Ymmärtääkö Timo Hännikäinenkään tätä – ”Jossain vaiheessa tulee rikoslaki vastaan”

Jos syyllistyy netissä rikokseen, alkoholi ei vapauta vastuusta eikä lievennä mahdollista tuomiota.

Facebook
Teksti
Vappu Kaarenoja
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Haukku ei tee haavaa, mutta jos sen esittää julkisesti, haukku voi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

”Kannattaisi olla varovainen ja miettiä kaksi kertaa ennen kuin kirjoittaa rumaa tekstiä nettiin”, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Tolvasen mukaan erilaisten viharikospykälien soveltaminen on tullut viime aikoina ajankohtaiseksi.

”Nykyään kuka tahansa voi tehdä tällaisen rikoksen. Pääsy tietoverkkoon riittää. Sananvapauteen kuuluu vastuu – jossain vaiheessa tulee rikoslaki vastaan, ja jos se tulee vastaan, ne ovat jo vakavia juttuja. Minulla on kuva, että kaikki ihmiset, jotka kirjoittelevat nettiin, eivät ymmärrä tätä. Eivät nämä ole harmittomia asioita.”

Juhannusta edeltävällä viikolla valmistui syyttäjän haastehakemus tapauksesta,  jossa itsenäisyyspuolueen europarlamenttiehdokas Jon Hellevig uhkasi oopperalaulaja Karita Mattilaa Facebookissa raiskauksella.

Helmikuussa pirkanmaalainen nainen tuomittiin 85 päiväsakkoon kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Nainen oli kirjoittanut Facebookiin ja blogiinsa tekstejä, joissa hän kutsui afrikkalaista alkuperää olevia ihmisiä ”ählämeiksi” ja lausui muslimeista: ”Edelleen olen sitä mieltä, että Tukholmassa voisi alkaa ampumaan rauhanrikkojia kovilla.”

 

Juhannuksena suuttumusta aiheutti esseisti ja kirjailija Timo Hännikäinen, joka julkaisi loukkaavia viestejä Naisasialiitto Unionin ja väkivallan uhreja auttavan Naisten linjan Facebook-sivuilla.

Hännikäinen julkaisi tekstiä, jonka voi tulkita raiskausuhkaukseksi: ”Panen teitä perseeseen.”

Esseistin edellisen teoksen julkaissut kustantamo Savukeidas ilmoitti, että lopettaa yhteistyön kirjailijan kanssa juhannusviestien takia.

Professori Matti Tolvasen mukaan tässä tapauksessa kansanryhmää vastaan kiihottamisen rikostunnusmerkistö ei todennäköisesti täyty: kirjoittaja ei loukannut sellaista kansanryhmää, jota pykälä suojaa.

Pykälä kieltää asettamasta yleisön saataville tietoa tai viestiä, jossa “uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammautumisen perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella”.

Tolvasen mukaan Naisasialiitto unionin jäseniä ei voida katsoa kansanryhmäksi siinä mielessä kuin pykälässä tarkoitetaan.

 

Muitakaan kuin laissa listattuja ryhmiä ei kuitenkaan kannata alkaa vapautuneesti uhkailla tietokoneruudun takaa. Kansanryhmään kiihottamisen sijaan voi tulla syyllistyneeksi johonkin muuhun rikokseen.

”Sen tyyppinen puhe, että ilmoitetaan että tullaan raiskaamaan tai sanotaan että näin pitäisi tehdä, saattaa täyttää julkisen rikokseen kehottamisen tai laittoman uhkauksen tunnusmerkit.”

Tolvasen mukaan yleensä kuitenkin edellytetään, että uhkauksen kohde on jollain yksilöity – kuten esimerkiksi Karita Mattilan tapauksessa. Hännikäisen kirjoituksessa liikutaan Tolvasen mukaan vielä aika yleisellä tasolla.

Se kuitenkin riittää, että kohdistaa uhkailunsa johonkin selkeästi yksilöitävään ryhmään.

”Esimerkiksi kaikki jalkapallomaajoukkueen pelaajat tai kaikki ministerit olisi sellainen ryhmä”.

Timo Hännikäinen kuittasi juhannuskirjoittelunsa humalaiseksi hölmöilyksi. Hän myös totesi, että sosiaalisessa mediassa alkolukko tulisi välillä tarpeeseen.

Humalaa voi käyttää selityksenä itselleen ja yleisölle, mutta jos syyllistyy netissä rikokseen, alkoholi ei vapauta vastuusta eikä lievennä mahdollista tuomiota.