Silvio Berlusconi taistelee yhä asemastaan - "Onneksi minä olen vakavarainen"

Italia
Teksti
Adrián Soto
Silvio Berlusconi puhui lehdistölle Roomassa 23. joulukuuta 2010. Kuva Andrew Medichini / AP / Lehtikuva.

Italian pääministeri, 74-vuotias Silvio Berlusconi on selvästi hermostunut juuri ennen valtakunnanoikeuden päätöstä. Huomenna tiistaina korkea elin päättää, voiko pääministeri olla vastaajana tavallisessa oikeusjutussa virkaa hoitaessaan.

Berlusconilla on meneillään ainakin kolme oikeusjuttua, joissa syyttäjät vaativat hänen läsnäoloaan: Mills-juttu, Mediaset-juttu ja Mediatrade-juttu. Kaikissa kolmessa on kysymys rahanpesusta Berlusconin omistamassa mediaimperiumissa.

”Kommunisteja on vielä olemassa, ja he tekevät yhteistyötä tuomarien kanssa, jotka haluavat tuhota minut”, hän sanoi viime viikolla televisiolähetyksessä.

Berlusconi ei ehtinyt saada voimaan niin sanottua Alfano-lakia, joka suojaisi häntä lähes kaikelta niin pitkään kun hän on virassa. Lakiesitys on ollut Italian parlamentissa viime keväästä asti. Syksyllä Berlusconin johtama Kansan Vapaus -puolue hajosi, kun parlamentin puhemies Gianfranco Fini marssi ulos hallituksesta ja perusti oman eduskuntaryhmän. Joulukuun puolivälissä Berlusconi selvisi täpärästi kolmella äänellä luottamusäänestyksestä. Hänellä ei kuitenkaan ole enemmistöä Alfano-lain läpiviemiseen.

Berlusconi on vallassa vielä 15 kuukautta. Hän on johtanut saapasmaata lähes kymmenen vuotta. Kun pääministeriltä kysyttiin vähän aikaa sitten, miksi hän ei eroa, vastaus kuului: ”En eroa, koska olen Italian historian paras pääministeri”.

”Olen joutunut oikeuslaitoksen silmätikuksi”, hän lisäsi. Omien laskujensa mukaan hänet on ”sotkettu” 102 oikeusjuttuun. ”Onneksi minä olen vakavarainen, ja kiitos sen olen käyttänyt yli 200 miljoonaa euroa puolustukseeni.”

Firenzen yliopiston poliittisen historian professori Paul Ginsborg on määritellyt Berlusconin kauden näin: ”Sekoitus antidemokraattista populismia ja mediavaltaa, mikä on vakava uhka demokratialle”. Amerikkalaisen talouslehden Forbesin mukaan Berlusconin omaisuus on viisi miljardia euroa.

Pari kuukautta sitten Italian valtiollinen RAI 3 -televisiokanava paljasti, että Berlusconi on ostanut maata Karibianmerellä sijaitsevalta Antiguan saarelta ja rakennuttanut sinne valtavan luksuslomakeskuksen. Toimittaja sai käsiinsä aineistoa, jonka mukaan Berlusconin pimeä raha lähti Italiasta pienen sveitsiläisen Arner-pankin kautta. Pankin tili numero yksi on Silvio Berlusconin nimissä, numerot kaksi ja kolme ovat pääministerin lasten, Marinan ja Pier-Silvion nimissä. Tili numero kuusi on avattu nimellä Cesare Previtti. Hän on pääministerin entinen asianajaja, joka tällä hetkellä istuu vankilassa tuomarin lahjomisyrityksestä.

Aiheesta lisää
Voiko Silvio Berlusconi olla enää uskottava? (Suomenkuvalehti.fi 15.12.2010)
Lähikuvassa Silvio Berlusconi, vaarallinen pelle (Suomenkuvalehti.fi 24.9.2009)