Päivän kuvat: Kairossa leimahti mellakka - Mubarakilla on yhä puolustajia

Egypti
Teksti
Netta Vuorinen
Kairo
Presidentti Mubarakin kannattajat ja vastustajat kahakoivat Tahririn aukiolla Kairossa. Kuva Hannibal Hanschke / DPA / MVPhotos.


Mielenosoitukset ovat kärjistyneet väkivaltaiseksi yhteenotoksi presidentti Hosni Mubarakia vastustavien ja kannattavien välillä Tahririn aukiolla Kairossa. Uutiskanava Al Jazeeran mukaan kahakoissa on loukkaantunut ainakin sata ihmistä.

Suomen Kuvalehden toimittaja Silja Lanas Cavada oli Tahririn aukiolla, kun kireä tunnelma muuttui vaaralliseksi mellakaksi.

Mubarakin kannattajia alkoi ilmaantua suurina joukkoina kadulle eilen presidentin ilmoitettua, ettei aio asettua tulevissa lokakuisissa vaaleissa ehdolle. Tieto ei ilahduttanut Mubarakin vastustajia, jotka haluavat presidentin pois vallasta välittömästi.

Asetelma on nyt muuttunut: presidentin kannattajat pelästyivät mahdollisuutta, että Mubarak lähtee ja ovat lähteneet kaduille puolustamaan tätä. Lanas Cavada lähti joitakin tunteja sitten Tahrihin aukiolle muutaman Mubarakin kannattajan kanssa.

Kahakka ei ollut yllätys. Lanas Cavadan mukaan Mubarakin kannattajat olivat selkeästi vastustajia aggressiivisempia ja kovaäänisempiä.

”En tiedä aivan tarkkaan, mitä tapahtui. Muutama mies lähti yhtäkkiä juoksemaan väkijoukon sekaan ja aiheuttivat paniikkia”, Lanas Cavada kertoo.

”Uskon heidän olleen sellaisia ihmisiä, jotka uskovat, että nyt on sota ja ovat siksi tulleet paikalle melskaamaan.”

Egypti
Mubarakin kannattajia Tahririn aukiolla 2. helmikuuta 2011. Kuva Silja Lanas Cavada.

Pian aukiolla oli täysi kaaos. Lanas Cavada pääsi paikalta pois tuurilla ja erään paikallisen avulla.

”Eräs kollegani soitti juuri, ettei pääse aukiolta pois. Itse sain apua eräältä paikalliselta, joka veti minut pois ihmismassojen keskeltä ja vei minut hotellille sivukujia pitkin.”

Tilanne Tahririn aukiolla on nyt sekava ja kriittinen. Ihmiset huutavat ja heittelevät kiviä. Jotkut Mubarakin kannattajista ratsastivat hevosilla ja kameleilla väkijoukkoa päin.

Silja Lanas Cavada sanoo Mubarakin vastustajien käyttäytyneen tähän mennessä verrattain rauhallisesti – osittain siksi, ettei väkijoukkoon ole juuri uskaltautunut presidentin kannattajia. Nyt sankoin joukoin liikkeelle lähteneiden kannattajien käytös on sen sijaan ollut fanaattista.

”Otin aukiolla kuvia, kun eräs niqabiin pukeutunut nainen kävi kimppuuni”, Lanas Cavada kertoo. ”Pääsin tilanteesta pois. Paikalla olleet miehet tosin pyysivät naisen käytöstä kovasti anteeksi.”

Presidentti Hosni Mubarakin kannattajat kokoontuivat Kairossa 2. helmikuuta. Kuva Patrick Baz / AFP / Lehtikuva.

Aiheesta lisää
SK Kairossa: Jopa miljoonan ihmisen mielenosoitus – puhelinraportti paikalta (Suomenkuvalehti.fi 1.2.2011)
SK Kairossa: Väkeä kaduilla entistä enemmän, paine kasvaa – kuuntele raportti paikalta (Suomenkuvalehti.fi 31.1.2011)