Puukkoisku näkyi budjettiriihessä: Hallitus haluaisi paperittomien majoittamisesta rikoksen

Kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan rikoslain ja ulkomaalaislain tarkistaminen on vasta alussa.

Antti Häkkänen
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on päättänyt budjettiriihessään useista eri toimista, joilla pyritään estämään terrorismia.

Yksi merkittävimmistä uudistuksista on paperittomien maahanmuuttajien majoittamisen ja piilottelun kriminalisoinnin kirjaaminen mahdolliseen uuteen lakiin.

Budjettiriihen pöytäkirjan liitteissä on merkitty asiasta seuraavaa:

Täsmennetään laittoman maassa oleskelun edistämisen, esimerkiksi majoittamisen tai piilottelemisen, kriminalisointia koskevaa lainsäädäntöä, säätämällä erillinen rangaistussäädös laittoman maassa oleskelun edistämisestä.”

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että kyse on siitä, että rikoslain ja ulkomaalaislain säädäntöä tarkistetaan.

Jo nyt rikoslaissa on määritelty se, että virkatoimen vaikeuttamisesta voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Rangaistusasteikon muuttamista kuitenkin voidaan muuttaa, jos lainsäätäjät näin katsovat. 

Kansliapäällikkö Nergin mukaan työ on vasta alussa, sillä hallituksen toimeksianto tuli Turun puukkoiskun jälkeen.

 

Sisäministeri Paula Risikko (kok) kohahdutti Ylen jutussa 22. elokuuta, kun hän kertoi harkitsevansa paperittomien avunannon ja piilottelun tekemistä rangaistavaksi.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan paperittomien auttajien kriminalisointi voi johtaa suuriin ongelmiin.

Onko yhteiskunnan edun mukaista, jos ryhdytään rankaisemaan esimerkiksi lääkäriä, joka hoitaa tuberkuloosiin sairastunutta paperitonta”, kysyi Amnestyn Suomen osaston tiedottaja Kaisa Väkiparta Ruotsin yleisradioyhtiön Sveriges Radio AB:n suomenkielisen kanavan haastattelussa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, ettei ”auttajia” haluta rangaista. Sen vuoksi määritelmää on tarkennettu ja nyt toimeksiannossa lukee kriminalisoinnin osalta majoittaminen tai piilotteleminen.

”Auttaminen on aivan eri asia”, Nerg sanoo.

Nerg myöntää, että poliittinen paine asian ympärillä on kasvanut. Selvitystyötä tekevät sisä- ja oikeusministeriö. Vastaavat ministerit ovat sisäministeri Paula Risikko ja oikeusministeri Antti Häkkänen (kok).