Uutiskuvakooste: Pohjois-Korea siirtyi uhittelusta toimintaan

Etelä-Korea
Teksti
Netta Vuorinen
Etelä-Korea
Eteläkorealaisen kylän asukkaat katselevat Yeonpyeongin saarelta nouseva savua. Kuva AP / Lehtikuva.

Pohjois-Korea ampui tykistöllä kohti Etelä-Korean Yeonpyeongin saarta tiistaiaamuna paikallista aikaa. Etelä ei viivytellyt, vaan vastasi välittömästi tuleen. Tulitus kesti vajaan tunnin. Saarelle on toimitettu ainakin yksi F-16-hävittäjä iskujen jatkumisen varalta.

Etelä-Korean puolustusviranomaisten mukaan kaksi sotilasta on saanut surmansa ja kolmetoista on loukkaantunut. Lisäksi hyökkäyksessä loukkaantui neljä siviiliä.

Kuvat savuavasta saaresta ovat levinneet ympäri maailman muutamassa tunnissa. Vielä ei ole selvää, kuinka suuria aineellisia vahinkoja tulitaistelu on aiheuttanut. Ainakin useampia asuinrakennuksia syttyi tuleen.

Etelä-Korean armeija on hälytystilassa. Saarella on siviiliasutuksen lisäksi suuri armeijan varuskunta. Yeonpyeongin 1 300 asukkaasta osa on paennut mantereelle.

Etelä-Korean hallitus on kutsunut turvallisuudesta vastaavat ministerit hätäkokoukseen. Pohjois-Korean isku on tuomittu voimakkaasti kansainvälisellä tasolla.

Etelä-Korea
Kuva AP / Lehtikuva.

Yhteenotto on vakavin sitten Korean sodan. Maiden välillä on ollut erilaisia selkkauksia säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta tällä kertaa Pohjois-Korean toimet eivät jääneet pelkäksi uhkailuksi. Yeonpyeongin saarelle osui ainakin 200 ammusta, kertoo CNN. Etelä-Korea vastasi tykistötulella 80 laukauksen verran.

Yeonpyeongin saari sijaitsee Koreoiden rajan tuntumassa, ja sen lähistöllä on taisteltu aikaisemmin, muun muassa vuosina 1999 ja 2002. Nyt hyökkäys kohdistui ensi kertaa suoraan maalle – aikaisemmin tulitaistelut on käyty merellä. Viimeksi maaliskuussa kinasteltiin siitä, upottiko Pohjois-Korea torpedollaan etelän partioaluksen lähellä maiden rajaa.

Aamuinen hyökkäys tapahtui, kun Etelä-Korean joukot pitivät tavanomaisia harjoituksiaan merellä Yeonpyeongin lähistöllä. Pohjois-Korea on ollut varsin tyytymätön harjoitusten pitoon.

Vain muutama päivä aikaisemmin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lähetti suurlähettiläs Stephen Bosworthin Aasiaan. Äkkilähtö johtui tiedosta, jonka mukaan amerikkalaistiedemiehelle olisi esitelty Pohjois-Koreassa salaista uraanin rikastuslaitosta.

Etelä-Korea
Osa Yeonpyeongin saaren asukkaista pakeni mantereelle. Kuva Ha Sa-hun / AP / Lehtikuva.


Pohjois-Korean toimet vuonna 2010

  • Maaliskuu: Etelä-Korean sotalaiva uppoaa ja 46 sotilasta saa surmansa.
  • Toukokuu: Onnettomuutta tutkinut paneeli julistaa Pohjois-Korean upottaneen aluksen – Pjongjang kiistää syytökset.
  • Heinä-syyskuu: Etelä-Korea ja Yhdysvallat järjestävät yhteiset sotaharjoitukset. Syyskuun lopussa Pohjois-Korea järjestää harvinaisen puoluekokouksen, jonka viittaa vallanvaihdoksen lähestymiseen isältä pojalle.
  • Lokakuu: Maiden rajalla lyhyt tulitaistelu
  • 12. marraskuuta: Pohjois-Korea esittelee yhdysvaltalaiselle tiedemiehelle uutta uraanin rikastuslaitosta.

Lähteet: CNN, Reuters, BBC News