Salaisia Moskovan-matkoja, hotellikeskusteluja rahoituksesta – Italian huippusuosittu Lega-puolue Kremlin kyljessä kiinni

Legan johtaja Matteo Salvini odottaa, että Italian kansa antaa hänelle vaaleissa täyden vallan.

Italia
Teksti
Mika Horelli

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Heinäkuussa 2019 amerikkalainen BuzzFeed News -uutissivusto raportoi, kuinka Italian sisäministerin ja Lega-puolueen puheenjohtajan Matteo Salvinin keskeinen avustaja Gianluca Savoini oli 18. lokakuuta 2018 käynyt kahden muun italialaisen ja kolmen venäläisen kanssa luottamuksellisia keskusteluja.

Moskovan Metropol-hotellissa keskusteltiin siitä, miten Venäjä voisi dieselöljykaupoiksi puettuna rahoittaa Lega-puoluetta kymmenillä miljoonilla euroilla. Keskustelut nauhoitettiin. Ne päätyivät BuzzFeedille, joka julkaisi ne.

Venäjän keskeinen tavoite on tukea kaikin mahdollisin keinoin Euroopan unionia sisältäpäin hajottavia poliittisia ryhmiä, ja Legan tukeminen sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

Salvini luonnollisesti kiistää tienneensä hankkeesta mitään. Sisäministeri itse on usein nähty vieras Moskovassa. Avoimesti Venäjän politiikkaa ihaileva Salvini on käynyt muun muassa useampaan kertaan Ukrainalta vallatulla Krimillä tukemassa Venäjän miehityspolitiikkaa.

Nyt tutkivaan journalismiin ja netistä sekä julkisista rekistereistä löytyvän tiedon penkomiseen erikoistunut Bellingcat-kansalaisjournalistiryhmä on kertonut, että Legan yhteydet Moskovaan ovat olleet huomattavasti tiiviimmät kuin tähän asti on uskottu.

Ryhmä on kaivanut matkustajatiedoista, että jo parikymmentä vuotta uskollisesti Matteo Salvinin avustajana työskennellyt Savoini vieraili pelkästään vuonna 2018 Moskovassa ainakin 14 kertaa. Juuri ennen Euroopan parlamentin vaaleja vuoden 2019 alussa hän kävi Moskovassa vielä kolme kertaa.

Tutkijoiden mukaan erikoiseksi hänen reissaamisensa tekee se, että tiedot matkoista on puhdistettu sekä Italian että Venäjän virallisista matkustajatietokannoista.

Matkustustietojen salaaminen erityisesti Venäjällä tarkoittaa käytännössä sitä, että määräys siihen on tullut maan poliittiselta johdolta. Bellingcat onnistui kuitenkin kokoamaan tiedot suurimmasta osasta lennoista muun muassa lentoyhtiöiden kanta-asiakasrekistereistä ja sosiaalisen median postauksista.

Kun nauhoitus Savoinin lokakuisista neuvotteluista Moskovassa oli julkaistu, Italian syyttäjäviranomaiset ilmoittivat tutkineensa helmikuusta 2019 lähtien Savoinin mahdollista osallisuutta kansainväliseen lahjontarikokseen.

Tutkinnan alla on myös kaksi muuta Metropol-hotellin neuvotteluihin osallistunutta italialaista, lakimies Gianluca Meranda ja kansainvälisiin rahoitusjärjestelyihin erikoistunut pankkikonsultti Francesco Vannucci. Molemmat ovat julkisuudessa myöntäneet osallistuneensa tilaisuuteen. Heidän mukaansa asiassa ei ole mitään hämärää, eikä öljykauppoja koskaan edes toteutettu.

Venäjä-kytköksistä huolimatta Salvini näyttää olevan matkalla kohti yhä suurempaa valtaa Italiassa. Torstaina 8. elokuuta 2019 Lega jätti maan parlamenttiin esityksen epäluottamuslauseesta maan pääministeriä, sitoutumatonta Giuseppe Contea vastaan.

Parlamentti on kesälomalla, mutta Salvinin mukaan kansaedustajien tulisi palata Roomaan äänestämään hallituksen epäluottamuksesta kesken lomien, jotta Italiassa voitaisiin järjestään ennenaikaiset vaalit mahdollisimman nopeasti.

Salvinin suunnitelma ei ole mikään salaisuus. Hän haluaa eroon hallitusvaltaa jakavasta, talousministeri Luigi di Maion johtamasta Viiden tähden liikkeestä. Kaksi populistipuoluetta ei sovi samaan kokoonpanoon.

Itsevarma Salvini ilmoitti torstaina 8. elokuuta Italian televisiossa odottavansa, että italialaiset antavat hänelle vaaleissa täyden vallan maassa.

Legan kannatus on viimeisimmissä mielipidetiedusteluissa noussut jo 38 prosenttiin, edellisten vaalien suosituimman puolueen, Viiden tähden liikkeen, kannatus on pudonnut 17 prosenttiin. Italiassa parlamenttienemmistöön tarvitaan yli 40 prosentin kannatus vaaleissa.