Millennium-voittaja Linus Torvalds: "Jos katsoo, kuka tekee rahaa tietokoneteknologialla, se on aina käyttöjärjestelmän omistaja"

älypuhelimet
Teksti
Kustaa Hulkko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Linux-käyttöjärjestelmän pääarkkitehti Linus Torvalds ja japanilainen kantasolututkija Shinya Yamanaka ovat saaneet Tekniikan Akatemian Millennium-palkinnon. Kumpikin sai 0,6 miljoonaa euroa.

Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjä Linus Torvalds Helsingissä 13. kesäkuuta 2012. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Linus Torvalds sanoo, että kännykän käyttöjärjestelmästä on tullut älypuhelinten myötä yhtä tärkeä kuin “käyttis” oli jo vanhastaan tietokoneissa.

Älypuhelinmarkkinoiden herruudesta taistelee nyt kolme alustaa: Googlen omistama Android, Applen iOS ja Microsoftin Windows Phone. Android, joka perustuu Linux-ytimeen eli “kerneliin”, on niistä suurin, mutta Applen iOS on vahva kilpailija.

“Jos katsoo, kuka tekee rahaa tietokoneteknologialla, se on aina käyttöjärjestelmän omistaja.”

Torvaldsin mukaan avoimeen lähdekoodiin perustuvalla Linuxilla on tällaisessa ympäristössä merkitystä juuri siksi, että sillä ei ole omistajaa, joka määräisi, miten sitä käytetään. Linux siis edistää kilpailua mobiilissa viestinnässä.

Linuxia käytetään Androidin lisäksi myös esimerkiksi taiwanilaisen HTC-matkapuhelinvalmistajan kännyköissä. Sen käyttäjiin kuuluvat myös Twitter, eBay ja Yahoo.

“On tärkeää, että kaikki pystyvät pysymään pelissä mukana”, Torvalds sanoo.

Tasavallan presidentti luovutti palkinnot

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti 600 000 euron sekin sekä Torvaldsille että Yamanakalle Kansallisoopperassa järjestetyssä palkintojuhlassa. 1,2 miljoonan pääpalkintosumma jaettiin nyt ensi kertaa tasan kahden voittajan kesken Millenniumin kahdeksanvuotisessa historiassa.

Torvalds palkittiin työstään Linux-ytimen johtavana kehittäjänä. Linux on käytössä miljoonissa tietokoneissa ja älypuhelimissa. Kansainvälisen palkintoraadin mukaan Torvalds on vaikuttanut merkittävästi tietotekniikkaan. Hän on saanut ansioistaan lukuisia palkintoja ja hänellä on 35 maailmanlaajuista patenttia.

Kioton yliopiston tutkija Yamanaka kehitti vuonna 2006 uuden menetelmän, jolla hiiren sidekudoksen soluista tuotetaan monikykyisiä iPS-kantasoluja ilman että jouduttaisiin käyttämään alkion kantasoluja. Seuraavana vuonna vastaava tulos saatiin myös ihmisen ihosoluilla.

Yamanaka kertoo, että hän työskentelee jatkuvasti sen hyväksi, että uuta kantasoluteknologiaa voitaisiin käyttää uusien lääkkeiden ja vakavien sairauksien hoitojen kehittämiseksi.

Millennium jaettiin viidennen kerran

Millennium-palkinto jaettiin viidennen kerran. Aikaisemmin sen ovat saaneet World Wide Webin kehittäjä Tim Berners-Lee, LED-valo- ja laserkeksijä Shuji Nakamura, biomateriaalitutkija Robert Langer ja aurinkokennoinnovaattori Michael Grätzel.

Tekniikan Akatemia on säätiö, jonka takana ovat valtiovalta, yritykset ja suomalainen tiedeyhteisö.