3 400 hoitajan vaje

Viikko lyhyesti
Teksti
Pipsa Havula

THL:n seurannan mukaan vanhusten ympäri­vuorokautiseen hoitoon tarvitaan 3 400 hoitajaa lisää, jotta lakisääteiseen hoitajamitoitukseen yllettäisiin huhtikuussa. Mitoituksen pitäisi silloin olla vähintään 0,7 työntekijää asukasta kohden, mutta THL:n mukaan sen saavuttamiseen tarvitaan lisäaikaa. Rekrytointi on vaikeaa, koska koulutettua henkilöstöä ei ole saatavilla.


”Poliittisen päättäjän pitää herätä Ruususen unesta.”

Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa, jossa kerrottiin uusista hoitajalakoista. Yle, 29.8.

”Ilmoittamamme kolme laillista lakkoa eivät uhkaa suomalaisten henkeä ja terveyttä.”

Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi teho-osastojen lakkouhasta. HS, 25.8.

”On ilmiselvää, että ihmisiä voi jopa kuolla.”

Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö mahdollisen hoitajalakon vaikutuksista. HS, 25.8.

Odotettu vastahyökkäys

Ukraina on kertonut aloittaneensa kauan odotetun vastahyökkäyksen Venäjän joukkoja vastaan Etelä-Ukrainassa. Paikallisviranomaisten mukaan tavoitteena on vallata takaisin Venäjän miehittämiä alueita, kuten 280 000 asukkaan Hersonin kaupunki, jonka Venäjän joukot valtasivat 3. maaliskuuta. ”Menkää kotiin”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti venäläissotilaita.

© UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER / Reuters / MVPhotos

Ydinvoimalaa tutkimaan

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asiantuntijat matkustavat Ukrainaan tutkimaan Euroopan suurimman ydinvoimalan tilannetta, jotta katastrofilta vältyttäisiin. Zaporižžjan ydinvoimala-alue on Venäjän miehittämä, mutta laitos tuottaa sähköä ukrainalaisten työntekijöiden valvonnassa. Maat ovat syyttäneet toisiaan pommituksista voimalan ympärillä.

© DEAN CALMA / AFP / MVPhotos

Luottamus on mennyt

Kuluttajien luottamus Suomen talouden kehitykseen on pohjalukemissa. Tilastokeskuksen mukaan elokuussa vain 11 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. 59 prosenttia uskoi sen huononevan. Peräti 81 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen talous on nyt heikompi kuin vuosi sitten. Tulos oli likimain ankein koko mittaushistoriassa 1995–2022.

Lumi ei ole raskaana

Ähtärin eläintarhan Lumi-panda, eli Jin Baobao, ei toiveista huolimatta ole raskaana. Pandatalo on ollut elokuun alusta suljettuna vierailta, jotta mahdollinen raskaus olisi sujunut rauhallisesti. Nyt se avataan taas. Eläintarhan tiedotteen mukaan pandojen raskaus selviää vasta muutama viikko ennen synnytystä. Pandan pennun oli haaveiltu pelastavan eläintarhan talousvaikeuksilta.

© Roni Rekomaa / LK

Hätätoimia sähkömarkkinoille

EU suunnittelee hätätoimia energian hinnan nousun hillitsemiseksi ja sähkömarkkinoiden uudistamiseksi. Sähkön hinta halutaan irrottaa kaasun hinnasta, johon venäläisen maakaasun toimitus­katkot heijastuvat. ”Emme voi antaa Putinin mää­ritellä sähkön hintaa Euroopassa päivittäin”, Itävallan liittokansleri Karl Nehammer totesi alkuviikosta.

Heimonsa viimeinen

Brasiliassa Amazonilla Tanarun alueella asuneen alkuperäisheimon viimeinen jäsen on kuollut. Eristyksissä eläneen, maailman yksinäisimmäksi kutsutun miehen ruumis löydettiin värikkäillä höyhenillä ympäröitynä riippumatosta. Hän oli noin 60-vuotias. Miehen tai heimon nimeä ei tiedetä. Epäilyjen mukaan maanviljelijät olivat myrkyttäneet valtaosan heimojäsenistä 1970-luvulla.

© Funai