Kylmä, pimeä talvi

Lyhyesti
Teksti
Pipsa Havula

Arviolta 10 miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä. Syynä ovat Venäjän iskut Ukrainan energia­infrastuktruuriin. Ensilumi on satanut maahan ja lämpötilojen on ennustettu laskevan paikoin jopa 20 pakkasasteeseen. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sadat sairaalat ja terveydenhuoltorakennukset Ukrainassa eivät ole toimintakuntoisia, kun polttoainetta, vettä ja sähköä ei ole.


”Qatarin MM-kisat ovat luoneet sisälleni kognitiivisen dissonanssin.”

Pappi ja jalkapallofani Kari Kanala pohti podcastissaan, voiko Qatarin MM-kisoja katsoa. Yle, 24.10.

”En ole koskaan odottanut jalkapallon arvokisoja näin vähän.”

MM-kisoja selostavan Matti Härkösen jalkapallofiilis on kateissa. Seura, 20.11.

”Antakaa poikien pelata. Koska sitä he odottavat.”

Iranin päävalmentaja Carlos Queiroz raivostui, kun joukkuetta häirittiin jalkapalloon liittymättömillä asioilla. Reuters, 21.11.

Kädenlämpöinen kokous

YK:n Egyptissä järjestetyn COP27-ilmastokokouk­sen lopputulos oli monelle pettymys. Kokouksessa tehtiin historiallinen päätös rahastosta, joka auttaa haavoittuvassa asemassa olevia maita selviämään ilmastokatastrofista. Epäselväksi kuitenkin jäi, mitkä maat rahastoon laittavat rahaa. Neuvotteluissa ei saatu aikaan uusia päätöksiä maailman päästöjen vähentämiseksi.

© Mohammed Abed / LK

Kaius Niemi erosi

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi erosi tehtävästään railakkaan illan päätteeksi. Niemi oli aamulla HS:n juhlien jälkeen mennyt Sanomatalon parkkihalliin autolleen, jonka hän kertoi aikoneensa siirtää kadunvarsiparkkiin. Vartijat pysäyttivät Niemen, joka puhalsi törkeä­n rattijuopumuksen lukemat. Häntä on kuvailtu pide­tyksi ja arvostetuksi päätoimittajaksi.

© Markku Ulander /LK

Vahinkoja sattuu

Kasvuyritystapahtuma Slush myönsi miljoonan euron pääomasijoituksen myyntipuhekilpailu­n voittaneelle venäläistaustaiselle Immigram-­palvelulle, mutta mitätöi sen myöhemmin. Syynä oli voitosta noussut kohu. Immigram auttaa ulkomaille pyrkiviä työläisiä maahanmuutto­prosessissa, mikä on tulkittu Venäjä-pakotteiden k­iertämiseksi. Slush pahoitteli tapahtunutta.

Verkkaiset vaalit

Seurakuntavaalien äänestysprosentti oli alustavien tulosten mukaan 12,7. Se laski vuoden 2018 vaaleista, jolloin 14,4 prosenttia kirkkoon kuuluvista kävi äänestämässä. 16–17-vuotiaista ääni­oikeutetuista vaaleissa äänesti tänä vuonna 6,9 prosenttia. Koko maassa ahkerimmin ääniä annettiin Taivalkoskella ja Kinnulassa. Molem­missa äänestysprosentti kohosi 36:een.

© Markku Ulander / LK

Tanssien takaisin

Donald Trump pääsi takaisin Twitteriin. Twitterin ostanut Elon Musk järjesti Trumpin tilin palauttamisesta äänestyksen, johon vastasi yli 15 miljoonaa ihmistä. Heistä 51,8 prosenttia toivoi Trumpin paluuta. Trumpin uusimman, 8.1.2021 julkaistun tviitin alle kertyi heti videoita tanssivasta presidentistä. Donald Trump heivattiin ulos Twitteristä alkuvuodesta 2021 Capitol-mellakan jälkeen.

© AFP / Lehtikuva

Kadonnut kanalintu löytyi

Papua-Uudesta-Guineasta, Fergussonin saarelta on löydetty kanalintu, joka oli länsimaiselta lintu­tieteeltä hukassa 140 vuotta. Tutkijat löysivät black-naped pheasant pigeonin, ”mustaniskaise­n fasaanikyyhkyn”, vuonna 1882, mutta sen jälkee­n sitä ei ole dokumentoitu uudestaan ennen kuin nyt. Paikalliset ovat kyllä nähneet ”auwoksi” kutsu­mansa otuksen silloin tällöin.