Voiko Silvio Berlusconi olla enää uskottava?

Italia
Teksti
Silja Lanas Cavada

Pääministeri Silvio Berlusconin hallituksen tulevaisuus on vaakalaudalla parlamentin eilisestä luottamuslauseesta huolimatta.

Pääministeri Silvio Berlusconia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Roomassa tiistaina 14. joulukuuta. Kuva Alessandra Tarantino / AP / Lehtikuva.

Pääministeri Silvio Berlusconi pääsi tiistaina pälkähästä parlamentin kahden kamarin luottamuslauseäänestyksissä. Senaatissa hän voitti äänestyksen (162 puolesta, 135 vastaan) oman puolueensa Vapauden kansan ja Pohjoisen liiton tuella.

Parlamentin alahuone äänesti Berlusconin puolesta vain täpärästi. Häntä tuki 314 edustajaa, 311 äänesti hallitusta vastaan.

Voitosta huolimatta 74-vuotiaan pääministerin on hyvin vaikea johtaa hallitusta tehokkaasti. Berlusconilla on parlamentin alahuoneessa takanaan enää vain ohut enemmistö.

”Olipa teillä yksi ääni enemmän tai vähemmän, te ette kykene enää takaamaan, että hallitus pysyy vakaana”, keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen puoluesihteeri Pier Luigi Bersani sanoi Berlusconille äänestyksen yhteydessä.

”Mikään ei muutu, hallitus ei selviydy, ja kriisi vain syvenee koko ajan”, Bersani ennusti.

Berlusconin koalitio alkoi rakoilla pahasti sen jälkeen, kun hän savusti puolueestaan ulos sen toisen perustajan ja edustajainhuoneen puhemiehen Gianfranco Finin. Nyt Fini johtaa omaa oikeistolaista FLI-puoluetta.

Fini on vaatinut äänekkäästi Berlusconin eroa. Parlamentin alahuoneen äänestyksen jälkeen hän myönsi ”tappionsa”, kun pari hänen kannattajaansa antoi yllättäen äänensä Berlusconille. Fini uskoo kuitenkin, ettei Berlusconi voi sanoa enää ”parin viikon päästä voittaneensa poliittisessa mielessä”.

Monet Berlusconin kannattajat ovat jättäneet hänet. Syksyllä 35 parlamentaarikkoa erosi Vapauden kansa -puolueesta ja seurasi Gianfranco Finiä FLI:ihin. Parlamentin ylähuoneessa on kymmenen FLI:n senaattoria. Marraskuussa neljä ministeriä erosi hallituksesta Berlusconin skandaalien takia.

Maanantaina Berlusconi ehdotti sovintopakettia keskustaoikeistolaisille vastustajilleen FLI:lle ja UDC:lle laajentaakseen hallitusrintamaansa. Hän vetosi jatkuvuuteen ja sanoi, että Italia tarvitsee nyt ”kaikkea muuta paitsi poliittista kriisiä ja hyppyä tuntemattomaan”.

Pääministeri Silvio Berlusconilla on viisivuotisesta kaudestaan puolet jäljellä. Monien arvioiden mukaan Italiassa järjestetään ennenaikaiset vaalit vielä vuonna 2011.

Silvio Berlusconi (vas.) ja Italian valtiovarainministeri Giulio Tremonti Roomassa tiistaina 14. joulukuuta. Kuva AP / Lehtikuva.

Berlusconin kova vuosi

Joulukuu 2009

  • Kymmenettuhannet ihmiset vaativat Berlusconin eroa Roomassa. Muutamaa päivää myöhemmin Massimo Tartaglia -niminen mies hyökkää pääministerin kimppuun Milanossa ja lyö tätä pikkukirkolla. Berlusconilta murtuu nenä ja lohkeaa kaksi hammasta.

Maaliskuu 2010

  • Berlusconin koalitio voittaa keskustavasemmiston aluevaaleissa mutta menettää enemmistönsä parlamentin alahuoneessa elokuussa, kun yli 30 parlamentaarikkoa eroaa pääministerin Vapauden kansa -puolueesta.

Heinäkuu 2010

  • Berlusconin hallitus selviää voittajana maan säästöohjelmaa koskevasta luottamusäänestyksestä. Pääministeri vannoo jatkavansa tehtävässään huolimatta välirikosta läheisen liittolaisen ja puoluetoverin Gianfranco Finin kanssa. Elokuussa Berlusconi selviää ehjin nahoin epäluottamusäänestyksestä, joka paljastaa myös hallituksen vastustajien voiman.

Syyskuu 2010

  • Berlusconi selviää jälleen epäluottamusäänestyksestä sen jälkeen, kun on vedonnut kansan yhtenäisyyteen ja varoittanut, että hallituksen hajottaminen lisää maan epävakautta.

Marraskuu 2010

  • Gianfranco Fini vaatii Berlusconin eroa vedoten Italian ”moraaliseen rappioon”, kun poliisi vapauttaa varkaudesta kiinni jääneen teinitytön Berlusconin väliintulon takia.

Joulukuu 2010

  • Parlamentin ylä- ja alahuone äänestävät Berlusconin hallituksen luottamuksesta. Berlusconi saa parlamentin kummankin kamarin luottamuksen, mutta häntä epäillään äänten ostamisesta. Pääministerin vastustajat ja poliisi ottavat yhteen; mellakoissa loukkaantuu satakunta ihmistä.
Lähde: BBC

Aiheesta lisää
Lähikuvassa Silvio Berlusconi, vaarallinen pelle (Suomenkuvalehti.fi 24.9.2009)