Vuosi Talibanin valtaannoususta

Viikko lyhyesti
Teksti
Pipsa Havula

Äärijärjestö Taliban kaappasi Afganistanissa vallan vuosi sitten. Asiantuntijoiden mukaan sen jälkeen erityisesti naisten ja tyttöjen asema on heikentynyt merkittävästi. Amnesty on raportoinut Talibanin rikkoneen toistuvasti ihmisoikeuksia muun muassa mielivaltaisilla pidätyksillä, kidutuksilla ja laittomilla teloituksilla. Myös lehdistönvapautta on rajoitettu.


”Housut kintuissa -yllätykset eivät saa olla Suomelle jatkuva taakka.”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola venäläisten viisumeista, MTV 13.8.

”Jos meillä Suomessa olisi hirmuhallinto, olisi kurjaa, että minua syyllistettäisiin.”

Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen pohti venäläisten viisumirajoituksia ja venäläisvihaa, Yle 1.8.

”Lapsia kuolee, ja meidän kauttamme mennään ihailemaan Louvrea.”

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu venäläisten matkustelusta Eurooppaan, Ilta-Sanomat 28.7.

FBI huolissaan turvallisuudesta

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on tiukentanut turvatoimiaan Donald Trumpin kartanoon tekemänsä kotietsinnän jälkeen. Syynä on lisääntynyt väkivallan uhka, joka FBI:n ja sisäisen turvallisuuden ministeriön mukaan on osa laajempaa yhteiskunnan polarisaatiota. Etsintään liittyvien viranomaisten ja heidän perheenjäsentensä nimi- ja osoitetietoja on levitetty verkossa.

© Giorgio Viera / AFP / MVPhotos

Neljä kertaa nopeammin

Arktinen alue on lämmennyt 43 viime vuoden aikana liki neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin, kertoo Ilmatieteen laitoksen tuore tutkimus. Vuodesta 1979 vuoteen 2021 arktiset alueet ovat suomalaistutkimuksen mukaan lämmenneet 0,75 astetta vuosikymmenessä. Yleisesti on raportoitu, että arktinen alue lämpenisi kaksi kertaa keskimääräistä nopeammin.

© Odd ANDERSEN / AFP / MVPhotos

Suomi rajoittaa viisumeita

Suomi on päättänyt rajoittaa venäläisten turistiviisumien vastaanottoa kymmenesosaan nykytasosta. Muutos tulee voimaan syyskuussa. Viime aikoina Suomi on vastaanottanut noin tuhat venäläisten viisumihakemusta päivässä. Esimerkiksi Viro rajoitti venäläisten turistiviisumeita jo keväällä. Saksan liittokansleri Olaf Scholz puolestaan on vastustanut viisumirajoituksia.

© Michal CIZEK / AFP / MVPhotos

Nälkäkivet paljastuivat

Euroopan maat kärsivät historiallisesta kuivuudesta ja maastopaloista. Tutkijoiden mukaan kuivuus voi olla pahin 500 vuoteen. Kutistuvista joista on nyt paljastunut vuosisatoja sitten veistettyjä nälkäkiviä, joissa varoitetaan kuivuuden seurauksista. Yhteen Elbe-joen rannalta paljastuneeseen kiveen on kaiverrettu vuosiluku 1616 ja saksankielinen teksti: ”Jos näet minut, itke.”

Rintauinnissa vihdoin EM-mitali

Matti Mattsson ui hopeaa miesten 200 metrin rintauinnissa pitkän matkan EM-kilpailuissa Roomassa. Hän hävisi kultamitalisti James Willbylle 44 sadasosaa ajalla 2.09,40. Edellisen kerran Suomi voitti miesten EM-mitalin rintauinnissa 91 vuotta sitten, vuonna 1931. Tuolloin Toivo Reingoldt ylsi Pariisissa kultaan 200 metrin matkalla. Kisat jatkuvat sunnuntaihin asti.

© Insidefoto / Sipa USA / MVPhotos

Salmiselle seuraaja

16 ihmistä on hakenut THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen paikkaa. Salmi­nen aloittaa syyskuussa THL:n hyvinvointivai­kut­ta­jat-osaston johtajana. Hän kertoi HS:lle kesä­kuussa pohtineensa jo pitkään haluavansa kokeilla jotakin uutta. Salmisen virkaa hakivat mm. korona-aikana tutuiksi tulleet Eeva Ruotsalainen ja Otto Helve. Seuraaja valitaan lähiviikkoina.