Sipilän hallitus tilaa veronmaksajien piikkiin yli 50 selvitystä: Lasku yli 10 miljoonaa – tutkijat pakotettuja

Vapaus ja etiikka saavat mennä, kun rahaa pitää hankkia rahoitusmallin ulkopuolelta, sanoo professori Matti Tolvanen.

Anu Kantola
Teksti
Mikko Niemelä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus panee tänä vuonna 10,4 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa erilaisiin tutkimuksiin ja selvityksiin. Valtioneuvoston kanslian kautta kulkevilla selvityksillä pyritään lisäämään muun muassa hallituksen ”päätöksenteon tietopohjaa”

Yhteensä eri selvityksiä tehdään ainakin 58 kappaletta, ja niiden keskiarvohinta on noin 180 000 euroa per selvitys. Kustannukset muodostuvat pääosin palkoista, henkilöstön sivukuluista, ostopalveluista, matkoista ja tarvikkeista. Pääosa selvityksistä valmistuu tänä tai ensi vuonna ja loput vuonna 2018, jos kyse on seurantatutkimuksesta.

Kallein yksittäinen hankeselvitys maksaa miljoona euroa. Siinä Sipilän hallitus haluaa vastauksen isoon energiapoliittiseen kysymykseen: millä energiapolitiikan ja eri sektorien toimilla Suomi saavuttaa EU:n 2030 energia- ja ilmastopaketin tavoitteet?

Aina hankkeet eivät kuulosta kovin relevanteilta. Hallitus haluaa myös tietää, vaikuttavatko sen jo päättämät rike- ja päiväsakkojen korotukset liikenneturvallisuuteen. Selvityksen hinta on 80 000 euroa. Hallitusta on kritisoitu mediassa siitä, että sakkokorotuksilla se yrittää paikata valtion menoja.

Vastausta haetaan muun muassa myös tutkimusten tutkimiseen. Eli siihen, mikä on ollut Suomessa kansainvälisellä rahoituksella toteutetun tutkimustoiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Selvityksen hinta-arvio on 100 000 euroa. (Tästä linkistä voit tutustua tarkemmin eri selvityksiin ja tutkimuskysymyksiin sekä niiden hinta-arvioihin.)