Suhtautuvatko suomalaiset saunomiseen liian kevytmielisesti? Saksalaiset tarvitsevat löylydramaturgiaa ja sääntöjä

kulttuurierot
Teksti
Liisa Niveri
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Saunamestari Sven Höltke valmistautuu löylyjen heittoon sekoittamalla sopivan tuoksun. Kuva Liisa Niveri.

Lauteilla myhäillään tyytyväisinä, kun saunaan astuu nuori mies. Hän on Holthusen kylpylän saunamestari Sven Höltke, 32, ja vastuussa löylynheitosta. Ollaan suomalaisessa saunassa Hampurissa.

Naiset ja miehet istuvat vaatteitta rennosti vierekkäin. Sekasauna ei ole poikkeus Saksassa. Kaikki kököttävät alalauteilla. Yksi meditoi risti-istunnassa. Saunamestari laittaa varovasti vettä kiukaalle. Sitten hän kieputtaa pyyhettä saunojien päiden yläpuolella villisti kuin poppamies. Ilmaan leviää sitruunaruohon tuoksu.

“Löylyjen heitto on tärkeä rituaali. Se tapahtuu kerran tunnissa eikä kestä kauan. Kolme kieputusta ja kolme kertaa löylyä, yhteensä viisi litraa nestettä”, kertoo Höltke.

Saunamestarin tehtävä on tarjota ainutlaatuinen elämys asiakkaalle. Puhutaan löylyjen juhlistamisesta. Löylyä ei saa heittää kuka tahansa, vaan siitä vastaa saunamestari. Heitä on Saksassa yli 7000. Saunaseura Deutscher Sauna-Bund järjestää seminaareja pyyhkeen kieputtamistekniikassa. Siellä opitaan myös kaikki tarpeellinen eteerisistä öljyistä. Tuoksuaineille on kova kysyntä Saksassa. Siinä missä suomalaiselle kelpaa löylyämpäriin pelkkä vesi, kaipaa saksalainen vaihtelua.

“Kuumille kiville heitetään mentolia, minttua, sitruunaruohoa, eukalyptysta ja kuusenneulaisia. Minun suosikkini on eukalyptys”, Höltke kertoo silmät innosta välkkyen.

“Nokkelat tarkistavat netistä, mikä aine milloinkin on vuorossa. Aamu- ja iltakymmeneltä on yllätyslöylyt. Toiveitakin saa esittää”, Höltke virnistää.

Löylyistä tehdään dramaturgiaa. On kaunes- ja appelsiinilöylyjä. Hedelmäpaloja ei suinkaan heitetä kiukaalle, vaan jaetaan virkistykseksi saunojille. Saunamestarin rooli on tärkeä. Joskus he jopa tanssivat, lausuvat runoja ja kertovat satuja.

Saunasäännöt ovat hyvin tärkeitä Saksassa. Kylteissä lukee “Löylyt käynnissä – ei saa häiritä” tai “Ei saa hikoilla lauteilla”. Liika hiki herättääkin yleistä pahennusta saksalaisissa saunojissa.

“En pidä siitä, että paksut miehet istuvat pienen pyyhkeen päällä ja hiki valuu penkille”, kertoo Claudia Settele.

“Ei riitä että tekstiiliä on pepun alla, sitä pitää olla myös jalkojen alla. Pyyhkeeni oli liian pieni ja sain saunamestarilta porttikiellon”, kertoo Eino Jutila Hampurista.

“Kerran yksi tuttuni erehtyi heittämään löylyä omin neuvoin. Jopas saksalainen vierustoveri ärähti vihaisesti: Onkos tämä muka sinun saunasi. Paras sauna Saksassa on Hampurin Merimieskirkolla”, hän kehuu.

Saunalla on statussymboli Saksassa. Maasta löytyy 23 miljoonaa säännöllistä saunojaa ja 1,7 miljoonaa yksityistä saunaa. Kysyntä kasvaa. Markkinat ovat valtavat. Saunan terveysvaikutukset, kuten stressin lievitys, ovat oleellisia elementtejä markkinoinnissa, kertoo Jürgen Röhrs saunafirma Finnjarkista.

“Suomalainen istuu saunassa niin kauan kun hyvältä tuntuu, saksalainen tarvitsee siihen kellon. Muuten hän ei ole tyytyväinen. 15 minuuttia on yleinen kehotus. Jos hän vahingossa saunoo pitempään, hän jo heti huolestuu terveydestään”, Röhrs naurahtaa.

Saunalla on pyhä maine Saksassa. Suomalainen rakentaa vaikka parvekkeelle itse saunan, mutta saksalaiset ajattelevat, että vain erikoisasiantuntijat osaavat rakentaa sen. Suomalaiset eivät siis hoksanneet markkinoida valmiita saunapaketteja saksalaiseen makuun.

“He olettivat saksalaisten toimivan samoin kuin he”, korostaa Röhrs. Niinpä suomalaisilta saunan valmistajilta livahtivat Saksan saunamarkkinat ohi, hän toteaa.

Myös ergonomia on saksalaiselle tärkeää. Suomessa kiukaan säätönappula on alhaalla. Saksassa taas ylhäällä seinässä. Saksalainen ei kumarru kiukaan edessä.

Röhrs tietää mistä puhuu. Hän on rakentanut saunoja jo vuodesta 1962. Entinen liitokansleri Helmut Schmidt, musiikkitalo Elbphilharmonie sekä hotelli Vier Jahreszeiten ovat rakennuttaneet hänellä modernit saunansa.

Ulkomaisia markkinoita Röhrs ei kuitenkaan ole vielä onnistunut valloittamaan, sillä sauna yhdistetään Suomeen yhtä vahvasti kuin auto Saksaan ja viski Skotlantiin. Saksalainen sauna ei sano ihmisille mitään, toteaa Röhrs.