Päivän kuva: Upottiko tämä torpedo Etelä-Korean sotalaivan?

Etelä-Korea
Teksti
Netta Vuorinen
YK:n turvallisuusneuvosto tutkimassa torpedoa, jonka väitetään upottaneen eteläkorealaisen sota-aluksen maaliskuun alussa. Kuva Kim Jae-Hwan / AP / Lehtikuva

YK:n edustajat tutkailivat tänään hartaasti kuvassa näkyvää, hajonnutta torpedoa Etelä-Korean puolustusministeriössä. Torpedonkappaletta pidetään todisteena siitä, että Pohjois-Korean sukellusvene upotti naapurinsa sota-aluksen Keltaisellamerellä maaliskuussa ja rikkoi näin maidenvälistä aselepoa. Aluksen uppoamisessa sai surmansa 46 sotilasta.

Aluksen uppoamisesta asti maat ovat kiistelleet entistä rivakammin siitä, kuka on tehnyt mitäkin ja millaisin taka-ajatuksin. Etelä-Korea julkisti tiedon torpedon löytymisestä viime viikolla, Pohjois-Korea on pontevasti kieltänyt osallisuutensa asiaan. Todistuskappaletta tutkinut kansainvälinen tiimi totesi tuolloin, että torpedo oli laukaistu pohjoiskorealaisesta sukellusveneestä.

YK:n pääsihteeri, eteläkorealainen Ban Ki-moon kuvasi todistusaineistoa maanantaina hämmentäväksi ja huolestuttavaksi. Hän odottaa YK:n turvallisuusneuvoston ryhtyvän toimenpiteisiin, jotka vastaavat tilanteen vakavuutta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton pisti lusikkansa soppaan tänään ilmoittamalla, että Kiinan tulisi tukea muita valtioita, jotka tuomitsevat Pohjois-Korean toimet etelänaapuriaan vastaan. Tähän mennessä Kiina on pysynyt neutraalilla linjalla.

Vaikka Kiinan houkuttelu yhteistyöhön YK:n kanssa ei ole juuri edennyt, ulkoministeri Clintonin mukaan keskustelu on ollut ”tuotteliasta ja yksityiskohtaista”. Kiinan erikoislähettiläs Dai Bingguosta ei ole kuitenkaan tähän mennessä saatu irti kovinkaan merkittävää lausuntoa:

”Toivon, että asianosaiset selvittäisivät ongelman rauhallisesti ja välttäisivät jännitteiden lisääntymistä.”

Lähde AP