Tutkija: Marimekko jäljessä yritysvastuussa

Marimekko
Teksti
Heta Muurinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Marimekon yritysvastuu Aasiassa laahaa jäljessä verrattuna esimerkiksi H&M- tai Zara-vaateketjuihin, kritisoi yritysvastuututkija Outi Moilala.

Ennen plagiointiskandaaleja Marimekolla on ollut puhtoinen maine. Yrityksen asiakaskunta on tavallista tiedostavampaa. Marimekon yhteiskuntavastuupäällikkö Anna-Leena Tepon mukaan asiakkaita kiinnostaa ensisijaisesti laatu ja suunnittelu, mutta myös tuotteiden alkuperä.

Marimekon tuotanto keskittyy pitkälti Suomeen ja Euroopan unioniin, mutta noin 20 prosenttia tuotteista valmistetaan EU:n ulkopuolella, enimmäkseen Kiinassa, Thaimaassa ja Intiassa.

Ruotsalainen vaatejätti H&M on julkaissut tavarantoimittajansa, mutta Marimekko ei. Anna-Leena Teppo kertoo syyn olevan kilpailu.

“Hyvät ja osaavat toimittajat ovat avainasemassa Marimekon kilpailukyvyssä. Laadukkaista toimittajista ovat kiinnostuneita myös kilpailijamme.”

Marimekko pettymys aktivisteille

H&M:n kiinalaisten ja turkkilaisten tavarantoimittajien työoloja valvoo Fair Labor Association. Marimekko käyttää yritysten omaa BSCI-valvontaorganisaatioita.

Organisaatioiden pääerona on se, että Fair Labor Association on järjestöjen, korkeakoulujen ja yritysten yhdessä johtama, kun taas BSCI:ssä valta on yrityksillä. Vaatealan tuotanto-oloja valvova Clean Clothes -järjestöverkosto kritisoi BSCI:tä muun muassa heikosta valvonnan tasosta ja avoimuuden puutteesta.

Huhtikuussa Bangladeshissa Rana Plazan tehdasrakennuksen romahduksessa kuoli yli tuhat työntekijää. BSCI oli tarkastanut tehtaan aiemmin, mutta rakennusturvallisuus ei BSCI:n mukaan kuulunut tarkastukseen. Tapaus nosti julkisuuteen vaateteollisuuden työturvallisuuspuutteet.

Marimekko liittyi BSCI-järjestelmään vasta vuonna 2011. Viivyttely ja BSCI-järjestelmän valinta olivat pettymys ammattiliitoille ja kansalaisjärjestöille, kirjoittaa vaateteollisuutta tutkiva Moilala tuoreessa kirjassaan Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita.

“Marimekon ulkomaiset yritysasiakkaat vaativat vastuullisuutta pitkään, varsinkin ennen BSCI:hin liittymistä”, sanoo Moilala.

Marimekon yhteiskuntavastuupäällikkö Teppo kertoo yrityksen kartoittaneen useita vaihtoehtoja ennen liittymistä BSCI:hin.

Tepon mukaan Marimekolle oli tärkeää, että organisaatioon kuului muitakin suomalaisia yrityksiä. BSCI:tä käyttävät myös muut suomalaiset yritykset, joilla ylipäätään on ulkopuolista valvontaa alihankkijoilleen.

“Joukolla saamme enemmän aikaan.”

“Pienikin voi toimia oikein”

Marimekko voisi Moilalan mielestä toimia suomalaisena lippulaivana ottamalla esimerkkiä vaikka Inditexistä.

Inditex on kansainvälinen konserni, johon kuuluu muotiketju Zara. Inditex on solminut globaalin puitesopimuksen tekstiili- ja vaatetusteollisuuden kansainvälisen ammattiliiton kanssa. Sopimukseen kuuluu, että ammattiliitot voivat valvoa tehtaiden oloja.

“Inditex on lisäksi maksanut hyvin korvauksia tehdasonnettomuuksien uhreille”, Moilala sanoo.

Marimekon Tepon mielestä on hienoa, että Inditex on tarttunut voimakkaasti työntekijöiden oikeuksiin ja turvallisuuteen.

Teppo kuitenkin muistuttaa, että kansainvälisillä markkinoilla Inditex on kooltaan ja painoarvoltaan kuin vuori ja Marimekko hiekanjyvänen.

“Kun Inditex ja muut jättiläiset luovat uusia käytäntöjä, on pienempien toimijoiden helpompi ottaa niitä käyttöön myös.”

Teppo korostaa, ettei Marimekko sulje pois mitään yhteistyövaihtoehtoa.

“Nyt Marimekko on mukana jo BSCI:ssä ja haluamme hoitaa työn hyvin. Kehitämme toimintaamme Marimekon lähtökohdista meille ja asiakkaillemme parhaiten sopivalla tavalla.”

Moilala myöntää, että Inditex ja H&M ovat isoja toimijoita, mutta se ei hänen mielestään tarkoita sitä, etteivätkö pienetkin toimijat voisi toimia oikein.

Juttu julkaistu 4.10. klo 11.20, juttua täydennetty 4.10. klo 15 Marimekon Anna-Leena Tepon kommenteilla Inditexistä.