Suomen somalit pyytävät apua: Isis vie nuoremme

”Mitä sanomme, jos Isossa Omenassa tehdään itsemurhaisku?” kysyy somaliaktiivi.

Isis
Teksti
Jari Lindholm
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen viranomaisten pitäisi nopeasti auttaa somalivanhempia estämään nuorten lähtö sotimaan terroristijärjestö Isisin riveissä, sanoo espoolainen somaliaktiivi.

”Olen miettinyt, minkälainen on vuoden 2020 Suomi, jos olemme nyt hiljaa”, sanoo maahanmuuttajakonsulttina työskentelevä Nur Mohamed. “Mitä me sanomme, jos Isossa Omenassa tehdään itsemurhaisku?”

Suojelupoliisin mukaan Syyrian sotaan on lähtenyt Suomesta kolmisenkymmentä ihmistä. Tiettävästi heistä 56 on somaleita ja ainakin kolme tyttöjä.

“Viranomaiset sanovat, että nuoret ovat eri kansallisuuksista, mutta tämä on väärin”, Mohamed sanoo. “He ovat syntyneet Suomessa ja puhuvat suomea. He vaikuttavat suomalaiseen yhteiskuntaan kavereihinsa, naapureihinsa ja kouluihinsa.”

Mohamedin mukaan somalivanhemmat ovat masentuneita ja peloissaan menetettyään lapsensa nettirekrytoinnin kautta Lähi-idän taistelukentille.

“Ennen, jos nuori lähti [somalialaisen al-Qaida-haarajärjestön] al-Shabaabin riveihin, ei mitään väliä. Hehän menivät kotimaahan, siellä on sukulaisiakin. Mutta Isis on uusi juttu. Sillä on kaksi naamaa: yksi on se, että he sanovat taistelevansa sunnien puolesta, ja toinen on se, että he murhaavat toimittajia, avustustyöntekijöitä ja tavallisia sotilaita. Ihmiset eivät ymmärrä tätä.”

 

Isisin voittokulku on jättänyt monet muutkin ymmälleen.

Irakin sodan lieveilmiönä syntyneen järjestön luultiin jo tukehtuneen omaan väkivaltaisuutensa, kun Irakin sunnit kääntyivät sitä vastaan vuonna 2007. Mutta Yhdysvaltojen vedettyä joukkonsa Irakista vuonna 2011 järjestö kokosi rivinsä, ja naapurimaassa Syyriassa alkanut kansannousu tarjosi sille hautomon, jossa suunnitella laajentumista.

Viime kesänä Isis valtasi salamasodassa useita irakilaisia kaupunkeja, ja vain amerikkalaisten ilmaiskut estivät sitä tunkeutumasta kurdialueille.

Järjestön riveissä taistelee tuhansia ulkomaalaisia, ja sen värvärit ovat taitavia.

“He puhuvat Gazasta, jossa juutalaiset murhaavat muslimeja, ja Afganistanista, jossa Nato murhaa siviilejä”, Nur Mohamed sanoo.

“Egyptissä islamistit voittivat vaalit mutta sotilaat kaappasivat vallan. Värväri kertoo nuorille, että islamilla ei ole paikkaa maailmassa, että meille ei anneta mahdollisuutta edes valita omaa puoluetta.”

 

Mohamed julkaisi syyskuun alussa blogissaan Suomen viranomaisille vetoomuksen, jossa hän toivoi muun muassa vinkkausjärjestelmää, apua Isisin rikoksista kertomiseen sekä rehabilitointia nuorille, jotka haluaisivat “palata yhteiskuntaan”.

“Me suomalaiset somalialaistaustaiset vanhemmat olemme valmiita kaikkiin yhteistyötoimenpiteisiin viranomaisten kanssa”, hän kirjoitti. “Me emme halua menettää nuoriamme, emmekä antaa ISIS:lle milliäkään jalansijaa Suomessa. Auttakaa meitä pelastamaan nuoremme.”

Mohamed luettelee toimenpide-ehdotuksia: imaamit pitäisi kouluttaa ottamaan enemmän vastuuta, moskeijat ja koraanikoulut pitäisi rekisteröidä, Punaisen Ristin pitäisi avata auttava puhelin vanhemmille.

”Syyrian sota ei ole kaukana Euroopasta. Sinne on kolmen tunnin matka. Ja ihmiset ovat vapaita matkustamaan. Viranomaisten pitää ymmärtää, että nyt tarvitaan vuoropuhelua ja kovaa valvontaa kouluissa. Nuorille pitää kertoa, että te olette suomalaisia, teillä on mahdollisuus elää täällä, mutta jos teette rikoksen, joudutte vastuuseen.”

Tehtävä ei ole helppo, sillä Suomen muslimiyhteisö on hajanainen. Somaliklaanien välillä on edelleen sisällissodan ajoilta periytyviä erimielisyyksiä, ja moskeijat ovat jakautuneet leireihin sen mukaan, seuraavatko ne aatteellisesti esimerkiksi Egyptin muslimiveljeskuntaa, saudiarabialaista salafismia vai eteläaasialaista Tablighi Jamaat -liikettä.

Myös Suomen sunni- ja šiiamuslimien välit ovat kiristyneet ilmeisesti ainakin osittain siksi, että Suomesta Syyriaan lähtenyt nuori on kehuskellut Facebookissa tappaneensa satoja šiioja.

”Tarvitsemme suoraa poliisitutkintaa”, Mohamed sanoo. “Kuka on lähtenyt, kuka kouluttaa, mikä moskeija on radikaalein? Pitää kysyä, miksi teidän moskeijastanne on lähtenyt eniten nuoria.”

Mohamedin arvio Syyriassa taistelevien tulevaisuudesta on tyly.

”En usko, että he tulevat takaisin. Siellä on sama kontrolli kuin huumejengeillä. Jos olet jäsen, et ikinä pääse pois.”