Boko Haramilta paennut koulutyttö: ”Kuolen mieluummin juosten”

Nigerialaistytöt ovat olleet kuukauden panttivankeina metsässä. Pieni osa on onnistunut karkaamaan.
Afrikka 14.5.2014 18:00
Kaksi Boko Haramilta paennutta tyttöä tuli tunnistamaan luokkatovereitaan sieppaajien videolta Nigerian Maidugurissa 13. toukokuuta 2014. © AFP / LEHTIKUVA

”Kidnappaajat sanoivat, että jos karkaatte, tapamme teidät kaikki. Mutta kuolen mieluummin juosten. Hyppäsin seinän yli ja piileskelin puussa koko yön.”

Niin kertoo nimetön opiskelija BBC:n haastattelussa. Hän on yksi koulutytöistä, jotka Boko Haram -ääri-islamistiryhmä sieppasi noin neljä viikkoa sitten Chibokin kylässä Koillis-Nigeriassa.

Uutistoimisto AP:n mukaan 53 tyttöä on onnistunut pakenemaan sieppaajilta. Vangittuna on arvioitu olevan yhä noin 220 opiskelijaa. Osa paenneista on puhunut medialle, useimmiten nimettömänä.

 

Sky Newsin haastattelema opiskelija kertoo, että koululle saapuneet sieppaajat teeskentelivät olevansa sotilaita, jotka suojelisivat oppilaita aseistautuneilta hyökkääjiltä. Totuus selvisi vasta, kun oppilaat olivat kerääntyneet käskyn mukaisesti koolle.

”He veivät meidät ulos ja polttivat koulun maan tasalle”, kertoi toinen BBC:n haastattelema nimetön opiskelija Chibokin kylässä.

”Meidät kuljetettiin metsään kymmenessä rekassa, mutta karkasin ja juoksin niin kauan, että tulin jonkun talolle.”

Moni karanneista onnistui pakenemaan metsästä, kun asemiehet käskivät tyttöjä kokkaamaan.

”Seuraavana päivänä he lähettivät meidät hakemaan vettä. Silloin me näimme mahdollisuuden ja karkasimme”, kertoi Sky Newsin anonyymi haastateltava.

Toinen, 16-vuotias oppilas sanoi kahden muun tytön kanssa sieppaajille, että heidän pitäisi päästä käymään pusikossa. Siihen he saivat luvan.

”Heti kun asemiehet eivät nähneet meitä, pakenimme ja juoksimme noin kaksi tuntia.”

Tytöt törmäsivät paimentolaisiin, jotka pelastivat heidät.

 

17-vuotias Amina Tsawur kertoi news.com.au-sivustolle, että sieppaajat nimittivät heidän opettajiaan ja Nigerian hallitusta ”epäuskoviksi, jotka kaikki tapetaan”. Myös karkaavat tytöt uhattiin ampua.

Maanantaina Boko Haram julkaisi videon, jossa istuu rukoilemassa noin 130 siepattua tyttöä. Ryhmä väittää, että kaikki tytöt ovat nyt kääntyneet muslimeiksi.
Boko Haram on luvannut vapauttaa tytöt, jos sen vangitut taistelijat vapautetaan.

Nigerian hallitus ilmoitti ensin, ettei se suostu ehtoihin. Eilen tiistaina hallitus kertoi kuitenkin olevansa valmis neuvotteluihin.

Sieppaajat ovat uhanneet myydä jäljelle jääneet tytöt. AP:n haastattelema Sarah Lawan kertoi kuulleensa häntä myöhemmin paenneilta, että sieppaajat puhuivat myös tyttöjen naittamisesta Boko Haramin edustajille.

 

On mahdollista, etteivät siepatut tytöt ole enää Nigeriassa. Etsintöjä on tehty Sambisan luonnonpuiston alueella lähellä Tšadin  ja Kamerunin rajaa. Uutistoimisto AP kertoi reilu viikko sitten, että kaksi tyttöä on kuollut käärmeenpuremiin.

Viranomaiset ovat olleet sieppauksessa melko voimattomia. Nigerian poliisi on tarjonnut noin 215000 euron palkkiota tiedosta, joka johtaa tyttöjen löytymiseen. Esimerkiksi Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska ovat lähettäneet Nigeriaan etsintäjoukkoja.

Nigerialainen upseeri arveli Sky Newsin haastattelussa, että nälkä voi vielä pakottaa kidnappaajat luovuttamaan. Kun metsän ruokavarastot ehtyvät, Boko Haramin tapaiselle joukkiolle ei ole liiemmin tarjolla syömistä.

 

Nigeriassa on runsaasti sekä muslimeja että kristittyjä. Boko Haram on islamistien ääriryhmä, joka on hyökkäyksillään kiristänyt ilmapiiriä Pohjois-Nigeriassa.

Ryhmä on toiminut reilut kymmenen vuotta, ja se haaveilee omasta ääri-islamistisesta valtiosta. Sen pommi-iskuissa ja salamurhissa on kuollut viime vuosina tuhansia ihmisiä. Boko Haram hyökkää myös muslimeja vastaan.

Boko Haram tarkoittaa löyhästi käännettynä ”länsimainen koulutus on kielletty”.

Koulutyttöjen sieppaus on havahduttanut länsimaat Boko Haramin toimiin. Bring back our girls -kylttien kanssa poseeraavat sosiaalisessa mediassa sekä Michelle Obama että rap-artisti Puff Daddy.

AP:n haastattelema, sieppaajilta karannut Sarah Lawan kertoo menevänsä takaisin Chipokin kouluun, jos sitä vaaditaan. Nyt koulu on lähinnä kasa hiiltä.

”Minun täytyy suorittaa viimeisen lukuvuoden loppukokeeni. Ne keskeytyivät nyt puoliväliin.”