Keskustan kuntavaikuttaja Tapani Tölli jyrähtää: Kittilä tarvitsee heti apua – ”Härkäpäisyys ei kannata”

”Tilanne on erittäin vakava – tosiasiat pitää tunnustaa”, sanoo kansanedustaja.
Kittilän kunnantalo.
Kittilän kunnantalo. © Pauli Hänninen / Koutakuva

Kittilän 27 kunnanvaltuutetusta 23 on epäiltyinä virkarikoksesta kunnanjohtajan lainvastaisessa irtisanomisessa. Kunnanhallituksen 9 jäsenestä epäiltyinä on 8.

Kaatuuko tilanne eduskunnan ja Kuntaliiton syliin, ex-kuntaministeri, ex-kunnanjohtaja, eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja Kuntaliiton hallituksen varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk)?

”Kittilän tilanne vaatii pikaista puuttumista, ja oikeat tahot puuttumisessa ovat ensisijaisesti valtiovarainministeriön kuntaosasto sekä Kuntaliiton lakiyksikkö. Kyllä tästä käynnistyy keskustelu Lex Kittilästä. On vähintään syytä arvioida lain tarpeellisuus.”

Kuinka vakava Kittilän tilanne on asteikolla 1–10?

”Erittäin vakava. En ryhdy arvioimaan tilannetta numeroilla. En muista nähneeni lähellekään mitään vastaavaa kunta-alalla. Kittilässä ei ole enää voittajia ja häviäjiä. On vain häviäjiä.”

”Kittilä tarvitsee välitöntä apua. Sitä pitää tarjota heti – ja toisaalta sitä pitää pyytää heti. Kuntaa ei voi jättää yksin.”

Kunnanvaltuusto päätti 29. helmikuuta äänin 12–10 valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä. Sen ratkaisi keskustan valtuustoryhmä yhtä lukuun ottamatta. Mitä ajattelette?

”Virheellinen erottamispäätös ei muutu virheettömäksi valittamalla. Ymmärtääkseni Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös oli selväsanainen. Kun kunnanjohtajaa ei kuultu erottamisraportista, se ei muutu muuksi korkeimmassa hallinto-oikeudessakaan. On riski, että lykkäämällä ongelmia niitä kasaantuu lisää.”

Varavaltuutettujen lisäksi päätöstä oli tekemässä, vastoin Kuntaliiton ohjeita, kolme keskustan valtuutettua, jotka ovat epäiltyinä KRP:n tutkinnassa.

”Se, että epäiltyinä olevat päättäjät osallistuvat päätöksentekoon, on minusta täysin käsittämätöntä. Vaikka syyttömyysolettama on epäiltyjen kannalta vahva, julkisen vallan käytössä varovaisuusperiaate on myös vahva. Julkisen päätöksenteon ylle ei pidä saattaa minkäänlaista epäilystä. Perustuslain kirjaimen mukaan kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.”

”Mitä tulee keskustan rooliin Kittilän päätöksenteossa, virheitä tai laittomuuksia ei lievennä yhtään se, minkä puolueen päättäjät niitä tekevät. Jos on rikosepäilyn kohteena, on syytä jäävätä itsensä.”

Onko keskustan eduskuntaryhmä käsitellyt Kittilää?

”Eduskuntaryhmä ei ole käsitellyt asiaa, mutta moni kansanedustaja on ottanut asian esille ja olemme huolissamme. Puolueen vaikuttajat ovat yrittäneet taustalla jo viime keväästä lähtien vedota Kittilän päättäjien suuntaan, mutta niin kuin näkyy, puheella ei ole ollut vaikutusta.”

Millaisia terveisiä Kittilään ja kenelle ne lähetätte?

”Terveiseni epäiltyinä oleville luottamushenkilöille, että härkäpäisyys ei kannata. Nyt pitäisi tunnustaa tosiasiat ja ottaa lusikka kauniisti käteen, jotta palattaisiin asialliseen päätöksentekoon.”

Lue myös: Kittilän vt. kunnanjohtaja salasi tiedon ministeriön selvityspyynnöstä.