Gaddafi ja Chavez vaativat uutta käsitettä terrorismille

Hanna Hihnala
Ulkomaat 29.9.2009 08:51
Kuva Fernando Llano / AP / Lehtikuva

Libyan presidentti Muammar Gaddafi (vasemmalla) ja Venezuelan presidentti Hugo Chavez määrittelisivät terrorismin käsitteen uusiksi. He haluavat koolle kansainvälisen konferenssin pohtimaan asiaa.

Maiden johtajat laativat asiaa koskevan julistuksen tapaamisessaan Venezuelassa maanantaina.

Sekä Gaddafi että Chavez torjuvat ajatuksen, että kansojen taistelu vapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta olisi terrorismia.

Kumpikaan ei ole julkisesti kertonut tarkemmin julistuksen sisältöä. Venezuelan hallituksen nettisivujen mukaan julistus ”torjuu yritykset linkittää ihmisten laillinen taistelu vapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta terrorismiin”.

Gaddafi ja Chavez arvostelivat johtavia länsimaita terrorismin ja vapaustaistelun rinnastamisesta. He kuitenkin myös korostivat terrorismin kaikkien muotojen vastaisen toiminnan tärkeyttä.

Tiettyjä länsimaita ei nimetty kannanotossa, mutta Gaddafi mainitsi julistuksen kirjoittamisen jälkeen pitämässään puheessa sekä Yhdysvallat että Britannian.

Molemmat johtajat ovat saaneet kritiikkiä terrorismin tukemisesta. Chavez kiistää syytökset yhteyksistä Kolumbian Farc-sisseihin. Gaddafia on puolestaan syytetty turvasataman rakentamisesta terroristeille.

Lähde AP, Huffington Post, YLE, Reuters

Katso lisäkuvat tapaamisesta SK:n kuvaseinällä.

Keskustelu

Minkähänlaisia vapaustaisteluja nämä vesselit oikein tarkoittavat? On helppo höynäyttää kansan syviä rivejä muka vapaudella kun nämä diktaattorit ensin liehittelevät massoja puolelleen saadakseen heidän avullaan määräävän vallan, ja sen jälkeen polkevat demokratian ja todellisen vapauden pelisäännöt lokaan. Eikö maailmassa todellakaan löydy muita keinoja tuonkaltaisten pellejen pysäyttämiseksi kuin vanhuudennäivettyminen tahi parhaassa tapauksessa jonkin vakavan sairauden suorittama armomurha heidän kohdallaan.

ja mitenköhän nuo kaksi tyyppiä oikein reagoivat kun jotkut heidän omista kansalaisistaan
ryhtyvät siihen vapaustaisteluun päästäkseen eroon noista iloisista vekkuleista.