Oulussa olisi töitä, mutta ei tekijöitä – ”Edes työhaastatteluja ei pääse tekemään”, sanoo toimitusjohtaja

Oulussa on korkean teknologian alalla samanlainen kasvusuhdanne kuin hyvässä taloustilanteessa.
Kotimaa 11.11.2016 10:26
Startup-yritykset esittelivät toimintaansa rahoittajille Polar Bear Pitching -tapahtumassa Oulussa helmikuussa. © Juha Sarkkinen

Oulussa on irtisanottu muutaman vuoden aikana tuhansia teknologia-alan työntekijöitä, mutta nyt alueen ICT-yritykset kärsivät rekrytointiongelmista. Avoimien työpaikkojen määrä Oulun työ- ja elinkeinotoimistossa on noussut tänä vuonna yli 50 prosenttia.

Kymmeniä ICT-alan yrityksiä on murrosvaiheessa onnistuttu saamaan investoimaan Ouluun ja perustamaan uusia yksiköitä. Siksi myös suuri osa työttömyysuhan alla olleista henkilöistä pääsi nopealla ajanjaksolla uusiin töihin.

Suuri osa yrityksistä on ulkomaisia. Business Oulun ICT-toimialan asiakkuuspäällikön Janne Mustosen mukaan toinen tärkeä tekijä on alueella käynnistynyt startup-yritysten kasvubuumi.

”Helsingin alueella startup-yritykset tekevät ohjelmistoja, puhelinsovelluksia ja verkkopalveluja. Oulussa kyse on aina ollut fyysisistä tuotteista, jotka perustuvat elektroniikkaan ja langattomaan tiedonsiirtoon”, Mustonen sanoo.

 

Uudessa tilanteessa Oulu ei enää ole Nokian puhelimien ja matkapuhelinverkkojen kaltaisten kahden veturin varassa. Nokian matkapuhelinverkot työllistävät edelleen noin 2 600 ihmistä, mutta sen lisäksi alueella on kymmeniä isoja yrityksiä, joissa useimmissa on 100–400 työntekijää.

”Meillä on nyt särkymävaraa. Jos yritys ilmoittaa, että Oulun toimipiste pannaan kiinni, me voimme heti osoittaa, että jokin toinen yritysryhmä tarvitsee osaajia.”

Oulu vetää etenkin korkean teknologian yrityksiä. Myös OP:n mobiilipalveluja kehittää yli sata ihmistä ja Nordean verkkopalveluja useita kymmeniä. Mediatek ja Nordic Semiconductor työllistävät molemmat noin sata työntekijää.

Lisäksi kaikki alueelle investoineet yritykset hyödyntävät ekosysteemin osaamista työllistämällä kumppaniyritysten osaajia. Oulussa on korkean tason osaamista, joka liittyy seuraavan sukupolven 5G-matkapuhelinverkkoihin.

”Investointien taustalla on pääasiassa se, että Nokia ja sen kumppaniyritykset kehittivät Oulussa yli sata matkapuhelinmallia. Vanhaa osaamista ei ole hukattu, vaan se on jalostunut vielä paremmaksi uudeksi tietotaidoksi”, Mustonen kertoo.

Oulussa onkin nyt korkean teknologian alalla samanlainen myönteinen kasvusuhdanne kuin hyvässä taloustilanteessa.

Asian vahvistaa yrityksille ohjelmistokehityspalveluja räätälöivän Codematen toimitusjohtaja Toni Piirainen. Yritys lupaa tuhat euroa työsopimuksen allekirjoittaneelle.

”Ohjelmistokehittäjistä on todellinen pula. Hakijoita ei ole, emmekä edes pääse tekemään työhaastatteluja.”

 

Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntijan Päivi Ahlholmin mukaan vaikeuksien syyt ovat osittain siinä, että työntekijän tietotaito on joko vanhentunut tai sitten osaaminen on kapealta alueelta, jolle ei ole kysyntää. Tilanne voi olla tällainen, vaikka työnhakija olisi korkeasti koulutettu insinööri ja työskennellyt alalla kymmenen vuotta.

”Lisäksi ICT-puolen ohjelmistojen kehitys on mennyt hurjasti eteenpäin, ja jo vuoden työttömyysjakson aikana henkilöiden tietotaito saattaa olla vanhentunut. Osa työnhakijoista on vastavalmistuneita, joilla ei ole työkokemusta.”

Osaamisvajetta korjataan nyt vauhdilla. Ammattitaitoa päivitetään esimerkiksi TE-toimiston järjestämillä nopeilla ja lyhyillä koulutuksilla. Rahoitusta on saatu muun muassa Euroopan globalisaatiorahastolta. Myös yritysten kanssa neuvotellaan tiiviisti niiden tarpeista ja vaatimuksista.

Työharjoittelussa olleet insinöörit ovat Ahlholmin mukaan työllistyneet hyvin.


Fysiikalla alalle

  • Oulussa on ICT-alalla noin 13 000 työpaikkaa, mikä on enemmän kuin Nokian parhaina vuosina.
  • Etenkin uuden 5G-matkapuhelinverkon kehittämiseen tarvitaan osaajia.
  • Oppilaille, vanhemmille ja opinto-ohjaajille painotetaan pitkän matematiikan ja fysiikan opiskelun tärkeyttä.