Venäjän vaalit: Galina Širšina haastaa Putinin valtapuolueen Karjalan tasavallassa

Petroskoin entinen kaupunginjohtaja syyttää kuvernööri Aleksandr Hudilaista Jabolokon vaalityön sabotoimisesta.
Teppo Tiilikainen
Eurooppa 12.9.2016 15:21

PETROSKOI, VENÄJÄ – Ensi sunnuntaina 18. syyskuuta järjestettävät Venäjän parlamenttivaalit ovat jääneet kansainvälisessä mediassa täysin Yhdysvaltain presidentinvaalien jalkoihin. Tämä johtuu siitä, että kampanjaa käydään poikkeuksellisen matalalla profiililla ja vaalien tiedetään päättyvän joka tapauksessa presidentti Vladimir Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän voittoon.

Edelliset, joulukuussa 2011 järjestetyt duuman vaalit johtivat Venäjällä laajaan protestiaaltoon vaalivilppiä vastaan. Ilmapiiri on nyt täysin toisenlainen, eikä suuria mielenosoituksia ole nähty.

Syvenevä talouskriisi ärsyttää ihmisiä, ja Yhtenäistä Venäjää arvostellaan, mutta presidentti Putinin suosio on korkealla. Hän on onnistunut kääntämään Kremlin vastaisen kapinan kansallismieliseksi uhoksi valtion valvomien tiedotusvälineiden avulla.

Karjalan tasavallassa on kuitenkin luvassa tiukka kamppailu. Liberaalipuolue Jablokon kansanedustajaehdokas Galina Širšina ennustaa, että puolueen kannatus nousee Petroskoissa 30:een ja koko Karjalan tasavallassa 15 prosenttiin, jos tulokset lasketaan rehellisesti.

”Saamme vähintään kymmenen edustajaa duumaan, jos Jabloko ylittää valtakunnan tasolla viiden prosentin äänikynnyksen”, hän sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Širšina myöntää, että viiden prosentin tavoite tuntuu korkealta. Hän pitää sitä kuitenkin mahdollisena, jos Jabloko onnistuu saamaan kannatusta Karjalan ja muiden tukialueidensa ulkopuolella.

 

Tapaamme neuvostotyylisessä Petrozavodsk-kahvilassa Širšinan kotikaupungin Petroskoin keskustan tuntumassa. Širšina on kiireinen, sillä hän on palannut illalla Saratovista Etelä-Venäjältä Jablokon johtoryhmän kokouksesta ja Lenta.ru-nettisivuston toimittaja odottaa häntä kahvilan ikkunapöydässä seuraavaan haastatteluun.

Kahvilan omistaa Jablokon entinen paikallisjohtaja Vasili Popov. Hän joutui pakenemaan puolistoista vuotta sitten Venäjältä, ja hän asuu nykyisin Joensuussa. Hän on hakenut poliittista turvapaikkaa Suomesta.

Popov on Karjalassa tunnettu liikemies. Häntä syytetään talousrikoksista, mutta Širšina pitää syytteitä puhtaasti poliittisina. Hän muistuttaa, että muitakin Jablokon jäseniä on pidätetty ja asetettu syytteeseen mielivaltaisilla perusteilla.

Karjalan oikeusviranomaiset ovat yrittäneet estää Jablokon osallistumisen Petroskoin kaupunginvaltuuston vaaleihin, jotka järjestetään samanaikaisesti valtakunnan duuman vaalien kanssa. Päätös perustuu valtapuolue Yhtenäisen Venäjän pienen tukipuolueen Rodinan tekemään valitukseen. Širšina uskoo kuitenkin, että kiellon taustalla on tosiasiassa Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen, joka edustaa yhtenäistä Venäjää.

”Jabloko on Karjalassa Yhtenäisen Venäjän ainoa todellinen kilpailija”, Širšina sanoo. ”Hudilainen on yrittänyt estää Jablokon osallistumisen vaaleihin. Hän tietää menettävänsä paikkansa, jos Yhtenäinen Venäjä häviää vaalit.”

Širšina pitää vaalilistan hylkäämisen perusteluja naurettavina. Esimerkiksi opettaja Maksim Ivanovin ehdokkuus evättiin sillä perusteella, että vaalilistoilla oli jo samanniminen henkilö.

 

Galina Širšina on koulutukseltaan psykologi. Hän valmistui 2000-luvun alussa Petroskoin yliopistosta ja työskenteli sen jälkeen yliopiston johtavana psykologina. Nykyisin hän toimii Jablokon puheenjohtajan Emilia Slabunovan avustajana Moskovassa.

Širšina valittiin kolme vuotta sitten Petroskoin kaupunginjohtajaksi vapaissa vaaleissa yli 40 prosentin ääniosuudella. Tulos tulkittiin protestiksi asioiden surkealle hoidolle ja poliittiselle juonittelulle.

Valinta oli kauhistus kaupunkia hallitsevalle valtapuolueelle Yhtenäiselle Venäjälle ja kuvernööri Hudilaiselle, joka ryhtyi välittömästi kampeamaan uutta kaupunginjohtajaa vallasta. Viime joulukuussa Hudilainen sai tahtonsa läpi. Petroskoin kaupunginvaltuusto antoi Širšinalle potkut Yhtenäisen Venäjän sekä sitä tukevien Oikeudenmukaisen Venäjän ja kommunistien äänillä.

Päätöksen mukaan Širšina oli laiminlyönyt tehtäviään. Häntä syytettiin muun muassa tieverkon kunnossapidon laiminlyömisestä, liikenneonnettomuuksien suuresta määrästä ja viemäriverkoston surkeasta kunnosta.

Širšina ei hyväksy perusteluja ja hän on valittanut päätöksestä oikeuteen. Hän on hävinnyt juttunsa sekä Petroskoin kaupungin että Karjalan tasavallan oikeusistuimissa, mutta valitus on edelleen käsittelyssä Venäjän korkeimmassa oikeudessa. Päätöstä odotetaan kuukauden sisällä.

Širšina myöntää, että monet asiat ovat Petroskoissa rempallaan. Se ei johdu kuitenkaan hänen päättämättömyydestään vaan siitä, etteivät Venäjän hallitus ja Hudilainen myöntäneet kaupungille hänen aikanaan varoja infrastruktuurin korjaamiseen. Petroskoin rahoitus on käytännössä täysin riippuvainen Moskovasta.

”Hudilainen vaikeutti työtäni alusta alkaen”, Širšina sanoo. ”Petroskoilla on neljän miljardin ruplan budjetti, mutta viemäriverkoston kunnostaminen maksaa 7,5 miljardia ruplaa. Sitä ei voinut yksinkertaisesti toteuttaa budjettivaroilla.”

Širšina on epäillyt, että erottamisen taustalla olivat Petroskoin kaupunginvaltuutettujen omat liiketoimet, joita hän on pitänyt kaupunkilaisten etujen vastaisina.

”Olin Hudilaisen kanssa eri mieltä talousasioista. Se oli irtisanomisen perimmäinen syy”, hän sanoo.

 

Presidentti Putin nimitti pietarilaisen Hudilaisen Karjalan johtoon neljä vuotta sitten, kun edellinen kuvernööri Andrei Nelidov sai potkut. Nelidov istuu nyt vankilassa tuomittuna lahjusten vastaanottamisesta.

Širšinan mukaan Hudilaisen mahdollisesta korruptiosta ei ole näyttöä, mutta hän syyttää tätä huonosta asioiden hoidosta. Petroskoin liikennelaitos on yksityistetty pietarilaiselle yritykselle, jolla on nyt monopoli, ja hinnat nousevat. Myös katujen kunnostus on annettu pietarilaisille ilman tarjouskilpailua.

”Minä kannatan avointa kilpailua, jossa myös petroskoilaisille yrittäjille annettaisiin mahdollisuus”, Širšina sanoo.

Oppositiopoliitikon työ kuuluu Venäjän vaarallisimpiin ammatteihin. Širšinan puoluetoveri Lev Šlosberg hakattiin kaksi vuotta sitten sairaalakuntoon, kun hän paljasti, että Itä-Ukrainan taisteluissa kuolleita venäläissotilaita oli haudattu salaa Pihkovassa. Boris Nemtsov ammuttiin Moskvassa helmikuussa 2015, ja Aleksei Navalnyi on tuomittu jo pariin otteeseen vankeuteen tekaistuilla syytteillä.

Širšina vakuuttaa silti, ettei hän pelkää. ”En pelkää omasta puolestani, mutta olen huolissani siitä, että läheisilleni tapahtuisi jotakin.”

 

Galina Širšinan ja Aleksandr Hudilaisen välistä taistelua seurataan tarkasti Petroskoissa. Vaalit tulkitaan kansanäänestykseksi Hudilaisen asemasta, vaikka hänen kuvernöörikautensa on katkolla vasta ensi vuonna.

Hudilaisen kannattajat syyttävät Širšinaa heikosta johtamisesta ja kyvyttömyydestä toimia yhteistyössä kaupungin virkakoneiston kanssa. Petroskoin yliopiston dosentti Ilja Solomeštš asettuu kiistassa kuitenkin Širšinan puolelle.

”Monet kaupungin hankkeet ovat niin kalliita, että niitä ei voi toteuttaa ilman tasavallan tukea, ja sitä hänelle ei annettu”, Solomeštš sanoo.

Hän muistuttaa, että kaupunki alkoi saada määrärahoja heti sen jälkeen, kun Širšina oli saanut potkut. Sen vuoksi tilanne saattaa näyttää kaupunkilaisten silmissä siltä, että nykyinen johto olisi Širšinaa tehokkaampi.

Solomeštšin mielestä Hudilainen teki kuitenkin pahan virheen ryhtyessään taistelemaan Širšinaa vastaan. ”Hudilaisen kampanja on tehnyt Širšinasta valtakunnallisesti tunnetun politikon”, hän sanoo.

Petroskoilainen politiikan tutkija ja toimittaja Gleb Jarovoja on samaa mieltä. Hän uskoo, että Širšinasta olisi tullut kaikkien aikojen paras kaupunginjohtaja, jos tasavallan johto olisi tukenut häntä edes vähän.

Keskustelu