Isisin sotaonni kääntyi – ääri-islamistit joutumassa ahtaalle Irakissa

Kalifaatin luhistumisesta ei ole kuitenkaan mitään merkkejä.

Isis
Teksti
Jari Lindholm
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lähes puoli vuotta kestäneen salamasodan jälkeen ääri-islamilainen Isis-järjestö on joutunut Irakissa ja Syyriassa puolustuskannalle, kun Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen liittouma on pommittanut sen joukkoja ja Irakin armeija on koonnut rivinsä.

Viime keväänä alkanut nopea hyökkäyssota vei järjestön Irakissa Bagdadin porteille ja Syyriassa Nato-maa Turkin rajalle asti. Nyt sotaonni on alkanut kääntyä, tosin hitaasti.

Kolme kuukautta kestäneitä ilmaiskuja on kuvattu sotilaallisesti varovaisiksi. Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat pommittaneet Isisiä etupäässä pysäyttääkseen järjestön etenemisen. New York Times -lehden mukaan pommit on todella pudotettu vain joka neljännellä pommituslennolla, koska sopivia kohteita ei ole löytynyt. Silti iskut ovat ilmeisesti aiheuttaneet huomattavaa tuhoa Isisin kalustolle, ja viimeksi sunnuntaina huhuttiin, että järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi olisi menehtynyt tai haavoittunut.

Irakissa Yhdysvaltoja ovat avustaneet Australia, Belgia, Britannia, Kanada, Tanska, Ranska ja Hollanti, Syyriassa Bahrain, Jordania, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat.

Isisin nopea eteneminen Irakissa ja Syyriassa on perustunut kunnollisen vastustajan puutteeseen. Irakissa armeija pakeni järjestön tieltä ja jätti islamisteille mittavat määrät amerikkalaisilta saatua sotakalustoa, muun muassa tykkejä ja panssarivaunuja. Syyriassa maltillisista kapinallisjärjestöistä ei ollut Isisille vastusta, ja ryhmä sai rauhassa rakentaa kalifaattiaan maan itäosien öljyalueilla.

Sitten Isis törmäsi kurdeihin. Yhdysvaltojen ja muutaman muun länsimaan tuella Irakin kurdit torjuivat järjestön hyökkäyksen ja pakottivat islamistit asemasotaan. Syyriassa Isisin yritys vallata Turkin rajalla sijaitseva kurdikaupunki Kobanê osoittautui strategiseksi möhläykseksi. Kurdit eivät antaneet periksi, Yhdysvaltojen ilmaiskut olivat tuhoisia, ja lopulta Turkki taipui päästämään irakilaiset kurdijoukot auttamaan kaupungin puolustajia. Kobanêsta tuli Isisille kunnia-asia, joka söi yhä enemmän voimavaroja.

Samaan aikaan Irakin armeija on vähä vähältä toipunut kesän nöyryytyksestä ja saanut koottua rivinsä. Sunnuntaina kerrottiin, että armeija on onnistunut työntymään takaisin Baijin kaupunkiin, jossa on Irakin suurin öljynjalostamo. Irakin joukot ovat olleet piiritettyinä kaupungissa useita kuukausia.

Isisin luoman islamilaisen valtion eli kalifaatin luhistumisesta ei ole kuitenkaan mitään merkkejä. Päinvastoin  Yhdysvaltojen päätös pommittaa Syyriassa järjestön pahinta kilpailijaa Jabhat al-Nusraa johtaa luultavasti maltillisten kapinallisjärjestöjen heikkenemiseen entisestään, sillä Nusra on ollut niiden ainoa tuki taistelussa Isisiä vastaan.