Trump ylitti itsensä: Afrikka-kokous ilman afrikkalaisia – Yhdellekään kutsuvieraalle ei myönnetty viisumia

Kutsutut olivat maista, joita ei ole luokiteltu Yhdysvaltain vihollisiksi.
Amerikka 20.3.2017 18:38
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. © JOSE LUIS MAGANA / AP / LEHTIKUVA

Etelä-Kalifornian yliopisto Los Angelesissa on yksi Yhdysvaltain parhaista korkeakouluista. Se järjestää joka vuosi merkittävän kansainvälisen Afrikan talous- ja kehityskokouksen, jonka avainpuhujiin kuuluu eri puolilta Afrikkaa kutsuttuja talous- ja yhteiskuntavaikuttajia.

Kokousjärjestäjät houkuttelivat vielä viime viikolla amerikkalaisyrityksiä saapumaan Los Angelesiin 16.–18. maaliskuuta iskulauseella: ”Laajenna näkökulmaasi! Sijoitusmahdollisuudet odottavat Afrikassa!”

Tapahtuma lässähti kuitenkin pahan kerran, sillä näkökulman laajentajia ei päästy kuuntelemaan. Yhdysvaltain viranomaiset eivät myöntäneet maahantuloviisumeita yhdellekään afrikkalaiselle kutsuvieraalle tai delegaatiolle.

Kokoukseen oli kutsuttu noin sata afrikkalaista kuudesta eri maasta. Järjestäjien mukaan he ovat arvostettuja yliopistojen, valtionhallinnon, talouselämän, taiteen ja kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Kukaan heistä ei päässyt Yhdysvaltoihin, kokousjärjestelyjä johtanut Mary Flowers vahvistaa.

Viisumien hankinta kokoukseen kutsutuille afrikkalaisille on tähän astikin ollut vaikeaa, Flowers sanoo.

Viranomaiset ovat yleensä hylänneet noin 40 prosenttia anomuksista. ”Mutta tänä vuonna hylkäysprosentti oli täydet sata.”

Flowers kuvaa tilannetta valtavaksi pettymykseksi.

Kutsutut olivat Flowersin mukaan jättäneet viisumihakemuksensa viikkoja tai kuukausia ennen tapahtumaa. Siitä huolimatta heidät kutsuttiin kotimaansa Yhdysvaltain suurlähetystöön viisumihaastatteluihin vain muutamaa päivää ennen kuin heidän piti matkustaa.

Kongressin edustajainhuoneen Los Angelesin vaalipiirin pitkäaikainen jäsen Diane E. Watson on vaatinut ulkoministeriöltä selvitystä viisumin epäämisen syistä. Viranomaiset ovat kuitenkin kieltäytyneet vastaamasta kyselyihin vedoten siihen, ettei heillä ole oikeutta keskustella yksittäisistä viisumihakemuksista.

 

Täystyrmäys on monissa arvioissa kytketty presidentti Donald Trumpin heti virkakautensa aluksi käynnistämiin rankkoihin ja kiistanalaisiin maahantulorajoituksiin.

Trump lupasi vaalikampanjansa aikana keskeyttää muslimien maahantulon Yhdysvaltoihin siihen asti kunnes viranomaiset ”ehtivät ottaa selvää, mistä hommassa on oikein kyse”. Hän lupasi myös estää syyrialaispakolaisten maahanpääsyn ja heittää ulos kaikki jo Yhdysvaltoihin päässeet.

Toimittuaan viikon virassa Trump kielsi presidentin asetuksellaan 27. tammikuuta seitsemän muslimimaan kaikkien kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin kolmeksi kuukaudeksi ja keskeytti kaikkien pakolaisten maahanpääsyn neljäksi kuukaudeksi.

Laajan kansainvälisen tuomion saanut, sekasortoa lentokentillä ja mielenosoituksia eri puolilla Yhdysvaltoja aiheuttanut maahantulokielto kaatui, kun useat eri amerikkalaistuomioistuimet estivät sen toimeenpanon perustuslain vastaisena.

Trump allekirjoitti kuitenkin 6. maaliskuuta uuden, vain hiukan lievennetyn maahantulokieltoasetuksen. Sen toimeenpano estettiin muutamia tunteja ennen voimaantuloa 16. maaliskuuta, kun Havaijin osavaltion tuomioistuin kiisti sen laillisuuden valituskirjelmässään.

Kokouksen torppaamiseen saattoi myös vaikuttaa sen sisältö.

Etelä-Kalifornian yliopiston kutsuvieraat olivat Etelä-Afrikasta, Etiopiasta, Ghanasta, Nigeriasta, Sierra Leonesta ja Guineasta.

Yksikään niistä ei kuulu Trumpin maahantulokiellon listaamiin maihin. Ne eivät myöskään ole valtioita, jotka Yhdysvallat laskee vihollismaikseen, joihin se kohdistaa pakotteita tai joiden se epäilee tukevan terrorismia.

Etelä-Kalifornian yliopiston tapaus antaakin ensimmäisen kouriintuntuvan vihjeen siitä, että Trumpin hallinto näyttää pyrkivän viemään maahantuontikiellon läpi oikeuslaitoksen jarrutuksesta huolimatta kiertoteitse: ohjeistamalla ehkä epävirallisesti mutta painokkaasti viisumeja myöntäviä suurlähetystöjä ja maahantulijoita tarkastavia rajaviranomaisia.

Kokouksen torppaamiseen saattoi myös vaikuttaa sen sisältö.

Vuositapahtuman päätavoitteena oli rohkaista amerikkalaisia ja muita kansainvälisiä yrityksiä investoimaan erityisesti uusiutuvan energian tuottamista tukevien ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia ehkäisevien hankkeiden käynnistämiseen Afrikassa.

Trump on julkisissa kannanotoissaan suhtautunut jatkuvasti avoimen kielteisesti uusiutuvan energian kehittämiseen. Hän on myös kyseenalaistanut ilmastonmuutoksen ja kansainväliset sopimukset, joita Yhdysvallat on tehnyt sen hillitsemiseksi.