Jos sotesuunnitelma toteutuu, maakuntavaltuutettuja odottaa viheliäinen homma

Hallitus pitää virallisesti kiinni kolmen miljardin euron säästötavoitteesta, mikä on ymmärrettävää, sillä löysääminen nyt voisi olla poliittisesti kohtalokasta.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Alkamassa on pitkä, kuuma sotekevät. Tunnelman tiivistymisen huomaa muun muassa siitä, miten tiukasti osapuolet takertuvat yksittäisten ihmisten ulostuloihin.

Professori Heikki Hiilamon käännöstä hallituksen tukijaksi juhlittiin toisessa leirissä asiantuntijuuden riemuvoittona sen jälkeen, kun toisella puolella erävoitoksi oli kirjattu kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen aikomus äänestää oman puolueen linjaa vastaan. Näitä tullee lisää, kun kesäkuun päätöksenteko eduskunnassa lähestyy.

Vahvin vastarintaliike on rakentumassa pääkaupunkiseudulle. Tällä viikolla, 13. maaliskuuta koolla ollut Uudenmaan liiton maakuntavaltuusto heitti Sipilän hallitusta lausunnolla. Kokous oli varsin sekava ja käytössä oli käsiäänestys, jotta jälkikäteen ei voida selvittää, kuka kannatti mitäkin.

”Maakuntaa hallintomallina ja uudistusta ei tule toteuttaa Uudellamaalla esitetyllä tavalla”, valtuusto sai lopulta linjattua.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) puolestaan kutsui kaupunginvaltuuston koolle puimaan sote- ja maakuntauudistusta huhtikuun alussa. Tarkoitus on muodostaa kanta hallituksen tuoreimpiin esityksiin. Ei tarvitse varmaan suuresti jännittää, millainen kanta tulee olemaan.