SK Kairossa: Tilanne yhä jännittynyt, armeija puuttui peliin - puhelinraportti paikalta

Egypti
Teksti
Netta Vuorinen
Mubarakia vastustavat mielenosoittajat Tahririn aukion lähistöllä  3. helmikuuta. Kuva Miguel Medina / AFP / Lehtikuva.

Egyptin armeija pyrki tänään erottamaan presidentti Hosni Mubarakin kannattajat ja vastustajat toisistaan saadakseen eilen alkaneet väkivaltaisuudet loppumaan. SK:n toimittaja Silja Lanas Cavada on yhä Kairossa seuraamassa tilannetta. Kuuntele äänitetty raportti Kairosta.

(Jos äänen kanssa on ongelmia, lataa tiedosto tästä. Haastattelu Susan Heikkinen, editointi Petri Kaipiainen.)

Sotilaiden saattamat tankit vyöryivät ryhmien väliin Tahririn aukiolla Kairossa lähes vuorokausi sen jälkeen, kun verrattain rauhallinen mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi rähinäksi. Ennen armeijan väliintuloa erimieliset kansalaiset olivat ehtineet ottaa yhteen aseinaan kivet, kepit ja polttopullot.

Presidentin syrjäyttämistä vaativat mielenosoittajat ovat syyttäneet Mubarakin hallintoa eilisistä väkivaltaisuuksista. Moni uskoo, että osa väkivaltaiseksi ryhtyneistä Mubarakin kannattajista oli joko siviiliasuisia poliiseja tai rahasta rähinöiviä roistoja, joiden tarkoituksena oli hajottaa yhdeksän päivää kestänyt mielenosoitus. Jotkut mielenosoittajista esittelivät poliisivoimien henkilökortteja, joiden väittivät takavarikoidun hyökkääjiltä.

Mubarakin hallintoa vastustavat mielenosoittajat ovat vannoneet kiihdyttävänsä protestejaan pakottaakseen presidentiin astumaan sivuun perjantaihin mennessä.

Egyptin armeija on pyrkinyt työntämään Mubarakin kannattajia pois Tahririn aukiolle linnoittautuneiden vastustajien läheisyydestä.

Televisiokanava Al Jazeeran reaaliajassa päivittyvässä blogissa kerrotaan, että silminnäkijöiden mukaan polttopulloilla varustautuneet Mubarakin kannattajat valmistelevat vastaiskua. Noin viidenkymmenen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen iltapäivän aikana Tahririn aukion lähistöllä.

Aiheesta lisää

Päivän kuvat: Kairossa leimahti mellakka – Mubarakilla on yhä puolustajia (Suomenkuvalehti.fi 2.2.2011)
SK Kairossa: Jopa miljoonan ihmisen mielenosoitus – puhelinraportti paikalta
(Suomenkuvalehti.fi 1.2.2011)
SK Kairossa: Väkeä kaduilla entistä enemmän, paine kasvaa – kuuntele raportti paikalta
(Suomenkuvalehti.fi 31.1.2011)