Kuumuus korventaa Intiassa


Ennätyksellinen kuumuus koettelee Intiaa. Maan pohjois- ja keskiosissa mitattiin huhtikuussa korkeampia keskilämpötiloja kuin kertaakaan 122 vuotta jatkuneen mittaushistorian aikana. Delhissä lämpötila on toistuvasti noussut yli 40 asteeseen, mikä on kolme astetta tavanomaista enemmän. Intia kuuluu maihin, joita ilmastonmuutos koettelee erityisen ankarasti, arvioi IPCC.

”Olen täällä kertoakseni teille, presidentti ja Ukrainan kansa: me emme aio antaa periksi.”

YK:n pääsihteeri António Guterres saavuttuaan Kiovaan Moskovasta, UN News, 28.4.

”Olemme vapauden rajalla, ja teidän taistelunne on taistelu kaikkien puolesta.”

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi Kiovassa, CNBC 1.5.

”Ette voi kuvitella, mitä olemme kokeneet – sitä kauhua.”

Mariupolin Azovstalin tehdasalueelta evakuoitu Natalia Usmanova, 37. Reuters 1.5.

Lakko sulki ovia

Useimpien koulujen ja päiväkotien ovet sulkeutuivat tiistaina pääkaupunkiseudulla ja kuudessa muussa kaupungissa. Lakko koskee noin 81 000 palkansaajaa. Opettajien ja lastentarhanopetta­jien lisäksi lakossa on esimerkiksi lastenhoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja kirjastonhoitajia. Lakolla tavoitellaan yleiskorotuksen lisäksi usean vuoden mittaista ohjelmaa, joka nostaisi palkkatasoa.

© Jussi Nukari/Lehtikuva

Työt päättyvät Pyhäjoella

Fennovoima irtisanoi laitostoimittajasopimuksensa Rosatomin tytäryhtiön kanssa. Se tarkoittaa Pyhäjoen ydinvoimalan töiden päättymistä. Fennovoiman perusteli päätöstä toimittajan merkittävillä viivästyksillä. Venäjän valtion omistama Rosatom arvosteli ratkaisua. Rosatom on yhä Fennovoiman osakas. Mahdollisen uuden laitostoimittajan etsintä jäi auki.

© Vesa Moilanen/Lehtikuva

Lehdistönvapaus puntarissa

Suomi on pudonnut kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausvertailussa sijalle viisi. Vuosi sitten Suomi oli sijalla kaksi, ja vuosina 2010–2016 ykkössijalla. Nyt Norja oli vertailussa ensimmäinen. Sen jälkeen tulevat Tanska, Ruotsi ja Viro, joka viime vuonna oli 11. Sijalla 180 on Pohjois-Korea. Venäjä jää vertailussa sijalle 155.

Kaahari vappuhulinassa

33-vuotias espoolaismies ajoi vappuaaton iltana sekä Pohjoisrannassa että Pohjoisesplanadilla merkittävää ylinopeutta ja törmäili lukuisiin autoihin. Kolme ihmistä loukkaantui tilanteessa. Miestä epäillään alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta, niskoittelusta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

© Teemu Salonen/Lehtikuva

Turvaan Azovstalin ahdingosta

Siviilien evakuointi Mariupolin kaupungin Azov­stalin tehdasalueelta keskeytyi, kun Venäjän asevoimat jatkoi alueen moukarointia niin maalta, mereltä kuin ilmasta. Noin sata naista ja lasta saatiin kuljetettua turvaan Punaisen Ristin ja YK:n yhteisoperaatiossa. He olivat viettäneet yli 60 vuorokautta maan alla bunkkerissa, jossa pelastusta odottaa yhä ainakin 200 siviiliä.

© Xinhua / Eyevine / MVPhotos

Aborttioikeus vaakalaudalla

Miljoonat amerikkalaisnaiset voivat menettää lail­lisen aborttioikeuden, käy ilmi Yhdysvaltain korkeimmasta oikeudesta vuodetusta asiakirjasta. Konservatiivisten tuomarien enemmistö on valmis kumoamaan 50 vuotta voimassa olleen Roe vs Wade -päätöksen, joka laillistaa abortin maassa. Asiasta kertoo Politico. Päätös johtaisi aborttikieltoon noin puolessa osavaltioista.