Kiistelty glyfosaatti sai viiden vuoden jatkoluvan – Päätös syntyi niukasti ja viime tingassa

Torjunta-aineen käyttölupa olisi päättynyt 15. joulukuuta.
Eurooppa 27.11.2017 19:06
Glyfosaattia vastustavia mielenosoittajia Brysselissä 27. marraskuuta 2017.
Glyfosaattia vastustavia mielenosoittajia Brysselissä 27. marraskuuta 2017. © VIRGINIA MAYO / AP / Lehtikuva

Maailman eniten käytetylle torjunta-aineelle myönnettiin viiden vuoden jatkolupa maanantaina 27. marraskuuta 2017.

Komissio onnistui saamaan kokoon tarvittavan määräenemmistön, kun Euroopan unionin jäsenmaiden virkamiehistä koostuva muutoksenhakukomitea äänesti glyfosaatin tulevaisuudesta. Jatkolupa on voimassa vuoden 2022 loppupuolelle saakka.

Äänestys meni tiukille, sillä glyfosaatin uusimisen puolesta äänesti 18 jäsenvaltiota 28:sta. Pelkkä valtioiden enemmistö ei riittänyt, vaan myös niiden väestömäärän oli oltava vähintään 65 prosenttia EU:n kokonaisväestöstä. Tämä vaatimus täyttyi niukasti.

Jatkolupaa vastusti yhdeksän maata. Yksi pidättäytyi äänestämästä.

 

Torjunta-aineen jatkoluvalla oli kiire. Voimassa oleva käyttölupa olisi umpeutunut 15. joulukuuta 2017.

Komissio epäonnistui aiemmin jatkolupaa koskevassa äänestyksessä marraskuun alussa, kun tarvittavaa määräenemmistöä ei syntynyt.

Useat jäsenmaat, jotka äänestivät tuolloin viiden vuoden jatkoajan puolesta, ilmoittivat kannattavansa pidempää jatkoaikaa mutta suostuvansa lyhyempään, jotta syntyisi kompromissi ja tilanne ratkeaisi.

Suomi äänesti lisenssin uusimisen puolesta ja oli valmis myöntämään glyfosaatille kymmenen vuoden jatkoluvan.

Komissio on aiemmin ehdottanut aineelle jatkolupaa viideksitoista, kymmeneksi ja seitsemäksi vuodeksi.

Agrokemiajätti Monsanton on epäilty vaikuttaneen turvallisuusarvioon.

Jatkolupaa vastustavien jäsenmaiden epäilykset liittyivät suurelta osin glyfosaatin terveysvaikutuksiin.

Vuonna 2015 syöpätutkimusjärjestö IARC arvioi glyfosaatin olevan karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava. IARC kuuluu Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisuuteen. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA oli toista mieltä.

Glyfosaatin käyttölupa olisi umpeutunut alun perin kesäkuussa 2016, mutta komissio myönsi aineelle 18 kuukauden jatkoluvan lisätutkimuksia varten. Maaliskuussa 2017 Euroopan kemikaalivirasto ECHA kertoi, ettei glyfosaatti aiheuta syöpää. Komissio ei vaadi torjunta-aineesta uusia tutkimuksia.

Epäilyksiä on herännyt myös niin kutsutuista ”Monsanto papereista”. Glyfosaattia valmistavan agrokemiajätti Monsanton on epäilty vaikuttaneen EFSA:n turvallisuusarvioon glyfosaatista.

Terveyskomissaarin Vytenis Andriukaitisin mukaan glyfosaatin syöpäriskille ei ole tieteellistä näyttöä. Komissaari kuvaa epäilyjä monikansallisten yritysten osallisuudesta EU:n päätöksentekoon ”salaliittoteoriaksi”.

Andriukaitis iloitsi 27. marraskuuta myönnetystä jatkoluvasta viestipalvelu Twitterissä.

 

Kansalaiset ovat vastustaneet glyfosaattia kiivaasti. EU-kansalaisaloite glyfosaatin kieltämisen puolesta on kerännyt yli miljoona allekirjoitusta.

Aloitteen mukaan torjunta-aine on ”todellinen uhka terveydelle” ja sen ”negatiiviset vaikutukset ympäristöön ja biodiversiteettiin on osoitettu selkeästi”.

WeMove.EU-kansalaisjärjestön edustajan Mika Leandron mielestä EFSA:n turvallisuusarviointien pitäisi olla avoimia ja riippumattomia. Nyt niitä ei ole julkaistu kokonaisuudessaan.

Monsanto sekä useimmat maanviljelijät tukevat jatkolupaa. Viljelijöiden mukaan tuote on turvallinen ja sen kieltäminen ajaisi eurooppalaiset maanviljelijät epäedulliseen asemaan.

Euroopan parlamentti vaati lokakuussa 2017 glyfosaatin kieltämistä vuoden 2022 loppuun mennessä.

Meppien mielestä aineen käyttö pitäisi lopettaa välittömästi julkisissa paikoissa kuten puistoissa. Lisäksi sen myynti kuluttajille tulisi kieltää. Parlamentilla ei ole kuitenkaan päätösvaltaa.