Pohjois-Korea uhkaa etelänaapuria ja Yhdysvaltoja ydinaseilla - syynä yhteiset sotaharjoitukset

Etelä-Korea
Teksti
Netta Vuorinen
Pohjois-Koreaa ei miellytä ajatus etelänaapurin ja Yhdysvaltain yhteisistä sulkeisharjoituksista Kuva Ahn Young-joon / AP / Lehtikuva

”Jos Yhdysvaltain imperialistit ja Etelä-Korean sodanlietsojat aloittavat yhteiset sotaharjoitukset meidän lukuisista varoituksistamme huolimatta, Pohjois-Korea vastaa voimakkaalla sotilaallisella vastarinnalla ja tarvittaessa ydinpelotteella”, kuuluvat Pohjois-Korean sotavoimien terveiset etelänaapuriin ja Yhdysvaltoihin.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat järjestäneet yhteisiä harjoituksia jo useamman vuoden ajan ilman sen kummempia selkkauksia. Pohjois-Korea taas on kritisoinut harjoituksia vuosikaudet, koska maan mielestä kyseessä on vain alkusoitto Pohjois-Korean valloittamiselle ja ydinsodalle.

Pohjoista eivät ole rauhoittaneet toisen osapuolen vakuutukset siitä, että harjoitukset keskittyvät puolustusstrategioihin, ei hyökkäämiseen. Tänä vuonna harjoitukset on tarkoitus järjestää 8.-18. maaliskuuta.

Pohjois-Korea siirtyi uhkailuihin siinä vaiheessa, kun maan Yhdysvaltain suurlähettiläs Stephen Bosworth yritti aloittaa uudestaan keskustelut Pohjois-Korean ydinasetavoitteiden hillitsemiseksi. Keskusteluissa ovat olleet mukana Etelä-Korea, Japani, Venäjä ja Kiina, mutta Pohjois-Korea on boikotoinut kokouksia vuodesta 2008 saakka.

Yhdysvaltojen linja on kuitenkin pysynyt tiukkana Pohjois-Korean suhteen. Maan on turha toivoa apua tai parempia kansainvälisiä suhteita ennen kuin ydinaseet riisutaan.

Stephen Bosworth matkustaa Japaniin tänään. Vielä on kuitenkin epäselvää, astuuko Pohjois-Korea vieläkään neuvottelupöydän ääreen.

Lähde Reuters