Pelastava teltta

Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kun luonto tai ihminen tuhoaa, elämä muuttaa telttaan. Katso kuvia Tadžikistanin maanjäristysalueelta.

Teksti ja kuvat Niklas Rautio, Rashtin laakso, Tadžikistan
(SK 37/2007)

Maanjäristys iski Kaznokin kylään kahdeksan viikkoa sitten, 22. heinäkuuta klo 3.45. Abdukajum Hodjiev perheineen pakeni sortuvasta talosta yöhön.

Kolme ihmistä kuoli, 207 taloa tuhoutui ja 1 216 vaurioitui. Rashtin laakson maanjäristys ei yltänyt Suomessa uutisiin asti, Tadžikistanissa on vuosittain noin 160 maanjäristystä, niistä 50 on vakavia.

Nyt Hodjievin perhe asuu suomalaisessa teltassa. Lämpöeristettyyn asumukseen mahtuu suurikin perhe ja talvitelttoja lämmittää kamiina. Suomesta lähetettiin viime vuonna Tadzikistaniin 200 talvitelttaa, joita on tänä vuonna kierrätetty kylästä kylään.

Valkoiset teltat on valmistettu Karstulassa. Kaksinkertainen talviteltta painaa kaminan kanssa sata kiloa ja maksaa 800 euroa. Kevyemmän, 43 kiloa painavan kesäteltan saa 500 eurolla.
Maanjäristysten lisäksi aluetta koettelevat talvisin lumivyöryt ja keväisin tulvat. Teltat antavat suojaa kaikkina vuodenaikoina.

Punaisella Puolikuulla on ratkaiseva merkitys, kun jälleenrakennus alkaa ja maahan virtaa apua ulkomailta, myös Suomesta. Järjestö kouluttaa Rashtin laaksossa vapaaehtoisia toimimaan kriisitilanteissa.

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahasto ja ulkoministeriö rahoittavat Tadžikistanin jälleenrakennusohjelmaa. Tänä vuonna hankkeeseen on varattu 80 000 euroa, josta 13 300 euroa tulee katastrofirahastosta ja loput ulkoministeriöltä. Osa rahasta käytetään tavara-apuun, sen tärkein osa ovat juuri teltat.

“Ilman tätä apua emme olisi voineet aloittaa rakennustöitä”, kertoo rouva Hodjiev. “Pystyimme jatkamaan arkea. Saimme teltan, patjoja ja keittiövälineitä.”

Katso lisää kuvia Tadžikistanista.