EU-ovi on auki Ukrainalle

Ukrainaan yllätysvierailun tehneet Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Mario Draghi ilmaisivat Ukrainan EU-jäsenyystoiveelle täyden tukensa. Johtajat matkustivat Puolasta Kiovaan turvallisuussyistä yöjunalla keskustelemaan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Myös EU:n komissio puoltaa Ukrainan ehdokkuutta.


”Ukraina kestää. Sen täytyy pystyä voittamaan.”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vierailullaan Ukrainassa, Twitter 16.6.

”Kaupungin brutaali tuho on muistomerkki – tämän sodan on loputtava.”

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vierailtuaan Irpinissä ja Butšassa, Twitter 16.6.

”Venäjä ei ole putipuhdas. Venäjä on mitä on, emmekä häpeä näyttää mitä olemme.”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, BBC 17.6.

Navalnyin siirto huolestuttaa

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on viestittänyt Telegram-kanavallaan, että hänet on siirretty Melohovon rangaistussiirtolaan. Siirtola sijaitsee noin 250 kilometrin päässä Moskovasta itään. Venäläismedia on raportoinut vankien kaltoinkohtelusta ja kuolemantapauksista Melohovossa. Navalnyin tukijat ovat ilmaisseet huolensa oppositio­johtajan turvallisuudesta.

© Pavel Golovkin / AP / LK

Prismasta tuli Perekrestok

SOK myy kaikki 15 Pietarissa sijaitsevaa Prisma-myymäläänsä sekä valmisruokalaitoksen venäläiselle X5 Groupille. Ostaja on Venäjän suurin ruokakauppaketju. SOK tuomitsi maaliskuun alussa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja ilmoitti vetäytyvänsä maasta. Kaikki myymälät suljettiin. Uusi omistaja kertoo avaavansa myymälät heinäkuun puoliväliin mennessä Perekrestok-nimisinä.

© Maksim Konstantinov / Russian Look / MVPhotos

Veronkevennyksiä väläytellään

Hallitus pohtii veronkevennyksiä syksyn budjettiriihessä. Näin vastasi pääministeri Sanna Marin (sd) eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomusedustaja kysyi, onko hallitus valmis tukemaan kansalaisten ostovoimaa veroja laskemalla. Mahdollisen kevennyksen Marin suuntaisi pieni- ja keskituloisille. Kokoomus haluaisi miljardin euron veronalennuksen heti ja jaettavaksi kaikille.

Fed nosti tuntuvasti korkoa

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nostaa ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksiköllä. Toimella Fed pyrkii saamaan kiihtyvää inflaatiota kuriin. Nosto on poikkeuksellisen suuri: edellinen yhtä iso kertakorotus tehtiin 1994. Samalla pankki laski ennustettaan Yhdysvaltain talouskasvusta. Myös Euroopan keskuspankki on ilmoittanut aloittavansa ohjauskorkojen nostot heinäkuussa.

© Timothy A. Clary / AFP / LK

Helsingin talous on vahva

Helsingin kaupungin tulos oli viime vuonna reilusti voitollinen. Kaupungin verotulot kasvoivat 7,4 prosentilla, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaupungin tilinpäätös oli 349,6 miljoonaa euroa plussalla. Helsinki sai viime vuonna valtiolta 175,4 miljoonaa euroa tukea koronakulujen kattamiseksi. Lainaa kaupungilla on 1 386 euroa asukasta kohden.

Jättimäinen metaanilähde löytyi

Kanadalainen satelliittiyhtiö on tunnistanut valtavan metaanipäästölähteen Etelä-Siperiassa. Tammikuussa tehdyn satelliittihavainnon mukaan Raspadskajan hiilikaivokselta Kemerovon alueella pääsee ilmakehään lähes 90 tonnia metaania tunnissa. Metaanin määrä ilmakehässä on kasvanut viime vuosina ennätysvauhtia. Yksi syy voi olla ikiroudan sulaminen.

© Raspadskaya