Ei saa puhua Navalnyista

Viikko lyhyesti
Teksti
Jukka Heinonen

Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi yli sata lakia, jotka tukahduttavat venäläisten vapauksia. Esimerkiksi ääritoimintaan viittaavien tunnusten julkinen esitteleminen voi johtaa neljän vuoden vankeuteen. Venäjä on määritellyt oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastaisen säätiön ääriliikkeeksi, joten häneen viittaavat symbolit voivat nyt tuoda vankilatuomion.


”Hallitus ei ole keskustellut [kauppaan] puuttumisesta eikä se myöskään aio puuttua siihen.”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Fortumin Uniper-kaupoista, Reuters 10.10.2017.

”Tähän kauppaan ei liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.”

Pääministeri Juha Sipilä Fortumin Uniper-kaupoista, MTV 14.10.2017.

”Viiden vuoden jälkeen on helppo hakea virheitä siitä ratkaisusta.”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Fortumin Uniper-kaupoista, Yle 14.7.2022.

Kädet savessa voittoon

Kalle Rovanperä, 21, karkasi lähes ylivoimaiseen johtoon rallin MM-sarjassa voittamalla Viron osakilpailun. Kuljettaja herätti maailmalla ällistystä myös varikolla kuvatulla videolla, jossa hän sääti itse autonsa jousitusta ja vaihtoi renkaita erikoiskokeiden välillä. Rovanperä on voittanut tänä vuonna yhteensä viisi osakilpailua. Seuraavan kerran hän ajaa kilpaa Jyväskylässä elokuussa.

© Hannu Rainamo / lk

70 vuotta täyttäneet piikille

THL ilmoitti suosittavansa kunnille, että ne ryhtyisivät jakamaan neljänsiä koronarokotteita 70–79-vuotiaille jo heinäkuussa. Aiemman lin­jauksen mukaan alle 80-vuotiaille piti antaa toisia tehosteannoksia vasta elokuun puolivälistä alkaen. Jätevesitutkimusten perusteella korona- epidemia on kiihtynyt Suomessa kesäkuun alusta lukien.

© Emmi Korhonen / lk

Lapsuudenystävä hyllylle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pidätti valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan ja tiedustelupalvelun johtajan Ivan Bakanovin viroistaan, koska yli 60 heidän alaisensa epäillään loikanneen Venäjän miehityshallintoihin. Bakanov on presidentin lapsuudenystävä. Hän johti aiemmin Zelenskyin tuotantoyhtiötä, joka tunnetaan Kansan palvelija -sarjasta.

Mitalitason suorituksia

Yleisurheilun MM-kisoissa Yhdysvaltain Eugenessa Wilma Murto oli seipäässä kuudes ja Silja Kosonen moukarissa seitsemäs. Kumpikin oli lajinsa eurooppalaisista osallistujista kolmanneksi paras. Kristiina Mäkelä jäi kolmiloikassa yhdeksänneksi, mutta oli maanosansa toiseksi kovin. Elokuussa alkavissa Münchenin EM-kisoissa nähtäneen siis suomalaisia mitalisteja.

© Vesa Moilanen / lk

Historian kuumin päivä

Britanniassa koettiin tiistaina mittaushistorian kuumin päivä, kun lämpötila ylitti 40 astetta. Maan edellinen helle-ennätys, 38,7 astetta, mitattiin heinäkuussa 2019. Britannia on edellä- kävijä sään mittaamisessa. Vuodesta 1659 alkava aikasarja Keski-Englannin lämpötiloista on maailman vanhin yhtäjaksoisesti yllä pidetty säätilasto.

© Cesar Manso / afp / lk

Ei uutta pääomitusta

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) ilmoitti Suomen tavoitteeksi, että energiakonserni Fortum ei enää pääomita tytäryhtiötään Uniperia. Hänen mukaansa neuvottelut kriisiin ajautuneen saksalaisyhtiön kohtalosta ovat nyt herkässä vaiheessa. Suomen valtio omistaa enemmistön Fortumista, joka vuorostaan omistaa 78 prosenttia Uniperista.