Englannin odotus päättyi

Englanti voitti jalkapallon EM-turnauksen. L­oppuottelussa se kaatoi Saksan lukemin 2–1. Voittomaalin viimeisteli jatkoajalla Chloe Kelly. Ottelua seurasi Wembley-stadionilla miesten ja naisten EM-kisojen ennätysyleisö, 87 192 katsojaa. Suomi jäi turnauksessa alkulohkoon. Englannin edelline­n arvoturnausvoitto oli vuodelta 1966, jolloin miehet voittivat MM-turnauksen.


”Jos puhemies Pelosi vierailee Taiwanissa, se rikkoo yhden Kiinan periaatetta.”

Kiinan puolustusministeriön tiedottaja Tan Kefei, Kiinan puolustusministeriön verkkosivu, 26.7.

”On tärkeää osoittaa tukea Taiwanille.”

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi mahdollisesta Taiwanin vierailustaan heinäkuussa. BBC, 2.8.

”Jos Kiina yrittää lisätä jännitteitä, se on täysin Pekingin syytä.”

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, Reuters, 2.8.

Tasa-arvoa edistettiin

Perhevapaauudistus tuli voimaan. Sen yhtenä tarkoituksena on kannustaa perheitä jakamaan vanhempainvapaita tasaisemmin, minkä odotetaan parantavan naisten asemaa työelämäss­ä. Uudessa laissa ei erotella lapsen isää ja äitiä, vaan se on sukupuolineutraali. Vanhempainrahapäivien kiintiöstä osan voi luovuttaa esimerkiksi toiselle vanhemmalle tai muulle huoltajalle.

© Antti Aimo-Koivisto / LK

Poliittinen takalukko Irakissa

Mielenosoittajat tunkeutuivat toistamiseen Irakin parlamenttirakennukseen, joka sijaitsee pää­kaupunki Bagdadin ”vihreällä vyöhykkeellä”. Shiia­laisen uskonoppineen Muqtada al-Sadrin kannattajat vastustavat Iran-mielisen ehdokkaan Mohammed al-Sudanin nimittämistä pääministeriehdokkaaksi. Irak on ollut ilman hallitusta loka­kuun parlamenttivaaleista lähtien.

© Sabah Arar / AFP / LK

Fed nosti jälleen ohjauskorkoa

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti ohjaus­korkoa 0,75 prosenttiyksiköllä, koska inflaatio on j­atkunut voimakkaana. Kyseessä oli jo vuoden neljäs ohjauskoron nosto. Keskuspankin odotetaan nostavan korkoa vielä lisää. Fedin tavoitteena on laskea inflaatio kahden prosentin paikkeille. Koronnostot hidastavat talouskasvua ja saattavat johtaa Yhdysvallat taantumaan.

Paavi saattaa vetäytyä

Paavi Franciscus, 85, saattaa luopua tehtävästään terveysongelmien takia. Hän kertoi asiasta Kanadan-matkallaan. Paavi on kärsinyt kuukausie­n ajan polvivaivoista. Hänen edeltäjänsä Paav­i Bene­dictus XVI jätti tehtävänsä terveyssyistä vuonna 2013. Paavi Franciscus pyysi Kanadassa anteeksi alkuperäisasukkailta, joita oli yritetty sulauttaa kantaväestöön kirkon kouluissa.

© Vincenzo Pinto / AFP / LK

Vankilaiskussa kuoli kymmeniä

Kymmeniä ukrainalaisia sotavankeja kuoli iskussa vankilaan, joka sijaitsee Venäjän valtaamalla alueel­la Donetskissa. Venäjä väitti, että ukraina­laisjoukot ampuivat vankilaa Himars-raketinheittimellä. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan iskua ei tehty Himarseilla. Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä räjäytti vankilan peitelläkseen vankien kidutusta ja murhia.

© AFP / Lehtikuva

Terroristijohtaja surmattiin

Yhdysvallat on tappanut terroristijärjestö al-Qaida­n johtajan Ayman al-Zawahirin lennokki-iskussa. Operaatio tehtiin Afganistanin pää­kaupungissa Kabulissa, jossa johtaja oli perheineen. Al-Zawahiri nousi al-Qaidan johtoon, kun Yhdysvallat oli tappanut Osama bin Ladenin. Al-Zawa­hiri oli suunnittelemassa syyskuun 11. päivän terrori-­iskuja Yhdysvaltoihin.