Miten tehtiin pontikan ”paskatesti”, entä millä juomaa maustettiin? – Testaa tietosi kotipoltetusta viinasta!

Suomalaiset oppivat pontikanteon 1500-luvulla, loppunut se ei ole vieläkään. Tässä kymmenen kysymystä vanhasta perinnejuomasta, paloviinasta.
Kotimaa 8.8.2018 20:45

Pontikkapannu Seurasaaren ulkomuseossa. © Marjo Tynkkynen

Kotipoltto kiellettiin Suomessa vuonna 1866, mutta sotien jälkeen pontikkaa valmistettiin miljoona litraa vuodessa. Lue juttu kotipolton historiasta – ja nykyajasta täältä: ”Hienoin aine juodaan itse” – Pontikkaa keitetään yhä, mutta miksi?

Pontikkapannun toimintaperiaatteesta kertovan grafiikan löydät täältä: Näin toimii vanha pontikkapannu – moderni versio tiputtaa puhtaampaa viinaa

Pontikkavisa alkaa kuvan alta, oikeat vastaukset näet vastattuasi kaikkiin kysymyksiin.

© Hannu Kyyriäinen

1. Missä kotipolttoista viinaa, pontikkaa, käytettiin ennen kuin siitä tuli nautintoaine ja päihde?

 
 
 
 

 

2. Ruotsin-vallan aikana paloviinan myynti oli sallittua krouveille ja kestikievareille. Keiden salakapakointia katsottiin usein läpi sormien?

 
 
 
 

 

3. Kirkkaan lisäksi valmistettiin myös maustettuja viinoja. Mikä oli yleinen mauste?

 
 
 
 

 

4. Kuka Venäjän keisari kielsi lopullisesti pontikan kotikeiton Suomen suuriruhtinaskunnassa?

 
 
 
 

 

5. Pontikan laittomassa metsäkeitossa käytettiin usein isoa muuripataa. Millä sen kansi tilkittiin tiiviiksi?

 
 
 
 

 

6. Miksi mäski, pontikan pohja-aine, ei saanut joutua käymisastiassa tekemisiin hapen kanssa?

 
 
 
 

 

7. Käymistä saatettiin vauhdittaa jopa ihmisen ulosteella. Miten ”paskatestissä” paljastettiin, oliko jätöksiä käytetty?

 
 
 
 

 

8. Vuonna 1946 pontikkaa tehtailtiin tutkijoiden arvion mukaan noin miljoona litraa. Mikä oli sen arvo rahassa?

 
 
 
 

 

9. Suomessa oli useita kuuluisia pontikkapitäjiä. Mikä seuraavista EI ollut kirkkaastaan tunnettu?

 
 
 
 

 

10. Missä suomalaisessa elokuvassa pontikan metsäkeitto näyttelee tärkeää roolia?

 
 
 
 

Question 1 of 10

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.