Pääministeri Sipilä teki jälleen ihmeen – luo taloustieteen ”huippuyksikön” ilman rahaa

KOMMENTTI: Poliitikot tarvitsevat päätöksiinsä muutakin kuin taskulaskinta.
Mikko Niemelä
Mielipide 19.9.2017 16:07

Ei ole ensimmäinen kerta, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) tekee ihmeitä. Vuoden 2017 alussa pääministeri kertoi, että suomalaisten eriarvoistuminen ratkaistaan siten, ettei julkisia menoja lisätä lainkaan.

Nyt pääministeri Sipilä ilmoitti, että Suomeen perustetaan ”taloustieteen huippuyksikkö”.

On ihme, että perustettava yksikkö, joka ei ole toiminut vielä päiväkään, on jo valmiiksi ”huippu”.

Ihmeellistä ei ole kuitenkaan se, että Sipilän hallitus ei ole budjetoinut hankkeeseen lainkaan suoraa valtion rahoitusta. Huippuyksikön rahoituksesta vastaavat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Suomen Pankki ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT. 

Pääministeri kuitenkin osasi määritellä taloustieteen huippuyksikön tavoitteet ja päämäärän.

Poliittinen päätöksenteko edellyttää korkeatasoisia arvioita vaikutuksista kansantalouteen ja yhteiskuntaan. Uudella taloustieteen yksiköllä on merkittävä rooli tutkimuksessa ja korkeatasoisessa lainvalmistelussa”, Sipilä sanoi tiedotteessa.

Ehkä valtioneuvoston kanslian ei enää tarvitse tilata kymmenillä miljoonilla euroilla tutkimuksia ja selvityksiä poliittisen päätöksenteon tueksi? Hallituskautensa aikana Sipilän hallitus on ostanut reilulla 10 miljoonalla eurolla 58 selvitystä ”päätöksenteon tietopohjaksi”.

 

Sipilän hallituksen tekemät koulutusleikkaukset ovat vaalikauden aikana lähes 600 miljoonaa euroa. Rahaa vähennetään ammattikouluilta, lukioilta, korkeakouluilta, valtion tutkimuslaitoksilta, peruskouluilta ja päivähoitojen varhaiskasvatuksesta – koko koulutussektorilta.

Leikkaukset ja nollapanostukset taloustieteen huippuyksikköön kertovat, miten Sipilän hallitus oikeasti suhtautuu tieteeseen ja koulutukseen. Kyse on poliittisesta sumutuksesta.

Jotta puheet eivät jäisi vain puheiksi, Sipilän hallitus voisi perustaa myös muita ”huippuyksiköitä” ja antaa niille rahaa.

Lue myös

Sipilän hallitus huomasi eriarvoisuuden – Ehti jo leikata miljardeja lapsilta, opiskelijoilta ja naisiltaSipilän hallitus tilaa veronmaksajien piikkiin yli 50 selvitystä: Lasku yli 10 miljoonaa – tutkijat pakotettujaPääministeri Sipilä teki sen taas: Vasen käsi ei tiennyt, keitä oikea käsi lypsiSipilän hallituksen lainvalmistelulle kovat moitteet: ”Poliittiset linjaukset on jo tehty ja sitten vasta arvioidaan”

Tällaisia ”huippuyksiköitä” voisi rakentaa sosiologian, politiikan tutkimuksen, journalismin ja oikeustieteen ympärille. Ne voisivat tuoda monipuolisen näkökulman lainvalmisteluun ja poliittisten päätösten vaikutuksiin, joita pääministeri Sipilä niin innokkaasti jaksaa korostaa.

Taloustieteen kyky selittää yhteiskuntaa on osoittautunut rajalliseksi, sillä pelkkä taskulaskin ei riitä.

Esimerkiksi tuloerojen kasvun selittäminen pääministerille on myöhäistä, jos hallitus ei päätöksiä tehdessään ymmärrä, mitä niistä seuraa. Huonosta lainvalmistelusta Sipilän hallitusta on moittinut myös lainsäädännön arviointineuvosto.

Senkin on pääministeri itse perustanut. Ihmeellistä!

Lue myös

Sipilän hallitus huomasi eriarvoisuuden – Ehti jo leikata miljardeja lapsilta, opiskelijoilta ja naisiltaSipilän hallitus tilaa veronmaksajien piikkiin yli 50 selvitystä: Lasku yli 10 miljoonaa – tutkijat pakotettujaPääministeri Sipilä teki sen taas: Vasen käsi ei tiennyt, keitä oikea käsi lypsiSipilän hallituksen lainvalmistelulle kovat moitteet: ”Poliittiset linjaukset on jo tehty ja sitten vasta arvioidaan”

Keskustelu

Tuloerojen kasvu on hyvä tutkimuskohde ainakin näin pienten tuloerojen maassa. Tähän huippupoliittiseen tutkimukseen saa menemään vaikka kuinka paljon rahaa ilman mitään todellista hyötyä.

Talous ei tuo elämää, elämä luo taloutta. Siksi olisi ollut innostava uutinen kuulla perustetun yhteiskuntatieteiden huippuyksikkö.

Suomalaiset eivät kaipaa lisää Holmströmin kaltaisia selittäjiä hyvinvointivaltion eroosioon. En usko, että monikaan haluaa palata itsenäisyytemme alkuvuosiin.
Mutta sinne ollaan menossa ja vauhti hirvittää. Sipilä on vatuloinneistaan huolimatta onnistunut hävittämään suomalaisten hyvinvointia ja tulevaisuutta hengästyttävää vauhtia. Neljän vuoden hallituskausi on liian pitkä.

Poliitikot eivät yleensäkään ole kiinnostuneita faktoista paitsi itse tilaamistaan tiettyä tarkoitusta varten, esim. Sote. Se tulee olemaan jättimäinen katastrofi suomalaisille.

Yhtä hyvin – tai jopa rehellisempää – olisi ollut perustaa uusi kirkkokunta taloususkonnolle, tuolle hallituksen maahantuomalle uudelle valtionuskonnolle. Piispat ja papisto ovat jo valmiina.

Poliittisesta vallasta rippumattomilta yliopistoilta leikataan siivu, jotta tällainen hallituksen lempilapsi ja käsikassara saadaan perustettua. Ja kaiken lisäksi käytetään iänikuista savuverhoa, tuota nimitystä HUIPPUyksikkö…

Emmekö ikinä pääse eroon tuosta jallitushallituksesta?

Tämä ”tulos tai ulos” -mies puhuu paljon. Ottaen huomioon, että Suomen talous on ollut nousussa Sipilästä huolimatta, niin ei mies palvele edes Keskustan etua.