikauden myös nauttinut liki 10 prosentin talouskasvusta, ja valtio on pystynyt lisäämään verotulojaan merkittävästi. Nyt taantuma on kuitenkin iskenyt myös Intiaan.

”Myyntini on laskenut viime marraskuusta kolmanneksella”, valittaa koruliikettään Mumbain rikkaiden asuinalueella pitävä K. Singh.
Nousukausi nosti esimerkiksi Goan lomaosavaltiossa rakentamisen hinnat pilviin.

”Nyt on tultu rajusti alas”, kertoo taloustoimittaja Anoop Babani Business India -lehdestä.

Kansainvälisten tilausten hiipuminen näkyy teollisuudessa. Sadattuhannet vierastyöläiset ovat palaamassa Gujaratin timanttikaivoksista ja tekstiilitehtaista takaisin köyhiin kotivaltioihinsa Bihariin ja Orissaan.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvion mukaan Intian suuryhtiöt ovat heti Yhdysvaltain jälkeen haavoittuvaisimpia maailmassa. Niiden kasvu on perustunut voimakkaaseen lainanottoon ja ulkomaisiin investointeihin.

”Taantuman todelliset seuraukset nähdään kuitenkin vasta syksyllä”, arvioi tilannetta tunnettu toimittaja P. Sainath Mumbaista.

Kaksi todellisuutta

Kongressipuolueen ehdokas uuden hallituksen johtoon on nykyinen pääministeri, korruptoitumattomana pidetty Manmohan Singh.

Intian perusongelma on, miten kohota köyhyyden leimaamasta jättivaltiosta normaalitaloudeksi, jossa työntekijöillä olisi jonkinlainen sosiaaliturva ja kyky maksaa veroja.

”Arviolta 90 prosenttia intialaisesta työvoimasta on järjestäytymätöntä”, sanoo P. Sainath.

Sekä talouden tilaa että vaalien tulosta on kuitenkin vaikea ennakoida, koska intialaiset elävät kahdessa eri todellisuudessa; rikkaiden ja köyhien.

”Näiden kahden maailman yhteys on pahasti katkennut”, P. Sainath sanoo.

Muun muassa Nokia ja Finnair ovat investoineet hyvinvoivaan keskiluokkaan. Samaan aikaan 800 miljoonaa intialaista elää alle dollarilla päivässä.

”On irvokasta, että meillä on tällaisessa maassa kymmeniä miljardöörejä, joita köyhyys ei vaivaa mitenkään”, Sainath toteaa.

Noin 60 prosenttia intialaisista on riippuvaista maataloudesta, joka on vaikeassa kriisissä. Muutaman vuoden aikana on 182 000 velkakierteeseen joutunutta pienviljelijää riistänyt epätoivoissaan henkensä.

Uudet Gandhit

Intialle tyypillistä on, että maan media ei yhteiskunnallisia teemoja juuri käsittele. Lehdet ovat keskittyneet lähinnä spekuloimaan sitä, kuka tukee ketäkin vaalien jälkeen.

Kongressipuolueen arvioidaan jatkavan suurimpana puolueena. Puoluekoneistoa hallitsee surmatun pääministerin Rajiv Gandhin italialaissyntyinen leski Sonia Gandhi, mutta näissä vaaleissa esiin on astunut myös pariskunnan poika Rahul Gandhi, 38.

Hiukan liian kilttinä pidetty Rahul on vaalikampanjassaan esiintynyt itsevarmana, poikamaisena ja avoimena. Jopa liiankin avoimena puolueen vanhan kaartin mielestä. Rahul on tarttunut syvässä istuvaan korruptioon. Hänen mukaansa hallituksen jättiohjelmat köyhien aseman parantamiseksi eivät toimi – vain 10 prosenttia rahoista tavoittaa itse köyhät.

Isoäitiään Indira Gandhia muistuttava ja uudeksi idoliksi nopeasti nouseva Rahulin sisko Priaynka Gandhi Vadra tukee veljeään.

”Se mitä hän on tehnyt, on vallankumouksellista. Rahul on tuonut politiikkaan uusia nuoria ja rehellisiä kasvoja”, on Gandhi Vadra todennut.

Musta hevonen

BJP:n mahdollisuuksia nousta päähallituspuolueeksi heikentää puolueen päätös nimetä kakkospääministeriehdokkaaksi Narendra Modi. Hän johti Gujaratin osavaltiota 2002, kun toistatuhatta muslimia surmattiin mellakoissa ilman että kukaan joutui vastuuseen. Nyt maan korkein oikeus on avannut surmien tutkimukset uudelleen.

Kommunistien puolestaan arvioidaan menettävän kannatustaan puolueen perinteisesti vahvoilla alueilla sekä Länsi-Bengalin että Keralan osavaltioissa.

Vaalien musta hevonen on 166 miljoonan asukkaan Uttar Pradeshin pääministeri, vahvatahtoinen opettajanainen Mayawati, joka on taustaltaan kastiton.

Hänen puolueensa BSP puhuttelee ennen kaikkea köyhiä, mutta myös ylempien kastien köyhtyneitä äänestäjiä. Puolueen uskotaan nousevan parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, eikä aivan poissuljettuna pidetä sitäkään, että Intialla voisi olla vaalien jälkeen ensimmäinen kastiton pääministeri.

Politiikan kenttä pirstoutuu

Vaaligallupit ovat kiellettyjä Intiassa, mutta kaikkien arvioiden mukaan vuoden 2009 vaalit tulevat merkitsemään puolukentän pirstoutumista entisestään.

Äänioikeus oli 714 miljoonalla äänestäjällä, mikä on 43 miljoonaa enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Vaalit eivät ole suhteelliset kuten Suomessa, vaan valinta tapahtuu vaalipiireittäin puolueiden asettamien yksittäisten ehdokkaiden välillä.

Parlamentin alahuoneessa on kaikkiaan 543 paikkaa ja kongressipuolueen paikkaluvun arvioidaan jäävän 150:een ja liittolaisineenkin alle kahdensadan.

BJP liittolaisineen (NDA) kulkenee 10-20 paikkaa jäljessä.

Löyhän kolmannen rintaman – jossa tärkeimpinä puolueina ovat Mayawatin BSP ja kommunistipuolueet – kokonaispaikkamäärän arvioidaan nousevan noin 110:een.

Kirjavalle joukolle lähinnä osavaltioperusteisia liittoutumattomia pikkupuolueita jää vielä jaettavaksi 70-80 paikkaa.

Vaalien jälkeisestä tilanteesta todennäköisimpänä pidetään hallitusta, jota johtaa edelleen kongressipuolueen Manmohan Singh vasemmiston ja muutaman pikkupuolueen tuella.

Vaalit on järjestetty viitenä kierroksena. Merkillepantavaa on, että köyhässä Uttar Pradeshissa äänestysprosentti on ollut 75 ja rikkaassa Mumbaissa 41.

”Köyhien ainoa tapa vaikuttaa on äänestäminen. Rikkat hallitsevat maata puhelinsoitolla”, toteaa toimittaja P. Sainath kuivasti.

Teksti Iikka Vehkalahti, Mumbai

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.