Soraääniä Venäjällä

Viikko lyhyesti
Teksti
Pipsa Havula

Ukrainan nopeasti etenevä vastahyökkäys on närkästyttänyt sotaa kannattavia nationalisteja Venäjällä. Soraääniä on kuulunut muun muassa venäläisten sotabloggaajien ulostuloissa, ja osa Moskovan ja Pietarin kunnanvaltuutetuista on vaatinut Vladimir Putinin eroa. Myös Putinin tärkeä liittolainen, Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on kuvaillut Venäjän epäonnistuneen.


”Kuningatar Elisabet oli kallio, jolle moderni Britannia rakennettiin.”

Britannian pääministeri Liz Truss kommentoi kuningattaren kuolemaa. BBC, 8.9.

”Minulle hän oli mahtava anoppi ja ystävä.”

Prinssi Andrew’n ex-puoliso, herttuatar Sarah Ferguson ylisti kuningatar Elisabetia tämän kuoleman jälkeen. IS, 9.9.

”Monet eivät ole koskaan tunteneet maataan ilman häntä.”

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvaili Elisabetin määrittäneen kokonaista aikakautta. STT, 9.9.

Juhlakohulla ei juuri vaikutusta

Sanna Marinin (sd) hallituksen poikkeuksellinen suosio on vain noussut pääministerin juhlinta- kohusta huolimatta, ilmenee Lännen Median kyselystä. Sen mukaan 68 prosenttia suomalaisista on vähintään melko tyytyväisiä hallituksen työhön. SDP:nkin suosio on Ylen kyselyn mukaan pysynyt lähes ennallaan: se laski edellisestä kyselystä 0,9 prosenttiyksikköä.

© Vesa Moilanen / LK

Kiista potilasturvallisuuslaista

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastustaa hallituksen esitystä potilasturvallisuulaista. Se haluaisi rajata lakia koskemaan vain välttämätöntä suojelutyötä. Hoitajat uhkaavat mennä lähiviikkoina lakkoon useilla teho-osastoilla. Uusi laki velvoittaisi riittävän määrän hoitajia töihin, jottei ihmisten henki ja terveys vaarannu. Hallitus haluaa käsitellä kiistellyn lain pikavauhtia.

© Miska Puumala / LK

50 miljoonaa elää orjuudessa

Kansainvälisten järjestöjen IOM:n, ILO:n ja Walk Freen tuoreen raportin mukaan maailmassa jopa 50 miljoonaa ihmistä elää nykyajan orjuudessa, eli on pakkotyössä tai pakkoavioliitossa. Määrä on viime vuosina vain paisunut. Raportin mukaan 28 miljoonasta pakkotyöhön joutuneesta noin 3,3 miljoonaa on lapsia. Heistä yli puolet on kaupallisen seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.

Ruuvi Kiinaan kiristyy

Yhdysvallat aikoo mediatietojen mukaan laajentaa entisestään puolijohteiden vientirajoituksia Kiinaan. Puolijohteita tarvitaan tekoälyn kehittämiseen ja sirutuotantoon. Yhdysvaltain kauppa- ministeriön mukaan maa haluaa estää Kiinaa käyttämästä yhdysvaltalaista teknologiaa esimerkiksi sotilasvoimiensa modernisointiin tai ihmisoikeusloukkausten toteuttamiseen.

© Andrii Tatarynov / Alamy / Alamy / MVPhotos

Uhkia kyberympäristössä

Kyberympäristön uhkataso on noussut, arvioi Kyberturvallisuuskeskus. Kyberhyökkäyksiä on hiljaisen kevään jälkeen nähty Suomessa yhä enemmän. Kesällä esimerkiksi Wärtsilä ja STT-Lehtikuva joutuivat kiristyshaittaohjelmien uhreiksi. Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan Venäjä pyrkii ”erittäin todennäköisesti” tekemään laitonta kybervakoilua tulevana talvena.

© Emmi Korhonen / LK

Raha eroamisen esteenä

Suomalaisista 30 prosenttia arvioi, ettei voisi taloudellisten syiden takia erota puolisostaan. Asia käy ilmi Danske Bankin teettämästä tutkimuksesta. Ero voi aiheuttaa kustannuksia esimerkiksi päällekkäisten asumiskulujen takia. Kyselyn mukaan lähes joka kolmas suomalaisnainen kokee olevansa puolisoaan taloudellisesti heikommassa asemassa. Kyselyyn vastasi 1 512 ihmistä.