Miksi vihervassarilla lyödään ja haukutaan suvakkihuoraksi? – Vasemmistoliitto sai uudet johtajat

Li Anderssonin pitäisi saada vasemmiston heikko kannatus nousu-uralle.
Kotimaa 11.6.2016 18:45

Vasemmistoliitto valitsi puoluekokouksessa Oulussa puolueelleen uutta toverillista johtoa. Jo aiemmin puheenjohtajaksi valitun turkulaisen Li Anderssonin, 29, johtajuudesta nuijittiin virallista.

”Viisaus ei asu johtajissa, vaan joukoissa”, Andersson sanaili valinnan jälkeen.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin punavihreäksi itsensä mieltävä oululainen Hanna Sarkkinen, 27. Hän voitti työläisperheen pojaksi itsensä kuvailevan Matti Semin, 59, äänin 200–95.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin äänekoskelainen paperimies Juho Kautto, 44. Hän voitti punavihreän helsinkiläisen Veronika Honkasalon, 40, toisella kierroksella äänin 184–109.

Arvostan sitä, että saimme vasemmistoliiton johtoon myös ay-näkemystä, Kautto sanoi kiitospuheessaan.

Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi vasemmistoliitto valitsi Veronika Honkasalon. Uudeksi puoluesihteeriksi äänestettiin filosofian tohtori Joonas Leppänen, 35.

”Meidän kannattaa vahvistaa yhteistyötä vihreiden ja demareiden kanssa”, Leppänen sanoi Kansan Uutisille helmikuussa.

Vasemmistoliiton uusi ydinjohto on korkeasti koulutettuja punavihreitä ja feminismiä kannattavia vasemmistolaisia. Duunaripuolta edustaa vain toinen varapuheenjohtaja Juho Kautto.

Helsingin Sanomien haastattelussa helmikuussa Li Andersson vakuutteli, että puolue ei ole jakautunut punavihreisiin ja duunareihin.

Nyt tehdyt valinnat kuitenkin kertovat toista.

 

Puoluetta seitsemän vuotta johtanut Paavo Arhinmäki kertoi jo aiemmin puoluekokousväelle, että hän on valmis harkitsemaan presidenttiehdokkuutta vuoden 2018 vaaleissa. Puolueen puheenjohtajana Arhinmäkeä ei enää nähdä.

Jäähyväispuheessaan” Arhinmäki jaksoi vielä kurmuuttaa Juha Sipilän (kesk) hallitusta ja hän kiinnitti huomiota yhteisiin talkoisiin.

”Sipilä, Soini ja Stubb puhuvat, miten kaikkien pitää uhrautua ja osallistua ’talkoisiin’. Näissä talkoissa maksajina ovat kaikkein pienituloisimmat, hyväosaiset huutelevat kannustusta katsomosta.”

”Veroparatiiseihin ja vakuutuskuoriin piilotettuun varallisuuteen ei puututa tiukasti, mutta toimeentulotukiluukulle joutuvan pitää pystyä selvittämään jokainen euro ja sentti”, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäki poistui puheenjohtajan tehtävästään brittibändi Oasiksen Don’t look back in anger –kappaleen soidessa. Toverit taputtivat.

 

Arhinmäen työtä jatkavalla Li Anderssonilla ei tule olemaan helppo tehtävä vasemmistoliiton johdossa: puolueen kannatus on valahtanut noin kahdeksan prosentin paikkeille.

Esimerkiksi kilpaileva puolue vihreät on Ville Niinistön johdolla nostanut kannatustaan merkittävästi vuoden aikana. Ja kilpaileva duunaripuolue demarit keikkuu gallupeissa piikkipaikalla, vaikka puheenjohtaja Antti Rinteen ei ole käytännössä tarvinnut kuin katsoa, mitä Sipilän hallitus touhuaa. Muun muassa rajut koulutusleikkaukset ovat sataneet demarien laariin.

Vasemmiston puoluekokouksessa kuultiin useita puheenvuoroja siitä, kuinka kannatus saadaan muutoksen kautta nousuun. Sen sijaan europarlamentaarikko Merja Kyllönen ei ruotinut puheenvuorossaan vasemmiston tilaa. Hän heitteli verbaalisia tikareita Timo Soinin johtaman perussuomalaisten suuntaan.

”Miksi vihervassarilla lyödään ja aito suomalainen, inhimillinen lämpö ja myötätunto palkitaan huutamalla suvakkihuoraksi?.”

”Soinismeja on nyt viljelty riittävästi, stubbismin fantastinen on nähty ja keskusta alias maalaisliitto on myynyt mummonsakin markkinavoimille. Milloin vasemmistosta ja vasemmistolaisista annettiin syntyä kirosana ja kiviä halailevia kommunisteja”, Kyllönen ihmetteli.

 

Kyllösen puhe kantautui todennäköisesti useisiin eri korviin, sillä puhe näytettiin suorana Vasemmistoliiton nettisivuilla.

Joku saattoi myös närkästyä.

Soldiers of Odinin Oulun porukka kävi ulkoiluttamassa saksanpaimenkoiraansa Vasemmistoliiton kokouspaikan edustalla. Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig kirjoitti julkiselle Facebook-seinälleen kohtaamisesta.

”Kävimme pienen keskustelun maanpetturuudesta. Voi poikaset, maailmaa ei muuteta vihalla vaan rakkaudella! ja sitä meillä vasemmistossa riittää, myös teille!”, Modig kirjoitti.

Vasemmistoliiton puoluekokous järjestettiin bunkkerimaisessa Oulun kaupunginteatterissa.