Unkarin medialaki: Näin käy, kun valta ja populismi lyövät hynttyyt yhteet

Jyrki Jantunen
Mielipide 6.1.2011 14:00

Lehden toimittaja vinoili pääministerille. Sakot toimittajalle.

Pääkirjoittaja epäili ministerin politiikkaa. Sakot epätasapuolisuudesta. Ministeriltä julkaistaan laaja puolustuskirjoitus.

Uutiskanava kertoi kansanedustajasta, joka oli ottanut vastaan lahjuksia. Loukkaavasta jutusta sakot. Toimittajan on lisäksi kerrottava viranomaisille, kuka oli ollut jutun lähteenä.

Nettisivustolla huolestunut kansalainen ihmetteli valtion viestintäviraston valtaa. Sivuston ylläpitäjä saa varoituksen. Häntä vaaditaan luovuttamaan kirjoittajan yhteystiedot.

Aikakauslehdessä nuori kertoi toiveestaan perustaa perhe, vaikka on homoseksuaali. Toimittaja saa syytteen perinteisten perhearvojen loukkaamisesta.

Piskuinen paikallisradio soitti päiväsaikaan räppäri Ice T:n musiikkia. Valtion mediaviraston sisällönvalvontaosasto päättää tutkia radioaseman toiminnan. Musiikin epäillään vahingoittaneen nuorten kuulijoiden kehitystä.

Unkarissa on uusi medialaki. Yllä mainituista esimerkeistä yksi on todellinen, muut vasta pelättäviä mutta mahdollisia.

Unkarin parlamentin hyväksymän lain mukaan media- ja viestintävirasto voi määrätä sakot, jos tiedotusväline ei ole tasapuolinen tai sen kirjoittelu on loukkaavaa. Viranomainen voi pakottaa toimittajat kertomaan lähteensä. Valtaapitävät voivat tulkita epämääräisesti laadittua lakia miten haluavat.

Unkari aloitti EU:n puheenjohtajamaana vuodenvaihteessa, samaan aikaan kun medialaki astui voimaan. Johtaako EU:ta nyt maa, jolle sananvapaus ja tiedotusvälineet ovat vihollisia? Näin ainakin Unkaria hallitseva oikeistolainen Fidesz-puolue antaa ymmärtää.

EU kantaa juhlapuheissaan huolta Kiinan ja Valko-Venäjän mediasensuurista, mutta ei pysty puuttumaan oman jäsenvaltionsa epädemokraattiseen lainsäädäntöön. EU paljastuu puudeliksi, joka ei tiedä, miten omista kutiavista kirpuistaan pääsee eroon.

Kun arvot kovenevat, demokratia saa huutia. Unkari näyttää, mitä tapahtuu, kun valta ja populismi lyövät hynttyyt yhteen ja kutevat saman katon alla. Medialaki on vasta alkua. Maa saa uuden perustuslain keväällä.

Ice T:n biisi It’s on oli liikaa Unkarin mediaviraston sisällönvalvontaosastolle. Tilos-radio voi soittaa räppäriä mutta vasta iltayhdeksän jälkeen, kun alaikäiset ovat nukkumassa. Kyse oli viraston ensi-iskusta. Vielä ei tiedetä, miten virasto aikoo puuttua Ice T:n musiikkiin ja sanoituksiin netissä. Sinne kun pääsee ennen kello 21:tä, myös Unkarissa – ainakin toistaiseksi.

Keskustelu

Muut esimerkit lienevät todellisia, mutta tuo homo juttu ei liity mitenkään politiikkaan, vaan lienee kirjoittajan laajennettua omaa sanomaansa. Ice T edustaa radikaalia muutosta ja vallankumouksellisia ajatuksia.

Aika mielenkiintoista, mitä Unkarissa tulee tapahtumaan??

Onko Unkarissa hyvää journalistista tapaa koskevia itsesääntelyjä ? Voihan olla, että kirjoittaminen on räävitöntä räkyttämistä, joten olisi paikallaan taltuttaa sitä asiapitoiseksi. Moderaattorithan isekvät Suomenkin lehtien mielipidekirjoituksiin täysin mielivaltaisesti,kun kirjoituksen sisältö ei sovi toimittajan omaan arvomaailmaan, vaikka kirjoitus olisi laadittu palstan sääntöjen mukaisesti.

Jyrki. Onhan Ice T kyllä aika arveluttava. Meillä Suomessakin pitäisi miettiä, mitä kaikkea sitä soitetaankaan ennen kello 21. Tai näytetään.

Mieti nyt: uutiset tulee ennen yhdeksää, on sekin aika arveluttavaa lapsen kehityksen kannalta, kun se näkee ja kuulee mitä suomalaiset poliitikot touhuaa. Ja mietippä säätiedotusta, se vasta arveluttavaa onkin: lunta sataa Helsinkiin.

Taaperoisen pitää esittää meillekin sellaiset lait, että eliiti voi tehdä laillisesti kaiken haluamansa.

Olisiko jonkinlainen medialaki paikallaan meilläkin. Artikkelissa toimittaja syytti Unkaria monista ”mediarikkomuksista” mutta totesikin sitten se oli leikkiä vaan. Mediahan on tietysti kaiken yläpuolella oleva totuus joka voi etukäteen syyttää ketä vaan ja mistä vaan.

Sinänsä erittäin huolestuttava Unkarin uuden hallituksen medialaki.
Toivottavasti siellä vielä järki voittaa ja muistetaan kommunistivallan alla olleen maan mediasensuuri.
EU:sta en usko löytyvän apua.
EU:han itsessään on mielenkiintoinen siinä(kin) suhteessa, että jos EU hakisi EU:n jäsenyyttä, sitä ei otettaisi jäseneksi sen demokratiavajeen takia!

Ilmeisesti ensi viikon perjantaina on (vihdoinkin) jotain mielenosoitusta luvassa tätä touhua vastaan. Saa nähdä, että jääkö hörhöjen kokoontumisajoiksi vai kiinnostaako paikallisia ihan kunnon mielenilmauksen järjestäminen tästä syystä. Tuskin samanlaiseen hulinaan sentään päädytään kuin Gyurcsányn pelleilyjen tultua julki.

En ota kantaa siihen, että onko tuon kappaleen soittokielto ennen klo 21.00 oikein vai väärin, mutta ihan nyt rehellisyyden nimissä on kyllä sanottava, että eipä kai tuota Ice-T:n ”it´s on” -kappaletta soita yksikään suomalainenkaan (YLE tai kaupallinen) radiokanava ennen iltayhdeksää..? Mutta sekin on varmaan Perussuomalaisten ja populistien vika? :) Alkaa olla aika väsynyttä tämä loanheitto jo.

no meillähän on jo braxin laki-eipä siinä juuri enään tuohon unkarin hommaan eroa ole,’jos tuo muija saa jatkaa ministerinä niin kohta kaikki on täällä laitonta .

Jerer kommentoi näin: ”Muut esimerkit lienevät todellisia, mutta tuo homo juttu ei liity mitenkään politiikkaan, vaan lienee kirjoittajan laajennettua omaa sanomaansa. Ice T edustaa radikaalia muutosta ja vallankumouksellisia ajatuksia.”

Valkoihoiset heteromiehet käyttävät mustia räppäreitä oman seksuaalisen narsisminsa heijastuspintana. Identifioitumalla mustan räppärin aggressiiviseen miehisyyteen he kokevat pääsevänsä osallisiksi mustan miehen myyttisestä maskuliinisuudesta. Kapinallisuuden elkeet kuuluvat niin ikään heteromaskuliinisen narsismin ilmaisuvalikoimaan. Näin tulee ymmärrettäväksi se, että heteromies identifioituu mustaan räppäriin ja tämän edustamaan ”radikaaliin muutokseen ja vallankumouksellisiin ajatuksiin”, vaikka asennoituu samalla homomiehiin tavalla, joka on kaukana radikaalista.