Halonen väitteli kokoomuksen kanssa ulkopolitiikasta

Kotimaa 17.7.2013 15:44

Presidentti Tarja Halonen väitteli kipakasti keskiviikkona Porissa kokoomuslaisten kanssa erityisesti ulkopolitiikasta. Halonen arvosteli kokoomuspoliitikkojen Nato-myönteisiä puheenvuoroja.

Halonen osallistui keskiviikkona Suomi Areena-tapahtumassa eduskunnan tilaisuuteen, jossa keskustelijoina oli veteraanipoliitikkoja ja 1980-luvulla syntyneitä kansanedustajia.

Ulkopoliittisen väittelyn käynnisti Sofia Vikman (kok), joka on Suomen YK-liiton puheenjohtaja. Vikmanin mielestä YK ”on toimintakyvytön”. Suomalaisten arvojen kannalta YK ei ole paras ryhmä.

”Esimerkiksi Nato-maat on luontevampi viitekehys, Euroopan unionista puhumattakaan”, Vikman sanoi hieman sen jälkeen, kun ulkoministeriö oli julkistanut Suomen uuden YK-strategian.

Halonen, joka oli jo siirretty sivuun, koska hän osallistui keskusteluun sosiaalipolitiikasta, nappasi itselleen puheenvuoron.

”Onko YK-liiton puheenjohtaja sitä mieltä, että Nato on parempi kuin YK?”, Halonen kysyi.

Presidentille vastanneen Vikmanin mielestä kysymyksenasettelu oli väärä, koska ”meidän ei tarvitse valita, ne eivät ole joko tai”.

Halonen vastasi takaisin pohdiskelemalla, pitäisikö Vikmanin päättelyn mukaan Suomen keskittyä pohjoismaiseen yhteistyöhön, koska Pohjoismailla on kaikkein likeisimmät arvot.

Samankaltainen keskustelu jatkui Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa. Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) arvosteli epäsuorasti tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. Jaakonsaaren mukaan Niinistön ulkopolitiikassa talous on etusijalla.

”Se johtaa siihen, että länsimainen identiteetti jää sivummalle”.

Jaakonsaaren mielestä läntinen yhteys on mahdollista säilyttää ainakin kahdella eri tavalla.

”Jos ei Nato, otetaan ruotsalainen linja.”

Ruotsalainen linja tarkoittaa Jaakonsaaren mukaan osallistumista esimerkiksi rauhanturvatehtäviin.
Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) mielestä ”Nato-jäsenyydellä olisi mahdollista tukea YK-tavoitteita”.

Kanerva vahvistaisi pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Lisäksi Pohjoismaiden pitäisi Kanervan mielestä pyrkiä saamaan yhteinen edustus teollisuusmaiden G20-ryhmään.

Kansanedustaja Tom Packalén (ps) kertoi suoraan ehdotuksensa Hänen mielestään ”voisimme vaikka ehdottaa Ruotsille puolustusliittoa”.

Vihreiden entinen presidenttiehdokas Pekka Haavisto puolusti osallistumista YK:n toimintaan, koska ainoastaan siellä ovat mukana sellaiset ”pahikset” kuin Pohjois-Korea, Syyria ja Kuuba.

Kahdesta asiasta keskustelijat olivat lähdes täysin samaa mieltä, Euroopan unionin ulkopolitiikka on yhtä tyhjän kanssa, ja Suomi epäonnistui surkeasti yrityksessään päästä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi.